× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ζητά η Κομισιόν

Αρνείται κατηγορηματικά ο Μηταράκης τους ισχυρισμούς γερμανικού δημοσιεύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2021

Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα την Πέμπτη, τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από χώρες μέλη, μετά το δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και ARD ότι Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων» απαντησε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ελληνικές και κροατικές ειδικές δυνάμεις ορισμένες φορές αποκρύπτουν την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει την ύπαρξη βίντεο που απεικονίζει 11 επαναπροωθήσεις μεταναστών από την κροατική αστυνομία στη Βοσνία, καθώς και πλάνων που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να εξαναγκάζει μετανάστες να επιστρέψουν στο Αιγαίο.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι απαιτείται η διερεύνηση του θέματος. "Η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σε απάντηση στο δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Bozinovic, δήλωσε ότι η αστυνομία θα διενεργήσει έρευνα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι η συνοριοφυλακή της Κροατίας ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο και δεν ανέχεται οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας.


Το πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε κάποια χώρα και απαγορεύεται η επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή ή η ευημερία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσθέτει ωστόσο, ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετές φορές αγνοηθεί αυτές οι αρχές, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που έχουν πυροδοτήσει οι συγκρούσεις και η ένδεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Νότης Μηταράκης
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών μέσω δηλώσης του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τονίζοντας ότι η χώρα ενήργησε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για να τα προστατεύσουμε", ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Ευρώπη παραμένει στόχος εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ, προσθέτοντας: "Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή επικέντρωσή μας στη διάλυση αυτών των επιχειρήσεων εμπορίας ανθρώπων και στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων".

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έφεση κατά της αποφυλάκισης Μιχαλολιάκου

Ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας και θα εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μάθετε τι κρύβει ο μπόγος της γιαγιάς Πελαγίας

Ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική δράση από το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου την Παρασκευή 17 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Έρχεται ο πολυσυζητημένος Υφυπουργός Υγείας στη Λέσβο

Ο Δημήτρης Μπαρτζόπουλος επισκέπτεται το νησί προσκεκλημένος του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε εκδήλωση για την ψυχική υγεία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στην «Κυψέλη» ο Ερυθρός Σταυρός

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
ΥΓΕΙΑ

ΠΕΚ‑τες για την Υγεία του… Αδώνιδος

Ο Γιάννης Ζαφειρίου υποδέχεται τη Ζήνα Κακναβάτου και τη Γιάννα Χωριανοπούλου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γεύτηκαν «το μερίδιο των Αγγέλων» στην Ανεμώτια

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση της Κοιν.Σ.Επ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» και του Συλλόγου Αμπελουργών «ο Κάμπος»
ΥΓΕΙΑ

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι εργαστηριακοί γιατροί

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών
ΥΓΕΙΑ

Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο για τον κορονοϊό

Σάλος με σοβαρή παρενέργεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κατασκευή αυθαιρέτου

Στην περιοχή της Θερμής - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επτά συλλήψεις σε Λέσβο και Χίο για παραβάσεις του ΚΟΚ

Στο διάστημα από 30 Απριλίου ως 7 Μαΐου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφίξεις Σύρων προσφύγων στην Ερεσό

Μεταφέρθηκαν 25 άτομα στο ΚΥΤ της Μυτιλήνης ενώ αναμένεται και η μεταφορά των υπολοίπων 30
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη νομοθετεί για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε για πρώτη φορά νόμο της ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια από την έναρξη ισχύος της οδηγίας για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο