× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι σε δομές προσφύγων»

Ερώτηση Μαρίας Κομνηνάκα στους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/12/2021

«Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι σε δομές προσφύγων»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Μετανάστευσης κατέθεσε η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος, σχετικά με τους εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να απολυθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα η Μ. Κομνηνάκα αναφέρει:

«Στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εργάζονται από το 2019 εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με καθήκοντα στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, καθώς και σε άλλες χειρωνακτικές και διοικητικές εργασίες.

Παρόλο που καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες για τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων, έχουν απολυθεί και επαναπροσληφθεί επανειλημμένα, μέσω παρατάσεων των συμβάσεών τους, μένοντας στο μεταξύ για πολλούς μήνες στην ανεργία, ενώ οι περισσότεροι δεν έλαβαν ούτε επίδομα ανεργίας στα διαστήματα αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργάζονται σε όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, σε χώρους όπου διαβιούν χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, που προϋπήρχαν πολύ πριν την πανδημία, με τεράστιους κινδύνους για την υγεία τους, την υγεία των οικογενειών τους, την υγεία των μεταναστών και προσφύγων -  μεταξύ αυτών εκατοντάδες παιδιά, ηλικιωμένοι και άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες - χωρίς να τους εξασφαλίζονται τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ τους είχαν αποκλείσει από κάθε ειδική άδεια για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σήμερα, από τα προγράμματα αυτά, παραμένουν 400 εργαζόμενοι σε Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων, οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία το Νοέμβριο του 2021 για ακόμα δύο μήνες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι επρόκειτο να προσληφθούν για την ίδια περίοδο και άλλοι συνάδελφοί τους, ωστόσο αυτό δεν έγινε, καθώς έκλεισαν οι δομές στις οποίες εργάζονταν το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, ενημερώθηκαν ότι θα απολυθούν οριστικά μεταξύ 9-15 Ιανουαρίου 2022, επειδή το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πρόκειται να εκχωρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες εργάζονταν σε εργολάβους, τακτική που το Υπουργείο έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων και η οποία οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισής τους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:

  • Τι προτίθεται να κάνουν, προκειμένου οι εργαζόμενοι στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων να συνεχίσουν να εργάζονται και να μην εκχωρηθούν οι υπηρεσίες διαχείρισής τους σε εργολάβους;
  • Θα προβούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών στις Δομές Φιλοξενίας;»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών
ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Σάλος με σοβαρή παρενέργεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κατασκευή αυθαιρέτου

Στην περιοχή της Θερμής - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επτά συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του ΚΟΚ

Στο διάστημα από 30 Απριλίου ως 7 Μαΐου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφίξεις Σύρων προσφύγων στην Ερεσό

Μεταφέρθηκαν 25 άτομα στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ενώ αναμένεται και η μεταφορά των υπολοίπων 30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλαδικές Eξετάσεις

Πότε τελειώνουν τα μαθήματα, πότε ξεκινούν οι εξετάσεις στα σχολεία και πώς επηρεάζουν οι ευρωεκλογές το χρονοδιάγραμμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Αποτοξίνωση μετά τον πασχαλινό οβελία

Πως θα αντιστρέψουμε με υγιεινό τρόπο χωρίς υπερβολές το δείκτη της ζυγαριάς μετά το Πασχαλινό τραπέζι
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αγριος καβγάς με επικίνδυνες σωματικές βλάβες

Δύο Μυτιληνιοί συνεπλάκησαν μεταξύ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου