× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γαλλικό «respect» προς νησιώτες για το μεταναστευτικό

Στη Χίο σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και Γάλλοι Γερουσιαστές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2021

Γαλλικό «respect» προς νησιώτες για το μεταναστευτικό
' χρόνος ανάγνωσης

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ΒΙΑΛ στη Χίο επισκέφτηκαν σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gerard Larcher και μέλη της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Γερουσίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επίσης το Μουσείο του Άγιου Μηνά όπου κατέθεσε και στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών του νησιού και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον  Δήμαρχο Χίου  Σταμάτη Κάρμαντζη  και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Πρόκειται για μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό σε αυτό το ακριτικό σημείο της Ευρώπης, στο πλαίσιο και της ανάληψης από τη Γαλλία από το νέο έτος της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας έδωσε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους υψηλούς μας προσκεκλημένους στη δομή της ΒΙΑΛ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις σαφώς βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, που είναι στενά συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και να ακούσουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες λόγω του μεταναστευτικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι: «Η Ελλάδα και η Γαλλία αναπτύσσουν μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση και είχε ιδιαίτερη αξία για εμάς να παρουσιάσουμε στους Γάλλους συνομιλητές μας τις θέσεις μας για μία δίκαιη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη που θα κατανέμει ισόρροπα τα βάρη από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές ακριτικές περιοχές. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου. Ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνει το νησί μας αποθήκη ψυχών. Η Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστική μείωση ροών σε όλη την ΕΕ και δίκαιη και αυτόματη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Gerard Larcher, δήλωσε τα ακόλουθα: «Θέλω να τονίσω την απόλυτη μας στήριξη παρότι εκπροσωπούμε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, στην στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας και που κυρώθηκε από την Βουλή. Συνομιλώντας εχθές με τον Πρωθυπουργό, ακούγοντάς σας κ. Υπουργέ διαπιστώσαμε τη μεγάλη πρόοδο, τον δρόμο που διένυσε η Ελλάδα. Θα πάρουμε μαθήματα από την πορεία αυτή, είναι προς όφελος όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σκεπτόμενος και τον 11χρονο εγγονό μου θα σας πω με πολύ απλά λόγια, ‘σεβασμός’. Ευχαριστούμε για όσα μας είπατε. Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Χίου για την ανθεκτικότητά τους. Και εδώ αξίζει σεβασμός. Ευχαριστούμε πολύ».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα του επαγγελματικού προσανατολισμού

Πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης το Σάββατο 4 Οκτωβρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ημέρα τιμής και αγώνα για τους εκπαιδευτικούς»

Μήνυμα του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού και την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοβαρός τραυματισμός βρέφους από ζεστό ρόφημα στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη 20χρονη εργαζόμενη σε καφετέρια η οποία έριξε το ρόφημα κατά λάθος στο καρότσι του μωρού. Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ναυάγιο ανοιχτά του Πλωμαρίου με μία νεκρή γυναίκα

Διασώθηκαν 17 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Νέα απεργία ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο ετοιμάζει το ΠΕΚ

Θα πραγματοποιηθεί την ημέρα ψήφισης του νομοθετήματος στη Βουλή
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση της ΔΑΣ στη Μυτιλήνη για το νέο πειθαρχικό

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις στη συνδικαλιστική δράση – Ομιλητής ο Δημήτρης Ακτύπης από την ΑΔΕΔΥ και την ΟΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ίππειος απέκτησε ξανά σχολείο ασφαλές και ζωντανό

Μετά την ανακαίνιση των αιθουσών έρχεται και το νέο γήπεδο μπάσκετ για τους μαθητές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αγιασμός στον παιδικό σταθμό Παμφίλων

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι εργασίες εκσυγχρονισμού του και ήδη τα παιδιά είχαν επιστρέψει σε αυτόν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν 22 και 23 Νοεμβρίου σε έξι γλώσσες. Προθεσμία αιτήσεων έως 13 Οκτωβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη φωτίζεται ροζ για τη ζωή

Ο Δήμος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου στέλνουν μήνυμα πρόληψης και ελπίδας με τη φωταγώγηση του Παλαιού Δημαρχείου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έπειτα από πέντε χρόνια, παιδίατρος ξανά στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Με μετεκπαίδευση στην παιδοενδοκρινολογία η Μιχαέλα Νικολάου, την υποδέχτηκαν η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ, Ελένη Μακρή και ο συντονιστής Δημήτρης Μεσσάρης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν το νερό συναντά την ανακύκλωση στη Μυτιλήνη

Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Ανακύκλωση Αιγαίου συνεργάζονται για την προστασία του πιο πολύτιμου αγαθού