× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυξήσεις 30 ως 40% στις τιμές των ζωοτροφών

12 ευρώ αγοράζουν οι κτηνοτρόφοι το καλαμπόκι σε σακί 40 κιλών

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 11/10/2021

Αυξήσεις 30 ως 40% στις τιμές των ζωοτροφών

Αρχές Οκτωβρίου και οι τιμές των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους παρουσιάζουν αύξηση από 30 ως 40% σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβριο του 2020. Συγκεκριμένα ένα σακί καλαμπόκι 40 κιλών αυτές τις μέρες κοστίζει 12 ευρώ το κιλό όταν πριν από ένα χρόνο κόστιζε 9 ευρώ. Ένα σακί ζαχαρόπιτα κοστίζει 12,5 ευρώ το κιλό, όταν τον Οκτώβριο του 2020 ο κτηνοτρόφος αγόραζε ένα σακί την ζαχαρόπιτα στα 9,5 ευρώ. Σε αντίστοιχα υψηλά ποσοστά κυμαίνονται οι αυξήσεις των τιμών στα μείγματα ζωοτροφών που παρασκευάζονται από για αιγοπρόβατα, πουλερικά, χοίρους και βοοειδή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αιτίες αύξησης των τιμών ζωοτροφών είναι η μειωμένη παραγωγή στον Ελλαδικό χώρο και η αύξηση του κόστους μεταφοράς των ζωοτροφών. Η μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων ζωοτροφών που υπάρχουν στην αγορά οδηγεί τις εταιρείες χονδρικού εμπορίου σε ασυνήθιστες πρακτικές. Συγκεκριμένα προχωρούν στην διάθεση ζωοτροφών στους σταθερούς πελάτες τους και αποφεύγουν να πουλήσουν ζωοτροφές σε όσες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δεν έχουν σταθερή συνεργασία μαζί τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Σε άλλες περιπτώσεις οι χονδρέμποροι ζωοτροφών ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι οι διαθέσιμες ποσότητες που έχουν θα εξαντληθούν τους επόμενους μήνες και είναι άγνωστο σε αυτές πότε αν θα καταφέρουν να βρουν νέες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες των λιανεμπόρων - πελατών τους.

Παρότι η παραγωγή ζωοτροφών στην Ελλάδα είναι μειωμένη δεν συμβαίνει το ίδιο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις οποίες προέρχεται ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών ζωοτροφών. Σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή καλαμποκιού και των άλλων φυτικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές θα παρουσιάσει μια μικρή αύξηση σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε το υπουργείο Γεωργίας τον ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η αυξημένη παραγωγή δεν εγγυάται ομαλοποίηση των τιμών, καθώς ένας μικρός αριθμός πολύ μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών ελέγχει τη διάθεση του μεγαλύτερου όγκου της παγκόσμιας παραγωγής ζωοτροφών. Επιπλέον καταγράφεται μεγάλη αύξηση της ζήτησης ζωοτροφών σε όλο των πλανήτη και κύρια την Κίνα.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι

Η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών εξανεμίζει την αύξηση των τιμών του πρόβειου και του κατσικίσιου γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι σε όλη την χώρα είναι ανήσυχοι από την αύξηση των τιμών και φοβούνται ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν νέες αυξήσεις. Οι ίδιοι δηλώνουν πως η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές αν και είναι μια θετική εξέλιξη δεν έχει αποτυπωθεί στις λιανικές τιμές.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης