× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενός κακού μύρια έπονται

Ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι σε απόγνωση

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/2/2019

Ενός κακού μύρια έπονται
Δεν έχει γίνει θέμα συζήτησης, απασχολεί ελάχιστα τον τοπικό Τύπο, δεν είναι μεταξύ των ζητημάτων που απασχολούν την τοπική πολιτική ελίτ. Μόνο σποραδικά θα ακουστεί μια κουβέντα σε κάποιο καφενείο, ένας φίλος ή φίλη από το χωριό που θα πει δυο κουβέντες σε μια προσωπική συζήτηση. Κι όμως χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι της Λέσβου είναι σε απόγνωση. Αιτία η καταστροφή της φετινής παραγωγής ελαιοκάρπου, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του ελαιολάδου και του αιγοπρόβειο γάλακτος και κρέατος. Κόντρα στην συνήθη πρακτική του να μην μιλάει κανείς για τον ελέφαντα που βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο καταγράφουμε αυτό που συμβαίνει στον τόπο μας.
Πριν από μέρες ένας ελαιοπαραγωγός έλεγε σε φίλο του «χθες η γυναίκα μου έκλεγε όλο το βράδυ». Σε άλλη περίπτωση αγρότισσα έλεγε πως δεν έχει ούτε 50 ευρώ να στείλει στο παιδί της που σπουδάζει στην Αθήνα.
Οι περισσότεροι κι περισσότερες από περηφάνια κι άλλοι άλλες από ντροπή αποφεύγουν να μιλήσουν για το πρόβλημα τους, την μεγάλη μείωση του εισοδήματος τους. 
Το περασμένο Δεκέμβρη ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος κτηνοτροφικών εφοδίων μας είπε: «Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι κτηνοτρόφοι πληρώθηκαν τις επιδοτήσεις και δεν ήρθαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν είναι κακοπληρωτές, όμως τα λίγα χρήματα που πήραν τα δαπάνησαν για να καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες». Ιδιοκτήτης πιτσαρίας στο κόλπο της Γέρας ανέφερε: «Χάθηκε η φετινή παραγωγή ελιάς και εμείς χάσαμε τους πελάτες μας». Τα καταστήματα που εμπορεύονται λιπάσματα, φυτοφάρμακα και εργαλεία για τους ελαιοπαραγωγούς από τον περασμένο Οκτώβρη διαπίστωσαν καθίζηση του τζίρου τους. Διότι όταν οι ελαιοπαραγωγοί είδαν ότι καταστράφηκε ο καρπός που βρίσκονταν στα δέντρα τους ανέστειλαν όλες τις δαπάνες που είχαν προγραμματίσει να κάνουν για αγορά εξοπλισμού κλπ.
Μια πρώτη αποτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε από την αποτυχία της δακοκτονίας στο σύνολο της χώρας, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ύπαιθρος χώρα» ανέβαζε την ζημιά στα 500.000.000 ευρώ. Σε τοπικό επίπεδο αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος της παραγωγής ελαιολάδου και την ποιότητα του, καθώς σε ορισμένα χωριά του νησιού δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή του καρπού λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Ωστόσο πάρα πολλοί παραγωγοί αναφέρουν ότι ραβδιστές ελιές, έδωσαν λάδια οξύτητας από 5 βαθμούς ως 17 βαθμούς. Άλλοι αναφέρουν ότι ραβδιστές ελιές έδωσαν λάδι οξύτητας 3 βαθμών. Σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστες οι ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράχθηκαν στο νησί όπως και οι ποσότητες του παρθένου ελαιολάδου.Έτσι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου των 2,70 ευρώ ανά κιλό είναι άνευ σημασίας, αφού δεν υπάρχουν έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.
Αυτές τις μέρες ελάχιστα είναι τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν κι η λειτουργία τους περιορίζεται σε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα. Ένα χρόνο πριν στα τέλη του Ιανουαρίου τα ελαιοτριβεία δούλευαν νύχτα μέρα καθώς δεν προλάβαιναν να αλέσουν το καρπό που έφθανε σε αυτά από τους ελαιώνες. Διαχειριστής συνεταιρισμού από την Βόρεια Λέσβο σημειώνει παραγωγοί μέλη μας που κάνουν άλλες χρονιές έκαναν 50 και 60 μόδια (25 - 30 τόνοι ελαιολάδου) φέτος δεν βγάλανε ούτε το λάδι της σοδιάς τους). Μεγάλος ελαιοπαραγωγός (για τα δεδομένα της Λέσβου) από την Γέρα μας είπε ότι φέτος παρήγαγε 2 τόνους λάδι όταν η παραγωγή του ανέρχεται στους 20 τόνου ανά έτος.
Ορισμένα παραδείγματα

Ο παραγωγός από την Γέρα που αναφέραμε πιο πάνω το χειμώνα 2017 – 2018 με τιμή παραγωγού 3,2 ευρώ το κιλό είχε έσοδα 64.000 ευρώ. Φέτος με την τιμή παραγωγού στα 2,7 ευρώ το κιλό θα έχει έσοδα 5.400 ευρώ. Αν δίπλα στα έσοδα της φετινής χρονιάς βάλουμε ορισμένα από έξοδα (π.χ. φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ) ο παραγωγός πρέπει να ψάξει για δάνειο.
Κτηνοτρόφος της Λέσβου με 500 πρόβατα κοπάδι, που δίνουν 120 κιλά γάλα ανά ζώο θα εισπράξει φέτος 42.000 ευρώ. Πριν από τρία χρόνια όταν η τιμή παραγωγού του πρόβειου γάλακτος ήταν 0,96 ευρώ για την ίδια ποσότητα γάλακτος είχε έσοδα 57.600 ευρώ.
Μικρός κτηνοτρόφος με κοπάδι 200 προβάτων δίνει στον χονδρέμπορο κρέατος  το περασμένο Δεκέμβρη 150 αρνιά γάλακτος με μέσο βάρος 10 κιλά. Η τιμή παραγωγού ήταν στα 3,3 ευρώ το κιλό. Τα έσοδα του κτηνοτρόφου ανήλθαν στα 4.950 ευρώ. Λίγα χρόνια πριν η τιμή παραγωγού για τα αρνιά γάλακτος (την περίοδο του Δεκεμβρίου) ήταν 4,5 ευρώ το κιλό. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος θα είχε έσοδα 6.750 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης