× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γαλλικό «respect» προς νησιώτες για το μεταναστευτικό

Στη Χίο σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας και Γάλλοι Γερουσιαστές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/12/2021

Γαλλικό «respect» προς νησιώτες για το μεταναστευτικό
' χρόνος ανάγνωσης

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην ΒΙΑΛ στη Χίο επισκέφτηκαν σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, κ. Gerard Larcher και μέλη της αντιπροσωπείας της Γαλλικής Γερουσίας, στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί επίσης το Μουσείο του Άγιου Μηνά όπου κατέθεσε και στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών του νησιού και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον  Δήμαρχο Χίου  Σταμάτη Κάρμαντζη  και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε: «Πρόκειται για μια επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό σε αυτό το ακριτικό σημείο της Ευρώπης, στο πλαίσιο και της ανάληψης από τη Γαλλία από το νέο έτος της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας έδωσε την ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους υψηλούς μας προσκεκλημένους στη δομή της ΒΙΑΛ, προκειμένου να διαπιστώσουν τις σαφώς βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών, να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας, που είναι στενά συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά και να ακούσουν από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες λόγω του μεταναστευτικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι: «Η Ελλάδα και η Γαλλία αναπτύσσουν μια σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση και είχε ιδιαίτερη αξία για εμάς να παρουσιάσουμε στους Γάλλους συνομιλητές μας τις θέσεις μας για μία δίκαιη και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη που θα κατανέμει ισόρροπα τα βάρη από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τις ελληνικές ακριτικές περιοχές. Δεν μπορούμε να ξαναζήσουμε τα γεγονότα της προηγούμενης περιόδου. Ούτε είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνει το νησί μας αποθήκη ψυχών. Η Ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να εξασφαλίζει ουσιαστική μείωση ροών σε όλη την ΕΕ και δίκαιη και αυτόματη κατανομή των βαρών ανάμεσα στα Κράτη Μέλη».

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Γαλλικής Γερουσίας Gerard Larcher, δήλωσε τα ακόλουθα: «Θέλω να τονίσω την απόλυτη μας στήριξη παρότι εκπροσωπούμε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Γαλλίας, στην στρατηγική εταιρική σχέση που υπεγράφη μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μας και που κυρώθηκε από την Βουλή. Συνομιλώντας εχθές με τον Πρωθυπουργό, ακούγοντάς σας κ. Υπουργέ διαπιστώσαμε τη μεγάλη πρόοδο, τον δρόμο που διένυσε η Ελλάδα. Θα πάρουμε μαθήματα από την πορεία αυτή, είναι προς όφελος όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σκεπτόμενος και τον 11χρονο εγγονό μου θα σας πω με πολύ απλά λόγια, ‘σεβασμός’. Ευχαριστούμε για όσα μας είπατε. Ευχαριστούμε τους κατοίκους της Χίου για την ανθεκτικότητά τους. Και εδώ αξίζει σεβασμός. Ευχαριστούμε πολύ».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Simplicity»: Η απλότητα του πηλού, η μνήμη της Λέσβου

Ένα ντοκιμαντέρ που συνδέει παρελθόν και παρόν μέσα από την αγγειοπλαστική του Δημήτρη Κουβδή, στη μνήμη της Αγλαΐας Αρχοντίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδήλατο, τουρισμός και ανάπτυξη: Νέα σχέδια για τη Λέσβο

Συνάντηση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλληλέγγυο στη Χίο μετά τις πυρκαγιές

Από τις πρώτες ώρες της κρίσης το Πανεπιστήμιο φιλοξένησε πυροσβέστες, εθελοντές και πυρόπληκτους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το έθιμο της τράτας στη Σκάλα Πολιχνίτου

Την Τετάρτη 20 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδηλατικός τουρισμός στη Λέσβο με διεθνείς συνεργασίες

Συνάντηση Μουτζούρη με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου – Στο επίκεντρο η ανάπτυξη συνεργειών με τουρκικούς συλλόγους και η προβολή του νησιού ως ποδηλατικού προορισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο, επεισόδιο με λοστό και παστούρωμα ζώου στη Λέσβο

Τρία περιστατικά υπό διερεύνηση της αστυνομίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Παραβάσεις σε επιχειρήσεις σε Μήθυμνα και Μυτιλήνη

Στο οδόστρωμα και το πεζοδρόμιο τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα χωρίς άδεια
ΔΡΑΣΕΙΣ

2.123 έλεγχοι για κράνος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

772 έλεγχοι στη Λέσβο – 20 οδηγοί και 5 συνεπιβάτες χωρίς κράνος
ΜΟΥΣΙΚΗ

Και άλλα πούλμαν για τη συναυλία στην Αρχαία Αντισσα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου ανταποκρίνεται στο αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για τις 20 Αυγούστου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κινέζοι φοιτητές στη Λέσβο για μελέτη του Απολιθωμένου Δάσους

Η Λέσβος, πρότυπος προορισμός εκπαίδευσης για φοιτητές πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο
ΥΓΕΙΑ

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά»

Καταγγελία Στρατή Σαμαρά για αφόρητες συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης