× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ζητά η Κομισιόν

Αρνείται κατηγορηματικά ο Μηταράκης τους ισχυρισμούς γερμανικού δημοσιεύματος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/10/2021

Έρευνα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων ζητά η Κομισιόν
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα την Πέμπτη, τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από χώρες μέλη, μετά το δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και ARD ότι Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες. «Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων» απαντησε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης. 

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ελληνικές και κροατικές ειδικές δυνάμεις ορισμένες φορές αποκρύπτουν την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει την ύπαρξη βίντεο που απεικονίζει 11 επαναπροωθήσεις μεταναστών από την κροατική αστυνομία στη Βοσνία, καθώς και πλάνων που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να εξαναγκάζει μετανάστες να επιστρέψουν στο Αιγαίο.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι απαιτείται η διερεύνηση του θέματος. "Η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σε απάντηση στο δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Bozinovic, δήλωσε ότι η αστυνομία θα διενεργήσει έρευνα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι η συνοριοφυλακή της Κροατίας ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο και δεν ανέχεται οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας.


Το πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε κάποια χώρα και απαγορεύεται η επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή ή η ευημερία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσθέτει ωστόσο, ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετές φορές αγνοηθεί αυτές οι αρχές, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που έχουν πυροδοτήσει οι συγκρούσεις και η ένδεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Νότης Μηταράκης
Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών μέσω δηλώσης του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τονίζοντας ότι η χώρα ενήργησε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για να τα προστατεύσουμε", ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Ευρώπη παραμένει στόχος εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ, προσθέτοντας: "Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή επικέντρωσή μας στη διάλυση αυτών των επιχειρήσεων εμπορίας ανθρώπων και στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων".

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου

Ανοιχτή δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με κιάλια και τηλεσκόπια στις Αλυκές Καλλονής για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
Μια ξεχωριστή εμπειρία στη φύση στους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού

Τρεις μαθητές της Σχολής Πληροφορικής Πλάτωνος στη Β Φάση αποδεικνύουν ότι η επιμονή και η γνώση οδηγούν στην κορυφή
Μαθητές της Μυτιλήνης διακρίνονται στον 38ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού