× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δικάζονται σήμερα 24 κατηγορούμενοι για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

Η Διεθνής Αμνηστία μιλά στο «Ν» μαζί με τον Σον Μπίντερ, για τη Σάρα Μαρτίνι και τις κατηγορίες της αστυνομίας για διακίνηση μεταναστών που ξέσπασε το 2018

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/11/2021

Δικάζονται σήμερα 24 κατηγορούμενοι για συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση

Ξεκινά σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους, Έλληνες και ξένους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην κάμερα του «Ν» μίλησε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στο πλευρό εθελοντών διασωστών, Γιώργος Κοσμόπουλος (υπεύθυνος εκστρατειών Ευρώπης για το προσφυγικό) και ο 27χρονος Γερμανός διασώστης δύτης, Σον Μπίντερ, ένας από τους κατηγορούμενους. Η Διεθνής Αμνηστία στηρίζει και τη Σύρια Σάρα Μαρντίνι, επίσης κατηγορούμενη, αλλά με απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Η Σάρα Μαρτίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στη Μόρια και το ταξί της στην Ευρώπη, η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά. Και οι δυο τους, μας λέει ο Μπίντερ είχαν καλές σχέσεις με τις Αρχές. «Είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά», μας λέει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Επειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιό της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.

Ο Σον Μπίντεν καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Δ. Α αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Η αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ξεκινά Ιατρείο Μνήμης, Ανοιας και Νόσου Πάρκινσον στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

Για την τηλεϊατρική και τις δράσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και τις συνεργασίες μιλά στο «Ν» η πρόεδρος του 1ου ΤΟΠΦΥ Λέσβου, Ελένη Μακρή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης

Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθησαν για πλαστογραφία

Ένα ζευγάρι αλλοδαπών που ταξίδευε με πλοίο από Μυτιλήνη προς Χίο