× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στη βουλή τα προβλήματα των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στη Λέσβο

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/9/2021

Στη βουλή τα προβλήματα των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στη Λέσβο, λόγω της έλλειψης κατάλληλων χώρων νοσηλείας στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, του περιορισμένου εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και του ανεπαρκούς ανώτατου μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης των αναγκαίων φαρμακευτικών ουσιών.

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμεριζόμενος την αγωνία των συμπολιτών μας που επισκέπτονται καθημερινά το αρμόδιο τμήμα του Νοσοκομείου για εξέταση, παρακολούθηση, συνταγογράφηση και θεραπεία και γνωρίζοντας καλά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν σε αντίξοες συνθήκες το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να ανταπεξέλθουν με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στα καθήκοντά τους, καλεί τον Υπουργό Υγείας να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση με την ακαταλληλότητα των χώρων στο Νοσοκομείο για την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπειών, να προβεί στη στελέχωση του Τμήματος με εξειδικευμένο προσωπικό και να αυξήσει το ανώτατο μηνιαίο όριο συνταγογράφησης για τους ασθενείς με ΙΦΝΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε κίνδυνο οι ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων νοσηλείας στο Βοστάνειο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξειδικευμένου προσωπικού και ανεπαρκούς ανώτατου μηνιαίου ορίου συνταγογράφησης φαρμακευτικών ουσιών.»

Στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης προσέρχονται καθημερινά για εξέταση, παρακολούθηση, συνταγογράφηση και θεραπεία αρκετοί πολίτες της Λέσβου με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Αμφότερα αποτελούν αυτοάνοσα νοσήματα που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα με την κλινική τους πορεία να χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και περιόδους ύφεσης ποικίλης διάρκειας με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του σημαντικές δυσκολίες στις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Επισημαίνεται ότι η χρόνια φύση των ως άνω πεπτικών νοσημάτων δύναται να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές και σε ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, οι νοσούντες με ΙΦΝΕ στη Λέσβο καλούνται να αντιμετωπίσουν, εκτός από την επιβαρυμένη υγεία τους και τις δυσκολίες που προκαλούνται ένεκα της νόσου στην καθημερινότητά τους, σωρεία προβλημάτων που άπτονται της θεραπείας τους και της ασφάλειας νοσηλείας τους κατά την παραμονή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Στο «Βοστάνειο», το τελευταίο διάστημα, έχουν παραχωρηθεί στους γαστρεντερολόγους τους ιδρύματος δυο δωμάτια για τη διενέργεια κολονοσκοπήσεων και γαστροσκοπήσεων των ασθενών τους ενώ μέσα σε αυτούς υπάρχει και ο θάλαμος εγχύσεων για την ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοτροποποιητικών ουσιών.

Στους ίδιους χώρους, όμως, κατά παρέκκλιση κάθε ιατρικής οδηγίας, διενεργούνται και βρογχοσκοπήσεις, θέτοντας σε εξαιρετικό κίνδυνο τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ, εφόσον αυτοί πρέπει να παρακολουθούνται και να λαμβάνουν την φαρμακευτική αγωγή τους σε χώρους που απέχουν από άλλους ασθενείς με πιθανές λοιμώξεις ή μεταδοτικές ασθένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον κίνδυνο στον οποίο θα περιέλθουν οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με ΙΦΝΕ στην περίπτωση ατόμου με φυματίωση ή άλλες μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ο οποίος θα προσέλθει στον ίδιο χώρο για βρογχοσκόπηση.

Επιπρόσθετα, οι υπάρχουσες ελλείψεις σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι επικείμενες αποχωρήσεις τεσσάρων ιατρών μέχρι το τέλος του έτους, λόγω συνταξιοδότησης, δυσχεραίνει τη εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τμήματος με άμεσο αντίκτυπο στους ασθενείς.

Επί παραδείγματι, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει δεύτερη εξειδικευμένη νοσηλεύτρια για τις παθήσεις αυτές ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, λόγω των δεδομένων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, το νοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στις ενδοσκοπήσεις του άνω και κάτω πεπτικού συστήματος και στις εγχύσεις των βιολογικών παραγόντων να συμμετέχει και στις βρογχοσκοπήσεις, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης κάποιου παθογόνου οργανισμού στους ασθενείς με ΙΦΝΕ που είναι σε ανοσοκαταστολή.

Περαιτέρω, οι ασθενείς με πεπτικά νοσήματα και οι θεράποντες ιατροί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, το ανώτατο μηνιαίο όριο (πλαφόν), που έχει τεθεί στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στο πλαίσιο της θεραπείας των ασθενών με ΙΦΝΕ, θεωρείται, πλέον, εξαιρετικά χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το κόστος των ανοσοτροποποιητικών φαρμακευτικών ουσιών (βιολογικών παραγόντων), που αποτελούν, επιστημονικά, την πιο ενδεδειγμένη και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης, υπερβαίνει κατά πολύ το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγογράφησης. Σας επισημαίνουμε ότι ενώ για την αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ, εκτός από τους βιολογικούς παράγοντες, υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών ουσιών που χρησιμοποιούνται μόνες ή συνδυαστικά όπως αντιφλεγμονώδη, ανοσοκατασταλτικά και αντιβιοτικά, το ισχύον ανώτατο μηνιαίο όριο δεν επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις την συνταγογράφησή τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την εξομάλυνση των ως άνω περιγραφομένων δυσλειτουργιών στο «Βοστάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να επικαιροποιηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών με ΙΦΝΕ, το μηνιαίο ανώτατο όριο συνταγογράφησης;

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ

Η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου κάνει λόγο για εμπόδια στην επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας σε επίσκεψη της βουλευτή του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Καταγγελία του ΚΚΕ κατά της ΔΕΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ

Η βουλευτής του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στη Δικαιοσύνη δίνουν μάχη απέναντι στις ελλείψεις και την υποστελέχωση.
Δίκαιος ο αγώνας για μισθούς και προσλήψεις λέει το ΚΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου προγραμματίζεται για τις 27 Ιουνίου
Μίλτος Χατζηγιαννάκης o γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΕΛ.Α.Σ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών

Η αναφορά κατατέθηκε από βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή τις θέσεις της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας.
Στη Βουλή τα αιτήματα για ουσιαστική προστασία κακοποιημένων γυναικών και παιδιών
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα

Οι προσφορές για τα δύο έργα θα ανοιχθούν στις 7 και 9 Ιουλίου αντίστοιχα
Έργα ασφαλτόστρωσης σε Λαφιώνα – Πέτρα και Λιγώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης

Άμεση η επέμβαση της Πυροσβεστικής και στα δύο περιστατικά – Αυξημένη η βλάστηση φέτος λόγω των βροχών και των περιορισμών στη βόσκηση εξαιτίας του αφθώδους πυρετού
Μικρές εστίες φωτιάς σε Παράκοιλα και Δάφια υπενθυμίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν λειτούργησαν τα φρένα κατά την προσγείωση – Καλά στην υγεία του ο πιλότος, μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο
Πρόβλημα κατά την προσγείωση αεροσκάφους PZL στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο

Εκτός του προγράμματος προς το παρόν Αγία Παρασκευή, Νάπη και Πελόπη – Υψηλομέτωπο λόγω ενεργών κρουσμάτων αφθώδους πυρετού
Ξεκινά στις 17 Ιουνίου η 1η γενική διαβροχή για τον δάκο στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης

Επίσκεψη στο Γηροκομείο Μυτιλήνης και «Γεύμα Αγάπης» με αφορμή τα 149 χρόνια προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευάλωτων πολιτών ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο

Από τις 16 έως τις 19 Ιουνίου εργαστήρια τραγουδιού και χορού, παρουσιάσεις για τις καταγραφές της σπουδαίας ερευνήτριας στη Λέσβο και συναυλία στην Πλατεία Λευκονοίκου
Το αρχείο της Δόμνας Σαμίου ταξιδεύει στον Μόλυβο