× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αγιοβασιλιάτικο ψάρεμα με τον Γιώργο Τυρίκο‑ Εργά

«Ευκαιρία να συσφίξουμε τις σχέσεις με τα παιδιά» λέει ο δεινός ψαράς και συγγραφέας, καλλιτέχνης του δολώματος, μέλος μιας παρέας «τρελαμένων» για το ψαρευτικό ταξίδι

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/1/2022

Αγιοβασιλιάτικο ψάρεμα με τον Γιώργο Τυρίκο‑ Εργά

«Φτάνει για όλους µας εκείνη η ευλογημένη μέρα που έχουμε κανονίσει όλες µας τις υποχρεώσεις. Έχουμε εξευμενίσει τους «θεούς» στο σπίτι, στη δουλειά και την ευρύτερη οικογένεια, έχουν ευθυγραμμιστεί οι πλανήτες και οι φίλοι µας έχουν καταφέρει το ίδιο. Επιτέλους μπορούμε να πάμε µια ολοήμερη εξόρμηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αγιοβασιλιάτικο ψάρεμα ή το Χριστουγεννιάτικο, προτείνεται από τον Γιώργο Τυρίκο Εργά ανεπιφύλαχτα προς γονείς και παιδιά, ώστε να χαλαρώσουν μαζί και να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Πρόσφατα επισκέφτηκε τον Άη Στράτη μαζί με μια παρέα «τρελαμένων» τους «Nerdfishing» για να δοκιμάσουν εξοπλισμούς, αλλά να δουν και τα όριά τους σε έναν τόπο εξορίας, που ταυτόχρονα είναι «παραμυθένιος τόπος ψαρέματος».
Αν είναι κάτι που αγαπάμε στον Γιώργο Τυρίκο- Εργά, είναι ότι μπορεί να καταπιάνεται πολυεπίπεδα με πολλούς τομείς, από τον πρωτογενή έως τον ακαδημαϊκό και τούμπαλιν. Και καθένας από αυτούς, μπλέκεται με τα ταλέντα του, τους ανθρώπους του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, το ίδιο του το σπίτι και τη λατρεία του για τη ζωή… κάθε είδους!

Έμαθα για τον Γιώργο όταν βραβεύονταν μαζί με τον Κώστα Ζαφειρίου για το σπουδαίο τους βιβλίο που συμπεριελήφθη στον κατάλογο White Evans «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο», ανάμεσα στα σπουδαιότερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως για το 2011. Την πρώτη του συνέντευξη μου την παραχώρησε το 2014, μέσω… facebook. Και κάπου στα Φώτα του 2015 πήγα σπίτι του για να γνωρίσω και την Κατερίνα Ευσταθίου- Σελάχα, αλλά και τον μικρό Παντελή. Κάπου έχουμε φυλάξει ένα έθιμο της Καλύμνου θαρρώ, να πετάμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα στους καλικάντζαρους για να φύγουν. Με την πανδημία, και τις πολλές τις ασχολίες, το έθιμο δεν το κάναμε μαζί πολλές φορές, είχα όμως την ευκαιρία να δω πολλές δράσεις τους, την αγάπη του Γιώργου και της Κατερίνας για τη ζωή, την ανθρωπιά, το μοίρασμα, την αλληλεγγύη.
Περιέθαλψαν χιλιάδες ανθρώπους το 2015, έγιναν «στόχος» γιατί η ανιδιοτέλεια έχει καταστεί ύποπτη. Όμως δεν πτοήθηκαν, ασχολήθηκαν με οικογένειες ρομά, πιο πριν μάθαιναν ελληνικά σε προσφυγόπουλα στην Αγιάσο, μετά έφτιαξαν τις σχολές Γονέων, τώρα η Κατερίνα τρέχει με τον πολιτιστικό μορφωτικό Σύλλογο Δαφίων. Κάποια στιγμή ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη βοήθεια του Γιώργου και έγραψαν μαζί ένα άρθρο, ενώ ακαδημαϊκοί και «απόκοσμοι» ζητούν τις συμβουλές, ακόμα και ένα τσάι στην αυλή με αυτά τα ξωτικά που ζουν εδώ κοντά μας.

Γιατί πάμε για ψάρεμα
Όμως αυτό εδώ θα είναι ένα διαφορετικό άρθρο, δεν θα αφορά τη βράβευσή τους από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Και πόσα άλλα δεν χωρούν τούτες οι σελίδες. Ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς λοιπόν, από την Κάλυμνο, ο οποίος είναι συγγραφέας, ακαδημαϊκός, γηράσκει αεί διδασκόμενος και έχει όμορφες ιστορίες να μοιραστεί, από την καθημερινή του δουλειά στο κατάστημα «Σελάχας» μέχρι τα ψαρέματα που κάνει και τα κατορθώματά του που φτάνουν τις χιλιάδες προβολές στη σελίδα του: «Spinning by Tyrikos», είναι παράδειγμα.
Όχι για την ταπεινότητά του, αλλά για το χαμόγελο και το παράδειγμά του. Λοιπόν του έλεγαν μικρό, για να τον γλιτώσουν από τις χειρωνακτικές δουλειές, ότι δεν πιάνουν τα χέρια του. Τελικά με το ψάρεμα επιδόθηκε και στην τέχνη της γλυπτικής και της ζωγραφικής και φτιάχνει τεχνητά δολώματα πρότυπα προς πώληση- μάλιστα κάποια τα ζητά μεγάλη ιαπωνική εταιρεία! Κι αν η καραντίνα και ένα άσχημο ατύχημα τον καθήλωσε στο σπίτι, δεν το έβαλε κάτω, αλλά μετέτρεψε έναν χώρο ιδανικό για την τέχνη του δολώματος.
Κι όμως με τη δική του τεχνική ψαρέματος, αυτή που προωθεί, πάνω απ’ όλα διδάσκει την τέχνη της ενσυναίσθησης. Συνδέει την αλιεία με την οικολογία, προωθεί το ψάρεμα με σύγχρονα αλιευτικά εργαλεία, με μέτρο και σεβασμό, με βάση την κείμενη νομοθεσία, αλλά και αυτή που ακόμα δεν υπάρχει γιατί παραμένει στην Ελλάδα απαρχαιωμένη. Μαζί με μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πατρών δημιούργησαν έναν οδηγό για ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες, που μπορούν να τον έχουν ακόμα και στο κινητό τους.
Συνεργάζεται με το μεγαλύτερο περιοδικό ψαρέματος στην Ελλάδα, διατελώντας και αρχισυντάκτης, το «Boat and Fishing in Greece». Έγινε και πρωτοσέλιδο, είναι ενθουσιασμένος και διψά για να μαθαίνει και να μοιράζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ολοήμερη εξόρμηση ψαρέματος, έχει συμβουλεύσει στους αναγνώστες του τα εξής στο Boat Fishing:

«Πολλές φορές σε ολοήμερες εξορμήσεις επιλέγουμε τόπο με βασικό κριτήριο τι θα γίνεται αν δε μπορούμε να ψαρέψουμε στο σημείο πρώτης προτίμησης: Φροντίζουμε η επιλογή μας να μην περιορίζεται σε ένα μέρος, αλλά να εκτείνεται σε πολλά σημεία, σε μια διαδρομή. Θα φτάσουμε πρωί στο τάδε λιμάνι, και αν εκεί δούμε ότι δε γίνεται να ψαρέψουμε σε κοντινή απόσταση, υπάρχει ένα άλλο σημείο που μπορούμε να πάμε, και λίγο πιο πέρα ένα άλλο κοκ. Πολλές φορές έχουμε προτιμήσει μια τέτοια «διαδρομή», παρά ένα «σίγουρο» μέρος στο οποίο αν πηγαίναμε και κάτι στράβωνε δε θα είχαμε εναλλακτική λύση.

Επίσης σε ολοήμερες εξορμήσεις, το να μείνεις στατικός σε έναν τόπο έχει τα υπέρ και τα κατά. Εμείς διαλέγουμε την εξόρμηση σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες που επισκεπτόμαστε διαδοχικά κατά τη μέρα, έχοντας ως μπούσουλα στο μυαλό μας πού θα θέλαμε να ήμασταν ξημέρωμα και σούρουπο. Σίγουρα αυτό δεν είναι ό,τι πιο ξεκούραστο, αλλά διασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες ότι θα βρούμε τουλάχιστον έναν ήρεμο τόπο και συνήθως μας φέρνει αντιμέτωπους με περισσότερα ψάρια».

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό της Λέσβου ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024
ΑΤΖΕΝΤΑ

5η Ποδηλατάδα για τον Αυτισμό

Την Κυριακή 14 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Φροντίδα του Δάσους με τον Δήμο Μυτιλήνης

Δράσεις εκπαίδευσης και καθαρισμού στην περιοχή «Τσίγκος» για παιδιά και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παιδικές χαρές του κόσμου για τα παιδιά της Κένυας

Πασχαλινό μπαζάρ από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πασχαλινό πρόγραμμα για παιδιά στο «Λευκό Χαρτί»!

Κατασκευές, ιστορίες και παιχνίδι
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών»

Εκδήλωση από την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη» με την υποστήριξη του Συνδέσμου Πολυτέκνων Λέσβου