× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια LEADER

Tη Λέσβο εκπροσώπησε ο διευθυντής της ΕΤΑΛ Αναστάσιος Περιμένης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2021

Εκδήλωση για τα 30 χρόνια LEADER

Στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, η Μονάδα Δικτύωσης και Δημοσιότητας με τη συμβολή του Ελληνικού Δικτύου LEADER και των τοπικών φορέων της Αμφίκλειας διοργάνωσε την Εκδήλωση «30 χρόνια LEADER – Το παρόν και το μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στις 26-28 Νοεμβρίου 2021 στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο «Παπακώστειο» στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν τα επιτεύγματα LEADER ανά περιφέρεια καθώς και η συμβολή του στην προστιθέμενη αξία στην κάθε περιοχή, στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων υλοποίησης LEADER στην Ελλάδα (1991-2021).

Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε Τεχνική Συνάντηση με θέμα «Πορεία υλοποίησης προγράμματος LEADER/CLLD – επίτευξη στόχων». Στην παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Τοπικού προγράμματος Λέσβου, διαπιστώθηκε και από τις αρμόδιες υπηρεσίες η εξαιρετική πορεία του Τοπικού προγράμματος της Λέσβου που πλέον είναι από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο της Ελλάδας ξεκινώντας από 6,1 εκ ευρώ και φτάνοντας σήμερα σε 21,1 εκ ευρώ δημόσια δαπάνη. Εάν προστεθεί και το σκέλος του LEADER Αλιείας (ΕΠΑΛΘ) που από το 20008 είναι αναπόσπαστο κομμάτι του LEADER, θα υπερβεί τα 25 εκ ευρώ δημόσια δαπάνη που σημαίνει πάνω από 32 εκ ευρώ συνολικής επένδυσης στη μικρή επιχειρηματικότητα της Λέσβου.

Σχολιάσθηκε θετικά το γεγονός ότι σε συνεργασία με τον ΕΦ την Διαχειριστική της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Λέσβο, για την ΕΤΑΛ Α.Ε.-εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις ένταξης τον Απρίλιο 2019 και ότι η ΕΤΑΛ Α.Ε. έκανε την πρώτη πληρωμή έργου πανελλαδικά στη Λέσβο, τον Ιανουάριο 2020.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που προκύπτουν από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κανονιστικές δυσκολίες και έγιναν σημαντικές προτάσεις και από τον Γ.Γ. Ενωσιακών πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, παλαιό γνώριμο του LEADER από προηγούμενη θητεία του, για την επίλυσή τους και για να πετύχουμε στόχους υλοποίησης και απορρόφησης αποτελεσματικά και έγκαιρα.

Το Σάββατο στις 27 Νοεμβρίου 2021 ήταν αφιερωμένο στα 30 χρόνια LEADER, στη δικτύωση και τη νέα Προγραμματική Περίοδο με σημαντικές τοποθετήσεις από τους Υπουργούς κ. Γ. Οικονόμου, κ. Χ. Σταικούρα, την πρώην Υπουργό κ. Κ. Μπατσελή και εκπροσώπους του κοινοβουλίου, όπως του Βουλευτή Κοζάνηςκ. Γ. Αμανατίδη, πρώην Διευθυντή της ΑΝΚΟ, και Προέδρου του Δικτύου, του Προέδρου του Ελληνικού Δικτύου LEADER κ. Μ. Σκορδα, και εκπροσώπων των Περιφερειών όπως και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής της Στερεάς Ελλάδας.

Τονίσθηκε από όλους η αξία που έχει δώσει το πρόγραμμα LEADER ,μέσω της φιλοσοφίας του και τις αρχές της τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων. Ακολούθησε η τιμητική απονομή αναμνηστικής πλακέτας σε πρόσωπα και θεσμούς που διαχρονικά στήριξαν και στηρίζουν την εφαρμογή του LEADER στην Ελλάδα.

Ακολούθησε παρουσίαση από τους εκπροσώπους των 13 περιφερειών για τα επιτεύγματα LEADER, την αξία της δικτύωσης στον αγροτικό χώρο (Ελληνικό Δίκτυο LEADER και Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο), και η πρόταση σχεδιασμού του LEADER στην επόμενη προγραμματική περίοδο από την ΕΥΔ ΠΑΑ.

Η παρουσίαση των επιτευγμάτων των ΟΤΔ του Βορείου Αιγαίου, των ΕΤΑΛ-ΑΝΕΛ-ΕΤΑΧ-ΚΑΑΕΚΤ εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή της ΕΤΑΛ Α.Ε. και δεν επικεντρώθηκε σε αριθμούς αλλά στην επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες και στην εικόνα των νησιών μας και ήταν μια από αυτές που άφησαν εντυπώσεις αποτυπώνοντας ουσιαστικά τις παρεμβάσεις και την προστιθέμενη αξία του προγράμματος στο Βόρειο Αιγαίο, στην ανάπτυξη του κοινωνικού κεφαλαίου και την προστιθέμενη αξία των παρεμβάσεων LEADER τα τελευταία 30 χρόνια στην ακριτική μας περιφέρεια από τις διοικήσεις και τα στελέχη που διαχρονικά από το 1991 προσέφεραν και προσφέρουν δημιουργώντας την προσδοκία και την πεποίθηση ότι με συνεργασίες, ομοθυμία, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα προδιαγράφεται ένα δυναμικό μέλλον για τη Λέσβο.

Η κύρια παρουσίαση για το Βόρειο Αιγαίο στον παρακάτω σύνδεσμο στο 2:43:25

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύτηκε ο «Ήρωας με το ένα χέρι»

Το cd-rom που έφτιαξε πέρυσι το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής για τον Θερμιώτη ήρωα του 1940 Γιάννη Καρακωνσταντή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χωρίς νέο self test οι μαθητές στο σχολείο τη Δευτέρα

Οι αλλαγές στη δήλωση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μέσω taxisnet το γνήσιο της υπογραφής

Δεν απαιτείται η προσέλευση των πολιτών στα αστυνομικά τμήματα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Αθλια τα κέντρα φυλακές είτε ανοιχτά είτε κλειστά»

Σχόλιο της τομεακής επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Έσβησε η φωτιά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Κάηκε μια μεγάλη σκηνή, άμεση ήταν η επέμβαση της Πυροσβεστικής
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Φωτιά στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ

Καίγεται μεγάλη σκηνή, άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εξιχνίαση απάτης στη Λήμνο

Τρεις επιτήδειοι εξαπάτησαν 60χρονο και του πήραν από τους λογαριασμούς του 6.500 ευρώ
ΥΓΕΙΑ

Διάσπαρτα τα σημερινά 40 σχολικά κρούσματα

Περισσότερα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ Γυμνάσια και Λύκεια που τελούν υπό κατάληψη δεν έχουν αναφέρει μολύνσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο νέο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις σε ιστορικούς οικισμούς και κτίρια

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον, για το γεγονός ότι το Πλωμάρι δεν έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος και έτσι αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

19 σχολεία της Λέσβου υπό κατάληψη

Περισσότερες από 250 καταλήψεις σε όλη τη χώρα ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊού
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί παλαιοντολόγοι από το σπίτι

Μια δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των μαθητών οι αγρότες και οι γυναίκες του Μανταμάδου

Ανακοίνωση από τον Αγροτικό– Αλιευτικό Σύλλογο και το Συλλόγου Γυναικών της περιοχής