× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φθινόπωρο στον καλαμιώνα της Γέρας!

Σαββατοκύριακο με εξορμήσεις παρατήρησης και δακτυλίωσης πουλιών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/10/2021

Φθινόπωρο στον καλαμιώνα της Γέρας!
' χρόνος ανάγνωσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης (ΚΠΕΝ) Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο στο Γεωπάρκο της Λέσβου προσκαλούν σε εξορμήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο στην προστατευόμενη στα πλαίσια του προγράμματος Νατούρα 2000, περιοχή του Κόλπου Γέρας.

«Προχωρημένο φθινόπωρο, μας έχουν αφήσει και τα τελευταία πουλιά που θα ξεχειμωνιάσουν χαμηλά στην Αφρική. Αυτή είναι ακριβώς η περίοδος που επίσης μετακινούνται τα είδη που θα περνούν το χειμώνα τόσο νότια όσο τα παράλια της Μεσογείου (Κοκκινολαίμηδες, Δενδροφυλλοσκόποι, Μαυροσκούφηδες, Καρβουνιάρηδες, Μαυρολαίμηδες, Λευκοσουσουράδες, κ.ά.). Ο καλαμιώνας της Γέρας (το γνωστό έλος Ντίπι - Λάρσος) είναι μια πολύ καλή περιοχή να παρατηρήσουμε το φαινόμενο αυτό ( παρατήρησης πουλιών με κυάλια και τηλεσκόπιο) αλλά επίσης και με τη δακτυλίωσή τους! Και το πιο σίγουρο μέρος να βρούμε την Ψαθοποταμίδα» λέει η Ελένη Γαληνού από το ΚΠΕΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι η ψαθοποταμίδα;
Η Ψαθοποταμίδα (Acrocephalusmelanopogon) είναι ένα πουλί που ξεχειμωνιάζειστη Λέσβο σε έλη και καλαμιώνες. Πιλοτικές μελέτες στην περιοχή αποκαλύπτουν πως ο καλαμιώνας του έλους Ντίπι-Λάρσος αποτελεί επίσης πολύ σημαντικό σταθμό για το μεταναστευτικό της ταξίδι προςακόμανοτιότερες νότιες περιοχές στην περιοχή του Αιγαίου- το είδος φτάνει μέχρι και μεμονωμένες περιοχές στα παράλια της βόρειας Αφρικής (λ.χ. Δέλτα του Νείλου). Έχει χαρακτηριστεί ως είδος «τρωτό» στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλοζώων της Ελλάδας, επειδή εξαρτάται από υγροτόπους που απειλούνται από τη δράση του ανθρώπου και την κλιματική αλλαγή. Είναι μάλιστα ένα από τα είδη που καθόρισαν την ανάγκη προστασίας των υγροτόπων του Κόλπου Γέρας και ένταξής τους στις ΖΕΠ της χώρας μας (Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά), μια από τις δύο κατηγορίες του δικτύου Νατούρα 2000.

Η παρατήρηση πουλιών στον καλαμιώνα της Λάρσου και η επίδειξη δακτυλίωσης θα πραγματοποιηθεί σε δύο πρωινά:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Σάββατο 23 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, σε δυο ομάδες, στις 9 και στις 10.30.
  • Κυριακή24 Οκτωβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι, σε δυο ομάδες, στις 9 και στις 10.30.

«Η δακτυλίωση πουλιών είναι μια επιστημονική μέθοδος που εφαρμόζεται για τη μελέτη των άγριων πουλιών και περιλαμβάνει σύντομη παγίδευση πουλιών με σκοπό να ληφθούν κάποιες μετρήσεις και να τους τοποθετηθεί ένα μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι πριν την απελευθέρωση.

Στόχος είναι το πουλί σε επόμενη επανασύλληψή του να δώσει πληροφορίες για τις διαδρομές μετανάστευσης, την ταχύτητα μετανάστευσης, το ποιες περιοχές είναι σημαντικές για τα πουλιά, το προσδόκιμο ζωής κάθε είδους κ.ά. Η εξόρμηση συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π) με ειδική εκπαίδευση και άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος)» καταλήγει η κ. Γαληνού.

Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα και για τη συμμετοχή σε αυτές θα πρέπει να γίνει δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (οκτώ ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Ας σημειωθεί ότι όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 θα τηρούνται αυστηρά.Για περισσότερες πληροφορίες και για τη δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 22510 47033 και 2253028091.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες της Λέσβου ετοιμάζονται για νέους αγώνες

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τους παραγωγούς του νησιού και την αδιαφορία της κυβέρνησης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικο παιδί, μόνο του στην Παναγιούδα

Συνελήφθη ο πατέρας του για έκθεση σε κίνδυνο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

15 παραβάσεις για κράνος στη Λέσβο

11 σε οδηγούς και 4 σε συνεπιβάτες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερίδα για την προστασία και διαχείριση των ζώων συντροφιάς στη Μυτιλήνη

Ημερίδα με πρωτοβουλία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ούτε μία μέρα παραπάνω»

Συμπληρώνονται δύο χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας στη Γάζα – Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Τρίτη 7 Οκτωβρίου στις 18:00 στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρι υφαντικής τέχνης στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Σελήνη «φώτισε» τον ουρανό της Μυτιλήνης

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή στην εκδήλωση «100 Ώρες Αστρονομίας» στην Επάνω Σκάλα – Παρουσίαση, παιχνίδια και ζωντανή παρατήρηση της Σελήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ο 42χρονος συνελήφθη από την Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μόρια

Τραυματίσθηκε 23χρονος οδηγός μοτοσικλέτας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απατεώνες πήραν από ηλικιωμένες γυναίκες στη Μυτιλήνη 44 χιλιάδες ευρώ

Συνελήφθη ένας 46χρονος ο οποίος παρέλαβε από τις δύο γυναίκες χρήματα και κοσμήματα σε Μυτιλήνη και Παναγιούδα. Το κύκλωμα παρίστανε τους γιατρούς και ζητούσε χρήματα για επείγουσες επεμβάσεις σε συγγενείς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρόταση για βιωματική εκπαίδευση με «άσκηση του νου» από το Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να οργανώσει εκδρομές στα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μεγάλη συμμετοχή στην ημερίδα του επαγγελματικού προσανατολισμού

Πραγματοποιήθηκε στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης το Σάββατο 4 Οκτωβρίου