× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή τα προβλήματα των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στη Λέσβο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2021

Στη βουλή τα προβλήματα των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στη Λέσβο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στη Λέσβο, λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων νοσηλείας στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, του περιορισμένου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και του ανεπαρκούς ανώτατου μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης των αναγκαίων φαρμακευτικών ουσιών.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμεριζόμενος την αγωνία των συμπολιτών μας που επισκέπτονται καθημερινά το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου για εξέταση, παρακολούθηση, συνταγογράφηση και θεραπεία και γνωρίζοντας καλά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν σε αντίξοες συνθήκες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στα καθήκοντά τους, καλεί τον Υπουργό Υγείας να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ακαταλληλότητα των χώρων στο Νοσοκομείο για την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών, να προβεί στη στελέχωση του Τμήματος με εξειδικευμένο προσωπικό και να αυξήσει το ανώτατο μηνιαίο όριο συνταγογράφησης για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε κίνδυνο οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων νοσηλείας στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξειδικευμένου προσωπικού και ανεπαρκούς ανώτατου μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης φαρμακευτικών ουσιών.»

Στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης προσέρχονται καθημερινά για εξέταση, παρακολούθηση, συνταγογράφηση και θεραπεία αρκετοί πολίτες της Λέσβου με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Αμφότερα αποτελούν αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα με την κλινική τους πορεία να χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και περιόδους ύφεσης ποικίλης διάρκειας με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του σημαντικές δυσκολίες στις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Επισημαίνεται ότι η χρόνια φύση των ως άνω πεπτικών νοσημάτων δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και σε ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων.

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, οι νοσούντες με ΙΦΝΕ στη Λέσβο καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από την επιβαρυμένη υγεία τους και τις δυσκολίες που προκαλούνται ένεκα της νόσου στην καθημερινότητά τους, σωρεία προβλημάτων που άπτονται της θεραπείας τους και της ασφάλειας νοσηλείας τους κατά την παραμονή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στο «Βοστάνειο», το τελευταίο διάστημα, έχουν παραχωρηθεί στους γαστρεντερολόγους τους ιδρύματος δυο δωμάτια για τη διενέργεια κολονοσκοπήσεων και γαστροσκοπήσεων των ασθενών τους ενώ μέσα σε αυτούς υπάρχει και ο θάλαμος εγχύσεων για την ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοτροποποιητικών ουσιών.

Στους ίδιους χώρους, όμως, κατά παρέκκλιση κάθε ιατρικής οδηγίας, διενεργούνται και βρογχοσκοπήσεις, θέτοντας σε εξαιρετικό κίνδυνο τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ, εφόσον αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους σε χώρους που απέχουν από άλλους ασθενείς με πιθανές λοιμώξεις ή μεταδοτικές ασθένειες.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον κίνδυνο στον οποίο θα περιέλθουν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με ΙΦΝΕ στην περίπτωση ατόμου με φυματίωση ή άλλες μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ο οποίος θα προσέλθει στον ίδιο χώρο για βρογχοσκόπηση.

Επιπρόσθετα, οι υπάρχουσες ελλείψεις σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι επικείμενες αποχωρήσεις τεσσάρων ιατρών μέχρι το τέλος του έτους, λόγω συνταξιοδότησης, δυσχεραίνει τη εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τμήματος με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς.

Επί παραδείγματι, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δεύτερη εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τις παθήσεις αυτές ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, λόγω των δεδομένων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις ενδοσκοπήσεις του άνω και κάτω πεπτικού συστήματος και στις εγχύσεις των βιολογικών παραγόντων να συμμετέχει και στις βρογχοσκοπήσεις, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης κάποιου παθογόνου οργανισμού στους ασθενείς με ΙΦΝΕ που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Περαιτέρω, οι ασθενείς με πεπτικά νοσήματα και οι θεράποντες ιατροί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο μηνιαίο όριο (πλαφόν), που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στο πλαίσιο της θεραπείας των ασθενών με ΙΦΝΕ, θεωρείται, πλέον, εξαιρετικά χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το κόστος των ανοσοτροποποιητικών φαρμακευτικών ουσιών (βιολογικών παραγόντων), που αποτελούν, επιστημονικά, την πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης, υπερβαίνει κατά πολύ το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγογράφησης. Σας επισημαίνουμε ότι ενώ για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ, εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες, υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται μόνες ή συνδυαστικά όπως αντιφλεγμονώδη, ανοσοκατασταλτικά και αντιβιοτικά, το ισχύον ανώτατο μηνιαίο όριο δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την συνταγογράφησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την εξομάλυνση των ως άνω περιγραφομένων δυσλειτουργιών στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επικαιροποιηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών με ΙΦΝΕ, το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγογράφησης;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας απαντά στις καταγγελίες των δύο γυναικών εργαζομένων του Δήμου

«Έχω εμπιστοσύνη ότι οι αρμόδιοι θα πράξουν το καθήκον τους» λέει η κ. Αλεξανδρή για το ρεπορτάζ του «Ν» με τη συνέντευξη βίντεο των δυο γυναικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Στύψης

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου
ΥΓΕΙΑ

11 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

Ατζέντα - Ημερολόγιο για τα 3 χρόνια του προγράμματος από το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακαλέστε άμεσα τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία της Μυτιλήνης»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να απαντήσει άμεσα η δημοτική αρχή Κύτελη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης για το περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση»

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Εριφύλης Γιαννάκα και Βάσως Χοχλάκα για το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Που είναι η πολιτική προστασία;»

Ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις προς τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης από το συνδυασμό «με πυξίδα τον πολίτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Όλη η συνέντευξη σε βίντεο των δύο εργαζόμενων του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά από «ανώτερό τους»- Έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές από τον ψυχολογικό πόλεμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Επιβάλλεται μία πλάκα στη μνήμη της ιστορικής συνάντησης»

Το «Ν» μίλησε με τον τ. Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό εν όψει της έλευσης του Ποντίφικα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ