× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η «φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου» στον κόλπο Καλλονής

Σύντομη επίσκεψη του ιστιοφόρου Shtandart, ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/11/2021

Η «φρεγάτα του Μεγάλου Πέτρου» στον κόλπο Καλλονής

Έκπληκτοι το πρωί περαστικοί από τον κόλπο της Καλλονής είδαν εν πλω μία ιστορική φρεγάτα. Το πρώτο πλοίο του στόλου της Βαλτικής, που ναυπηγήθηκε το 1703 σύμφωνα με τα σχέδια και τις ναυπηγικές παραδόσεις του 18ου αιώνα. Πρόκειται για τι ιστιοφόρο Shtandart, ένα ακριβές αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου, τσάρου της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αντίγραφο της φρεγάτας κατασκευάστηκε το 1999 και έκτοτε ταξιδεύει στις θάλασσες ως εκπαιδευτικό πλοίο.

Το ρωσικό ιστιοφόρο περνά από τη Λέσβο στα πλαίσια της διεθνούς ιστορικής – εκπαιδευτικής του αποστολής στο Αιγαίο με την ονομασία «Φλόγα του Τσεσμέ» το Σάββατο, 9 Οκτωβρίου. Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Η φρεγάτα, του Μεγάλου Πέτρου σήμερα Παρασκευή  μεσημέρι στην Αχλαδερή (φωτο: Στρατής Βέρρος)

Στο πλαίσιο της αποστολής για πρώτη φορά θα ερευνηθεί το άγνωστο ιστορικό γεγονός της παρουσίας της  Ρωσικής Αυτοκρατορίας το 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του οθωμανικού βιλαετιού του Αρχιπελάγους. Επίσης πραγματοποιείται υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους αγκυροβολιών και καταβύθισης των ρωσικών πλοίων. Παράλληλα θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στα τηλεοπτικά κανάλια της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες της αποστολής είναι όχι μόνο οι εμπειρογνώμονες της UNESCO, ιστορικοί και τεχνοκρίτες, αλλά για πρώτη φορά η ομάδα περιλαμβάνει τους νέους εξερευνητές – Ρώσους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έναν δύσκολο διαγωνισμό και συμμετέχουν στο ταξίδι ως επιβράβευση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ