«Δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου τη βία, μπορείς όμως να αντισταθείς»
Ο Ξενώνας Γυναικών με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/11/2021

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και Παιδιών του Δήμου Μυτιλήνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών μοιράζεται με το «Ν» το μήνυμα «Δεν μπορείς να σταματήσεις μόνη σου τη βία, μπορείς όμως να αντισταθείς».
Ο Ξενώνας λειτουργεί από 5 Φεβρουαρίου 2014, παρέχοντας ασφαλή διαμονή σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, μαζί με τα παιδιά τους, μέχρι την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, εφόσον πρόκειται για κορίτσια και των δώδεκα, εφόσον πρόκειται για αγόρια. Ο Ξενώνας από το 2016 και μετά, λειτουργεί με διευρυμένο πλαίσιο και μπορεί να φιλοξενήσει εκτός από θύματα βίας και γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις, όπως άστεγες, άνεργες, άπορες, μονογονείς, ΑΜΕΑ, προσφύγισσες, γυναίκες τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Λειτουργεί καθημερινά, όλο το εικοσιτετράωρο, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα. Το διάστημα που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι έως τρεις μήνες, ενώ ανάλογα με την περίπτωση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, η διάρκεια της φιλοξενίας μπορεί να παραταθεί.
Ο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών, παρέχει δωρεάν ασφαλή διαμονή, που περιλαμβάνει δωρεάν στέγη και διατροφή. Δωρεάν ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Ψυχολόγο, Παιδοψυχολόγο και Κοινωνική Λειτουργό), με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της γυναίκας, ώστε να σταθεί δυνατή έξω στην κοινωνία.
Παρέχεται επίσης Νομική Συμβουλευτική, μέσω των Συμβουλευτικών Κέντρων της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων. Οι γυναίκες ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και τις κοινωνικές παροχές (ασφαλιστικά ζητήματα, επιδόματα) και γίνεται προώθηση στην αγορά εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική (σύνταξη βιογραφικού, ενημέρωση για προγράμματα κατάρτισης και εργασίας κ.ά.)
Εάν μία γυναίκα είναι θύμα κακοποίησης, πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια της και να αναζητήσει άμεσα βοήθεια.. Καλεί στο 100 ή εάν δεν μπορεί η ίδια να επικοινωνήσει με την Άμεση Δράση, να ζητήσει από οικείο πρόσωπο, να ειδοποιήσει τις Αρχές για εκείνη. Για αίτημα φιλοξενίας στον Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και κατευθύνσεις / οδηγίες, μπορεί να τηλεφωνήσει στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, στο 22510-34470. Να αναζητήσει ιατρική περίθαλψη και να πει στο γιατρό όλη την αλήθεια. Μπορεί να υποβάλει δωρεάν μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα, καθώς η βία είναι έγκλημα και διώκεται αυτεπάγγελτα. Τέλος μπορεί να καλέσει στη γραμμή SOS 15900 με αστική χρέωση, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία στον ξενώνα.