× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H Aθήνα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Πλήθος κόσμου στη Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον εμβληματικό συνθέτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2021

H Aθήνα αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη

Τελευταίο χειροκρότημα από τον κόσμο προς τον εμβληματικό Μίκη Θεοδωράκη, καθώς ολοκληρώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού στη Μητρόπολη και η σορός του μεγάλου συνθέτη ξεκινά το μακρύ ταξίδι για την τελευταία κατοικία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η Αθήνα αποχαιρέτησε το απόγευμα της Τετάρτης, τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη, με το πλήθος που βρέθηκε έξω από τη Μητρόπολη να αποτίει ένα μεγαλοπρεπή φόρο τιμής, όπως αρμόζει στον μεγάλο δημιουργό και στην μεγάλη παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του.

Μέσα σε χειροκροτήματα, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Αθήνας είπαν το «ύστατο χαίρε» στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη. Μαζί τους η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και αρκετά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί, βουλευτές και Δήμαρχοι. Στις 15:00 κατέφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκφώνησαν τους επικήδειους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Σακελλαροπούλου: «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας

«Όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές αποχαιρετάμε σήμερα, τον Έλληνα και Οικουμενικό, Πατριώτη και Διεθνή, Μίκη Θεοδωράκη, σύμβολο και παράδειγμα μαζί» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο που εκφώνησε στην τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη.

Η κ.Σακελλαροπούλου, με σεβασμό και συγκίνηση, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, σημειώνοντας ότι «Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφερε, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε «Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας, αποτελώντας έναν παιδαγωγό του Έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας, με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα».

Κουτσούμπας: «Σύντροφε Μίκη, Είσαι «φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη!»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστρατεύοντας πολλά αποσπάσματα από ποίηση και λογοτεχνία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας προκάλεσε συγκίνηση με τον επικήδειο λόγο για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κάνοντας αναφορές και στην πολιτική διαδρομή του μεγάλου μας συνθέτη, ο ΓΓ του ΚΚΕ, τόνισε ότι ακόμα και αν δεν «συμφωνούσαμε πάντα με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σου, αυτό που μένει, το υστερόγραφο της δόξας, είναι η τεράστια παρακαταθήκη του έργου σου και η πολιτική διαθήκη που μας άφησες, “σβήνοντας τις λεπτομέρειες” και κρατώντας τα “Μεγάλα Μεγέθη”».

Ο κόσμος είπε το δικό του «αντίο»
Μετά το πέρας της τελετής πλήθος κόσμου παρέμενε έξω από τη Μητρόπολη δίνοντας το τελευταίο χειροκρότημα στον Μίκη Θεοδωράκη, την ώρα που το φέρετρό του μεταφερόταν εκτός της εκκλησίας.

Αρκετοί, μάλιστα, παρέμειναν για αρκετή ώρα μετά, παρά τον κακό καιρό, τραγουδώντας μερικά από τα εμβληματικά του τραγούδια.

Η τελευταία κατοικία του μεγάλου δημιουργού
Το ταξίδι για την Κρήτη θα ξεκινήσει αργότερα το βράδυ, για να φτάσει στις 7.15 το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι της Σούδας.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί αυτοκινητοπομπή στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά θα συνοδευτεί στην Μητρόπολη, στον Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, όπου μέχρι τις 12 η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει και πάλι αυτοκινητοπομπή, προς τον ιερό ναό του Γαλατά Χανίων όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη 1 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσει πεζή συνοδεία της σορού στο κοιμητήριο του Γαλατά, σύμφωνα με την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη.

Την ημέρα της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις ως και 20% στην τιμή του καφέ

Ακόμη πιο ψηλά η τιμή της σοκολάτας
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Χτυπήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι - Πάνδημη καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15η Μαΐου ‑ Παγκόσμια ημέρα οικογένειας

Δήλωση του αντιπεριφεριεάρχη Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιχάλη Δήσσου
ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

«Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Τι δείχνουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαΐου
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσχηματική προσαγωγή και αστυνομικοί τσαμπουκάδες στην Χίο

Καταγγελία του Κοινωνικού Χώρου Αντίβαρο για τα όσα έγιναν στην Χίο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικεία υπόθεση οι δουλειές του σπιτιού

Το βάρος των οικιακών εργασιών εξακολουθεί να πέφτει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες στα κράτη-μέλη της Ευρώπης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεύθυνη οδήγηση αλλά φταίνε οι άλλοι...

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Τριετία λιτότητας στην Τουρκία

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και πάγωμα του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024