× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεχίζεται η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου

Εντυπωσιασμένοι οι εμπειρογνώμονες της UNESCO από την επίσκεψή τους στο Απολιθωμένο Δάσος, τη νότια, ανατολική και δυτική Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/9/2021

Συνεχίζεται η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της UNESCO αποτελείται από τον Δρ. Kupetz Manfred, Διευθυντή του Γεωπάρκου Muskauer Faltenbogen που βρίσκεται στην Γερμανία και την Πολωνία και αξιολογητή της UNESCO και τον Δρ. Legal Stephane, Υπεύθυνο Γεωεπιστήμονα του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας και αξιολογητή της UNESCO.

Η πενθήμερη αξιολόγηση του Γεωπάρκου Λέσβου ξεκίνησε με παρουσίαση και αναλυτική ενημέρωση των δύο αξιολογητών από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί από το Γεωπάρκο τα τελευταία 5 χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, οι αξιολογητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Πληροφόρηση του Γεωπάρκου στη Μυτιλήνη και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φάκελο αξιολόγησης, το έντυπο υλικό, τους απολογισμούς των δράσεων που υλοποιούνται αλλά και την εξαιρετικά μεγάλη δημοσιότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο που επιμελήθηκε ο  Καθ. Νίκος Ζούρος. Ειδικότερα παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία και δημοσιεύματα για τα επισκέψιμα γεωλογικά και φυσικά μνημεία της Λέσβου στα οποία πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές και τουριστικές δράσεις και λειτουργούν με προδιαγραφές ποιότητας σύμφωνα με την UNESCO, τα επισκέψιμα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία, στοιχεία οικολογικού ενδιαφέροντος (προστατευόμενες περιοχές, χλωρίδα, πανίδα, οικότοποι, κλπ), τις υποδομές και δράσεις θεματικού τουρισμού, τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την τοπική ανάπτυξη και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, την ενημέρωση του κοινού, τη διαχείριση και προβολή.

Γνωριμία με τα μνημεία της Γέρας, του Πλωμαρίου και της Αγιάσου

Το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες γνώρισαν τα γεωλογικά μνημεία, τον πολιτισμό και τους παραγωγούς του νότιου και ανατολικού τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου και ειδικότερα επισκέφτηκαν την περιοχή των θερμών πηγών στα Θέρμα, τη Γέρα και το Πλωμάρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά επισκέφτηκαν τις ιαματικές πηγές του κόλπου Γέρας και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους του Therma Spa Lesvos και να περιηγηθούν στους χώρους του.

Οι αξιολογητές επισκέφθηκαν στη συνέχεια τον Κόλπο της Γέρας και εντυπωσιάστηκαν από την ποικιλία των τεκτονικών γεωτόπων της περιοχής, τη δημιουργία του κόλπου Γέρας και το μηχανισμό εμφάνισης των θερμών πηγών γενικότερα τα τοπία, τους υγροτόπους, το φυσικό περιβάλλον και τους ελαιώνες. Ακολούθως επισκέφτηκαν το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο και γνώρισαν τη μακρόχρονη παράδοση της Λέσβου στην καλλιέργεια της ελιάς και τον τρόπο παραγωγής του ελαιολάδου. 

Η διαδρομή συνεχίστηκε στην περιοχή του Πλωμαρίου, στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας Ισίδωρου Αρβανίτη και της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη όπου γνώρισαν τον τρόπο παραγωγής του ούζου, τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους όπως το γλυκάνισο Λισβορίου αλλά και τη σημασία του ούζου για την προβολή της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια παρακολούθησαν τον αγώνα ορεινού τρεξίματος Rock & Trail Agiasos που οργάνωσε το Σωματείο "ΕΝ Γνώσει" με την υποστήριξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τοπικών συλλογών στην περιοχή της Μεγάλης Λίμνης Αγιάσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη μέρα της αξιολόγησης ολοκληρώθηκε με γευσιγνωσία παραδοσιακών γλυκών στον Άγιο Δημήτριο Αγιάσου και γνωριμία με την πλούσια φυσική κληρονομιά της περιοχής της Αγιάσου.

Εντυπωσιασμένοι οι συμμετέχοντες από την ανάδειξη

του Απολιθωμένου Δάσους

Η αξιολόγηση συνεχίστηκε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της δυτικής Λέσβου. Αρχικά οι δύο αξιολογητές επισκέφτηκαν τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου όπου και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκαν για τη συμβολή του στην τοπική ανάπτυξη.

Η αξιολόγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη σε σημαντικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους της περιοχής της Ερεσού και του Μεσοτόπου. Ακολούθως επισκέφτηκαν την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου όπου και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο για τα νέα εντυπωσιακά ευρήματα κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, επισκέφτηκαν τις ανασκαφικές θέσεις που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά και τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και ανάπτυξης του γεωτουρισμού στη Λέσβο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο πρότυπο ελαιοτριβείο Αντώνη Τιρπιντήρη στο Σίγρι, όπου γνώρισαν τον τρόπο που η σύγχρονη τεχνολογία συναντά την παράδοση της ελαιοκαλλιέργειας για την παραγωγή προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. Οι δύο αξιολογητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Ν. Ζούρο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες του Μουσείου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοποίηση του φυσικής κληρονομιάς με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη Λέσβο. Περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου και γνώρισαν τις υποδομές που οδήγησαν στη δημιουργία του ως ενεργειακά ευφυές μουσείο. Ακολούθησε ενημέρωσή τους για τις δράσεις στήριξης και προβολής των προϊόντων της λεσβιακής γης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει στους χώρους του το Μουσείο. Περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, στην Αίθουσα Αιγαίου και την Αίθουσα Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μοναδικά ευρήματα απολιθωμάτων ενώ παράλληλα γνώρισαν από κοντά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στον επισκέπτη. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις εργασίες συντήρησης απολιθωμάτων και τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του.

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους

Η 1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα γέμισε το κέντρο της πόλης με παιδικές φωνές και έστειλε ηχηρό μήνυμα για ασφαλείς δρόμους και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
Μικροί ποδηλάτες ονειρεύονται μια Μυτιλήνη χωρίς κινδύνους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!

Η Μυτιλήνη τίμησε στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας τα θύματα και τις γενιές των προσφύγων που κράτησαν όρθια την ελπίδα
Η μνήμη της τραγωδίας παραμένει ζωντανή!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης

Η Ένωση Γονέων καλεί όλα τα Διοικητικά Συμβούλια να προγραμματίσουν έγκαιρα τις γενικές συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες τους
Εκλογές στους Συλλόγους Γονέων του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο

Έγινε δεκτό το αίτημά της για την ελληνική ιθαγένεια και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ταυτότητας. Η υπόθεση που ανέδειξε το «Ν» κινητοποίησε τις διαδικασίες και έφτασε σε λύση έπειτα από χρόνια διοικητικής ταλαιπωρίας
Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός για το master plan, το εμπορικό λιμάνι, τη σύνδεση Βόλου–Σιγρίου, τα έργα στα μικρότερα λιμάνια και τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ