× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με το voucher στο χέρι…

Ένταση και εκνευρισμός στις αυλές των παιδικών σταθμών της Μυτιλήνης όπου ξενύχτησαν δεκάδες γονείς για να προλάβουν μια θέση στα βρεφικά τμήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/8/2021

Με το voucher στο χέρι…
Στον 1ο βρεφονηπιακό σταθμό Μυτιλήνης, την Κυριακή το βράδυ
' χρόνος ανάγνωσης

Απίστευτο και όμως αληθινό! Δεκάδες γονείς σε Μυτιλήνη και Μόρια, ξενύχτησαν στις αυλές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών με το voucher  του προγράμματος ΕΣΠΑ στο χέρι προκειμένου να διεκδικήσουν μία θέση για τα παιδιά τους.

Η ιστορία της ατέλειωτης ταλαιπωρίας για τους γονείς κυρίως των βρεφών δηλαδή των παιδιών έως 2.5 ετών, όπου οι θέσεις  φιλοξενίας στους παιδικούς σταθμούς είναι περιορισμένες, επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, αφού ο αριθμός των επιταγών εισόδου (voucher)  που δίνει το πρόγραμμα είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις που υπάρχουν στους δημόσιους και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του νησιού μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους υπευθύνους του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, στους δημοτικούς  παιδικούς σταθμούς της Λέσβου, λειτουργούν μόλις 4 βρεφικά τμήματα και ειδικότερα  ένα τμήμα  στον παιδικό σταθμό της Μόριας, ένα τμήμα  στον παιδικό σταθμό Μαρία Αμπατζή, ένα τμήμα στον 1ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης  και ένα  τμήμα Τμήμα στον 4ο Παιδικό Σταθμό Μυτιλήνης. Τα τμήματα αυτά ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν κι έτσι δεκάδες γονείς δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν. 

Οι επιτυχόντες του προγράμματος Επαγγελματικής και Οικογενειακής Εναρμόνισης που υλοποιείται από την  Ελληνική Εταιρεία Τοπικής  Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ), ανακοινώθηκαν την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και σχεδόν από εκείνη τη στιγμή, πολλοί γονείς βρεφών κατασκήνωσαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς για να προλάβουν να υποβάλλουν πρώτοι τα αιτήματά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Παιδικός σταθμός της Μόριας όπου οι γονείς πέρασαν όλο το Σαββατοκύριακο στην αυλή του παιδικού σταθμού, περιμένοντας να ανοίξει τη Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογες εικόνες πανικού και αγωνίας των γονέων εκτυλίχθηκαν και στους παιδικούς σταθμούς της Μυτιλήνης κυρίως στον 1ο και 4ο παιδικό σταθμό όπου οι γονείς πέρασαν τη νύχτα της Κυριακής στην αυλή για να προλάβουν την εγγραφή των παιδιών τους.

Αναφερόμενοι στο θέμα οι υπεύθυνοι του Νομικού Προσώπου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα βρεφικά τμήματα και όχι στα τμήμα των παιδικών σταθμών όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια θέσεων. Όπως σημειώνουν μόλις 32 θέσεις βρεφών θα δοθούν στους δικαιούχους του προγράμματος ΕΣΠΑ ενώ τα voucher που δόθηκαν είναι πολλοί περισσότερα. Δυστυχώς, τονίζουν το πρόβλημα με τη μη επάρκεια των θέσεων στα βρεφικά τμήματα είναι διαχρονικό. Τα βρεφικά τμήματα έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας μόλις έξι παιδιών ενώ απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ειδικός εξοπλισμός προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Ως γνωστόν οι ελλείψεις σε προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς του Νομικού Προσώπου είναι μεγάλες κι έτσι δεν μπορούν να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν περισσότερα βρεφικά τμήματα.

Το πρωί της Δευτέρας αμέσως μετά το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε οι γονείς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, έδωσαν επιτέλους τα voucher και κατάφεραν να αποχωρήσουν και να πάνε στα σπίτια τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα της ΕΕΤΑΑ για την καταχώρηση των παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κατανοούμε την αγωνία και τις διαμαρτυρίες των γονέων σημειώνουν οι υπεύθυνοι του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται δωρεάν φιλοξενία των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς και δυστυχώς πολύ από αυτούς αν και έχουν το  voucher δεν θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετήσουμε το μέγιστο αριθμό δικαιούχων, γνωρίζουμε όμως εκ των προτέρων ότι πολλοί θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Ευτυχώς η κατάσταση, σημειώνουν, είναι πολύ καλύτερη στην περίπτωση των παιδικών σταθμών και των νηπίων άνω των 2,5 ετών, όπου υπάρχει μεγάλη επάρκεια θέσεων και τις περισσότερες φορές μένουν πολλές από αυτές κενές.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολές στήριξης Βέρρου προς Δήμους της Κύπρου

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου εκφράζει αλληλεγγύη προς Ακάμα Πάφου και Λευκονοίκου
Επιστολές στήριξης Βέρρου προς Δήμους της Κύπρου
ΧΩΡΙΑ

Επένδυση στους μικρούς δημότες της Θερμής από τον Δήμο Μυτιλήνης

Ξεκινούν έργα αναβάθμισης παιδικών χαρών σε Κώμη και Νέες Κυδωνίες με νέο εξοπλισμό, φωτισμό, φυτεύσεις και πιστοποίηση ασφάλειας
Επένδυση στους μικρούς δημότες της Θερμής από τον Δήμο Μυτιλήνης
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Διερεύνηση για κακοποίηση ζώων σε πανηγύρια της Λέσβου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Μεταξύ άλλων αναφέρονται επιδείξεις «σούζας» αλόγων, μαστίγωμα, συγκρούσεις μεταξύ ζώων και άλλα
Διερεύνηση για κακοποίηση ζώων σε πανηγύρια της Λέσβου ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Όταν ο κόσμος φλέγεται και η Λέσβος δεν μένει έξω

Ο Θράσος Αβραάμ, η Ανθή Παζιάνου και η Μαρία Χατζηγεωργίου σχολιάζουν τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την καταδίκη για σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων και τις κρίσιμες εξελίξεις στη Βάστρια
Όταν ο κόσμος φλέγεται και η Λέσβος δεν μένει έξω
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης

Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, μονογονειϊκές και πολύτεκνες οικογένειες ζουν με επιδόματα 300 ευρω το μήνα. Σκληρή πραγματικότητα μέσα απο το Μητρώο Ευάλωτων Δημοτών
Πάνω από 700 άνθρωποι στα όρια της εξαθλίωσης στον Δήμο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου

Διαβάστε στο «Ν» τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των αποταμιεύσεων και τις κοινωνικές ανισότητες που μαρτυρούν
Εντυπωσιακή αύξηση καταθέσεων στο νομό Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων

Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την αποστολή δυνάμεων στην Κύπρο και τη βαθύτερη εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη πορεία που εκθέτει τον λαό σε μεγάλους κινδύνους
Κομνηνάκα: Η χώρα μετατρέπεται σε στόχο αντιποίνων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου

Ο βουλευτής του νομού ενημερώθηκε για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί από τις βροχοπτώσεις της 21 Φεβρουαρίου και για την πορεία των αποζημιώσεων
Συνάντηση εργασίας με την Δημοτική Αρχή της Λήμνου είχε ο Αθανασίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Έστειλαν επιστολές σε Μητσοτάκη και Τασούλα για χάραξη εθνικής στρατηγικής απέναντι στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Φάμελλος και Χαρίτσης ζητούν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
ΧΩΡΙΑ

Ζητούν το λεωφορείο να κάνει στάση στο γήπεδο της Αγιάσου

Με επιστολή του ο πρόεδρος του χωριού Μιχάλης Κουταλέλης ζητά τη διευκόλυνση ηλικιωμένων και κατοίκων απομακρυσμένων συνοικιών του χωριού την πραγματοποίηση στάσης στην περιοχή του γηπέδου
Ζητούν το λεωφορείο να κάνει στάση στο γήπεδο της Αγιάσου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο;»

Το παράδειγμα της απεργίας που ματαίωσε τα σχέδια των ναζί για πολιτική επιστράτευση το 1943. Ανακοίνωση από το το Παράρτημα Λέσβου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
«Μα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ενάντια στον πόλεμο;»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση Χριστόφα με το νέο επιτελείο της Πυροσβεστικής

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης τόνισε ότι ο Δήμος θα συνεχίσει να συμβάλλει στο δύσκολο έργο των δυνάμεων της πυροσβεστικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Συνάντηση Χριστόφα με το νέο επιτελείο της Πυροσβεστικής