× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου δεν ήταν ποτέ ξεχασμένο στα συρτάρια»

Δήλωση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για τη δημοπράτηση του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/9/2021

«Το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου δεν ήταν ποτέ ξεχασμένο στα συρτάρια»

Στο ιστορικό του έργου της βελτίωσης του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσος, αναφέρεται σε δήλωσή – ανάρτηση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η δημοπράτηση του έργου αποτελεί μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη σε δύσκολους καιρούς ωστόσο σημειώνει ότι απογοητεύτηκε ιδιαίτερα ακούγοντας τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη ότι το έργο είχε ξεχαστεί στα συρτάρια.

«Οφείλω συνεπώς να ενημερώσω τους συμπολίτες μου και να υπενθυμίσω στον ίδιο, αναφέρει ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης,  σε περίπτωση που του έχει διαφύγει, τις ενέργειες, που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα και να μπορούν να μπουν οι υπογραφές για την δημοπράτηση του έργου.

Η προσπάθεια ξεκίνησε επί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου με την ανάθεση της μελέτης στον  Μελετητή – Συγκοινωνιολόγο κ. Κωνσταντίνο Ζέκο. Η μελέτη περιελάμβανε την κατασκευή της Παράκαμψης της Αγιάσου, καθώς και την κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα στο τμήμα Αγιάσος – Μεγαλοχώρι συνολικού μήκους 14 χιλιόμετρα. Η μελέτη αυτή, με την οποία είχαμε ασχοληθεί ενδελεχώς επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Παύλου Βογιατζή, οδήγησε σε μια πρόταση τεχνικά δύσκολα υλοποιήσιμη. Έτσι, στη συνέχεια ο στόχος περιορίστηκε στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την ασφαλτόστρωση του υπολειπόμενου τμήματος της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου συνολικού μήκους 7 χιλιόμετρα περίπου, που παραμένει μέχρι σήμερα χωματόδρομος.

Στα τέλη του 2013, επί Περιφερειακής Αρχής Αθανάσιου Γιακαλή, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «Αποκατάσταση Βατότητας της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου» συνολικού Π/Υ 1.800.000 € με την συνδρομή του τ. Υπουργού & Βουλευτή Χαράλαμπου Αθανασίου.

Αξιοποιώντας μέρος των πιστώσεων και με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο σύνολο της οδού (ασφαλτοστρωμένο και μη), δημοπρατήσαμε τον Νοέμβριο του 2014 το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ο∆ΟΥ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ – ΑΓΙΑΣΟΥ – Α΄ ΦΑΣΗ», Π/Υ 250.000 €. Το έργο συμβασιοποιήθηκε και υλοποιήθηκε το 2015.

Δεδομένου ότι καμία παρέμβαση ασφαλτόστρωσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην εν λόγω επαρχιακή οδό χωρίς την έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία μάλιστα βρίσκεται εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000 με Κωδικό GR 4110005 (Λέσβος, Κόλπος Γέρας, Έλος Ντίπι και Όρος Όλυμπος), έδωσα από την πρώτη στιγμή εντολή στην Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου για την σύνταξη φακέλου μελέτης. Ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2016 στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διαδικασίας γνωμοδοτήσεων από όλους τους αρμόδιους Φορείς και τα Υπουργεία, εξέδωσε την αριθ. 33291/07.06.2017 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΔΑ: ΨΑ2ΠΟΡ1Ι-Η8Λ). 

Προκειμένου να είναι εφικτή η υλοποίηση του έργου, το 2017 υπέβαλα την πρόταση για την αύξηση του Προϋπολογισμού του έργου «Αποκατάσταση Βατότητας της οδού Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου» από Π/Υ 1.800.000 € σε 3.500.000 €, η οποία και εγκρίθηκε. Ενώ, στα τέλη του 2018 εγκρίθηκε νέα αύξηση του Π/Υ και εξασφαλίστηκε το ποσό των 5.000.000 €.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν είχε μείνει στα συρτάρια.

Χαίρομαι επίσης που αξιοποιείται η πρόταση μου για την εξασφάλιση συναινέσεων των παρόδιων ιδιοκτητών, προκειμένου να αποφευχθεί η χρονοβόρος διαδικασία των απαλλοτριώσεων, την οποία είχα συζητήσει το 2019 με τους κατοίκους της περιοχής. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ιδιοκτήτες, που συναίνεσαν στην παραχώρηση τμήματος των ιδιοκτησιών τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης, σε όλα τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, που ασχολήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια με την ολοκλήρωση της μελέτης και την δρομολόγηση του έργου.

Υπογραμμίζω κλείνοντας, ότι αν ο Περιφερειάρχης εννοεί ουσιαστικά και όχι τύποις την συνεργασία που επιζητά, αν μη τι άλλο οφείλει να μη μηδενίζει την προσπάθεια τόσων χρόνων», καταλήγει στη δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Ζητήσαμε άμεση διαλεύκανση από τον Δήμο Μυτιλήνης»

Τι λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γ. Αλεξίου στο «Ν» μετά τη συνέντευξη σε βίντεο των δύο γυναικών που καταγγέλλουν ψυχολογικό πόλεμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ούτε κάλπη για την… ενός ανδρός Αρχή στη ΝΟΔΕ Λέσβου

Ισάριθμοι οι υποψήφιοι με όλες τις θέσεις- Χωρίς εκλογές η εσωκομματική διαδικασία της ΝΔ τοπικά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Μυτιληνιός Παναγιώτης Μπιτάδος έφερε την Ελλάδα στην κορυφή!

Ο 18χρονος πρωταθλητής Ελλάδας τριάθλου ο πρώτος Έλληνας που νικά στην elite κατηγορία σε XTERRA και οι αυτοδιοικητικοί μας αγρόν ηγόραζαν…
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η αντιδήμαρχος Καθαριότητας απαντά στις καταγγελίες των δύο γυναικών εργαζομένων του Δήμου

«Έχω εμπιστοσύνη ότι οι αρμόδιοι θα πράξουν το καθήκον τους» λέει η κ. Αλεξανδρή για το ρεπορτάζ του «Ν» με τη συνέντευξη βίντεο των δυο γυναικών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκλογές στο Συνεταιρισμό Στύψης

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου
ΥΓΕΙΑ

11 κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

Ατζέντα - Ημερολόγιο για τα 3 χρόνια του προγράμματος από το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακαλέστε άμεσα τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία της Μυτιλήνης»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να απαντήσει άμεσα η δημοτική αρχή Κύτελη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης για το περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση»

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Εριφύλης Γιαννάκα και Βάσως Χοχλάκα για το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Μυτιλήνης