× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

79% λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά

«Η κατάσταση στο Μεταναστευτικό έχει πάψει να αποτελεί κρίση εδώ και πολλούς μήνες» δηλώνει ο Νότης Μηταράκης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/10/2021

79% λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά

Την ικανοποίηση του για την μείωση των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στην χώρα εκφράζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δήλωση του που συνοδεύει την ανακοίνωση του υπουργείου με την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών στην χώρα κατά τον φετινό Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:  «Μείωση κατά 79% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά καταγράφεται τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στους διαμένοντες στην Σάμο, η οποία είναι της τάξης του 93% και ακολουθεί η Χίος με 91%, η Λέρος με 87%, η Κως με 84%, και η Λέσβος με 68%. 

Ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην Επικράτεια κατά τον Σεπτέμβριο του 2021 παρουσιάζεται επίσης μειωμένος κατά 47% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2020. 

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Σεπτεμβρίου, οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο εννεάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 75% στα νησιά και κατά 50% στο σύνολο, σε σχέση με το 1ο εννεάμηνο του 2020. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από συστηματικές προσπάθειες, το 1ο εννεάμηνο του 2021, 8.893 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ στη χώρα μας αφίχθησαν 6.137 άτομα, με το ισοζύγιο αναχωρήσεων /αφίξεων να παραμένει θετικό.  

Τον Σεπτέμβριο του 2020, συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 75.746 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον, τον Σεπτέμβριο του 2021 διαμένουν 40.061. 

Οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών (σε Α και Β βαθμό) καταγράφουν μείωση κατά 53%. Οι εκκρεμείς αιτήσεις σε Α και Β βαθμό αγγίζουν συνολικά τις 42.900, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν 90.678. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 68,7% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,3%) και Ρωσίας (5,8%). 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε: 

«Η κατάσταση στο Μεταναστευτικό έχει πάψει να αποτελεί κρίση εδώ και πολλούς μήνες. Οι ροές παραμένουν  σε σταθερά χαμηλό επίπεδο, την ώρα που αυξάνονται προς άλλες χώρες της Μεσογείου, ενώ σταθερά μειώνεται και ο αριθμός των διαμενόντων στα νησιά και σε όλη τη χώρα. Έχουμε ανακτήσει τον έλεγχο και διαχειριζόμαστε πολύ πιο ομαλά και αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν, προβλήματα και ανάγκες. Με την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής, τις κλειστές ελεγχόμενες δομές ασφαλείας εκτός αστικού ιστού και τη σταθερή επιλογή μας για αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, ενισχύουμε  τη διαπραγματευτική μας ισχύ και στέλνουμε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έγινε θεσμός η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία της Μυτιλήνης

Έρχεται το «Lesvos Brevet Ελιά και Πεύκο 2024» το Σάββατο 25 Μαΐου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Μια σύλληψη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Γιατροί της Λέσβου ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού

Δηλώνουν αντίθετοι στην συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτό το έγκλημα
ΥΓΕΙΑ

Ο υφυπουργός Υγείας στη Δυτική Λέσβο

Για την εκδήλωση Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δώρα από τους Δικαστικούς Υπαλλήλους στο Γηροκομείο Μυτιλήνης

Με χαμόγελα και ευχές τους υποδέχτηκαν οι ηλικιωμένοι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σημαντικά ευρήματα έρχονται στο φως στην περιοχή Κερασιάς της Βόρειας Εύβοιας

Από τις ανασκαφές που πραγματοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κατηγορούμενος για βιασμό πέθανε τρεις εβδομάδες πριν το Εφετείο του

Πρόκειται για 74χρονο άνδρα ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για βιασμό κατ΄εξακολούθηση ανήλικου κοριτσιού σε χωριό της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»