ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Απαξιωμένα τα περίπτερα, κλείνουν ένα προς ένα…»
Το «Ν» μιλά με περιπτερούχους της Μυτιλήνης και την απώλεια του τζίρου τους στο… 50%
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/9/2021

Μια δεδομένη φιγούρα στη θέση ενός κεντρικού δρόμου… Κάπου θα βρεις ένα περίπτερο, δεν μπορεί. Κάποτε θα έβρισκες παντού ένα περίπτερο για μια εφημερίδα- για δεκάδες εφημερίδες, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία… Τη δεκαετία του 1990 και του 2000, θα έβλεπες τα περίπτερα να γιγαντώνονται: με μεγάλα ψυγεία, πολλές επιλογές, ετικέτες και μάρκες.
Οι ρίζες των περιπτέρων βρίσκονται στα μικρά καπνοπωλεία του 1828 που εμφανίζονται μετά την απελευθέρωση στο Ναύπλιο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Η ιστορία του περιπτέρου, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ξεκινάει μετά το 1912, όταν το Ελληνικό κράτος, ψάχνοντας τρόπο για να βοηθήσει όλους όσοι πολέμησαν για την πατρίδα, αποφασίζει να δώσει κάποιες άδειες πώλησης καθημερινών προϊόντων.
Η λέξη όμως εμφανίζεται από την αρχαιότητα, όπου ο «περίπτερος» ναός είναι το μικρό κτίσμα που περιβάλλεται με κίονες σε όλες τις πλευρές του.
Στην προκυμαία της Μυτιλήνης σήμερα, στο κέντρο της πόλης δηλαδή, θα βρεις σε μόλις σε ένα περίπτερο να πωλούνται εφημερίδες. Όσο για τα τσιγάρα, το βασικό είδος προς πώληση στο περίπτερο, αν πας να το πληρώσεις με κάρτα, θα μαυρίσεις την καρδιά του περιπτερούχου. Και μάλλον σου έχει εξηγήσει το γιατί. Το κέρδος των περιπτερούχων από την πώληση του τσιγάρου είναι μόλις λίγα λεπτά του ευρώ, από τη δεκαετία του 2010 και τη «νίκη» των καπνοβιομηχανιών έναντι του κλάδου τους. Αν το τσιγάρο πωληθεί με κάρτα, τα λεπτά αυτά γίνονται… καπνός!
Τι μας είπαν
Για όλα τα προβλήματά τους μίλησαν στην κάμερα του «Ν» ο Προκόπης Χατζέλης που δουλεύει το περίπτερο έξω από το sugar house, Σπίτι του Γλυκού, στην Προκυμαία Μυτιλήνης και ο κ. Τάσος Κιουζέπης ιδιοκτήτης του περίπτερου επί της οδού Νιάνια, στην πιάτσα των ταξί. Λέγεται μάλιστα ότι είναι από τα παλιότερα, αν όχι το παλιότερο περίπτερο που λειτουργεί από το 1960, ενώ ο κ. Κιουζέπης το δουλεύει από το 1987.
Και οι δύο περιπτερούχοι εξηγούν ότι δεν θα συνιστούσαν σε κανέναν να ανοίξει περίπτερο, όπως έχουν γίνει τα πράγματα και με την πτώση του τζίρου τους να έχει φτάσει στο 50%. Το τελειωτικό χτύπημα στα περίπτερα ήταν το ποσοστό κέρδους που έμενε στα περίπτερα από την πώληση τσιγάρων και εφημερίδων και που έπεσε από το 8% στο 3%.
Από το 2012 και το τελειωτικό αυτό χτύπημα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τώρα τις συνέπειες των λοκντάουν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, τα περίπτερα κλείνουν το ένα μετά το άλλο.
Ο κ. Χατζέλης εξηγεί ότι δυστυχώς δεν υπάρχει συνεννόηση του κλάδου, ούτε τοπικά, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το Σωματείο, ούτε και πανελλαδικά. Εκτιμά ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερη διαπραγμάτευση των περιπτερούχων με τις καπνοβιομηχανίες. Κι αυτό γιατί οι τελευταίες δεν μπορούν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους παραμόνο όταν αυτά εκτίθενται στο περίπτερο.
Ακόμα ο κ. Χατζέλης ανέφερε στο «Ν» ότι με την ανάπλαση της Προκυμαίας Μυτιλήνης, το Λιμενικό Ταμείο σχεδιάζει να κλείσει κάποια περίπτερα και οι περιπτερούχοι είναι αρκετά θορυβημένοι.
Μπορείτε να δείτε τι μας είπαν: