× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκτός ελέγχου για 5η μέρα η φωτιά στα Βίλια

Όλες οι δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στο νότιο κομμάτι της για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/8/2021

Εκτός ελέγχου για 5η μέρα η φωτιά στα Βίλια
' χρόνος ανάγνωσης

Μόνο μερικές εστίες από το τεράστιο περιμετρικό μέτωπο έχουν τεθεί υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Το πύρινο μέτωπο που προβληματίζει είναι το νότιο, με τη φωτιά να οδεύει προς το όρος Κανδήλι και τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με τους κατοίκους να επιχειρούν όλο το βράδυ για να μην περάσει η φωτιά στον κάμπο των Μεγάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά που καίει στα Βίλια από τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη σε πλήρη έλεγχο, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην αποψινή ενημέρωση για τις φωτιές.

Όπως είπε στην πυρκαγιά στα Βίλια, μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν περιοδικά 33 εναέρια μέσα συμπεριλαμβανομένου του Μπέριεβ.


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το μεσημέρι φαίνεται πως η πυρκαγιά δεν είναι επικίνδυνη προς την πλευρά των οικισμών. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.


Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Νωρίτερα, πάντως, και ενώ το πύρινο μέτωπο προς τα Μέγαρα ήταν ισχυρό ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Κώστας Φυλακτός επεσήμανε πως ακόμα δεν επιχειρούν στο σημείο εναέρια μέσα και εάν είχαν σπεύσει θα είχε οριοθετηθεί η φωτιά και δεν θα είχε πάρει διαστάσεις.

Όπως είπε μόνο ένα ελικόπτερο έκανε μια ρίψη νερού όλη την ώρα που είναι σε εξέλιξη το νέο μέτωπο.

Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση ο πρόεδρος του οικισμού Πανόραμα, Σ. Κτενάς που έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων καθώς όπως είπε εάν πιάσει βοριάς και ενισχυθούν οι άνεμοι «Θα γίνουμε σαν το Μάτι».


Μέχρι στιγμής είπε ο πρόεδρος στο OPEN επιχειρούν δυο ελικόπτερα ενώ οι επίγειες δυνάμεις είναι λίγες και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα.


Το πύρινο μέτωπο εκτιμάται ότι έχει περίμετρο είκοσι χιλιομέτρων ενώ πλέον κινείται προς τέσσερις κατευθύνσεις και συγκεκριμένα προς Καραούλι, Αγ. Χαράλαμπο, Θέα και Παλαιοχώρι. Παράλληλα η φωτιά συνεχίζει να κάνει στάχτη το πυκνό δάσος στον Πατέρα.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, το μεγάλο πρόβλημα είναι στον οικισμό Καραούλι καθώς η φωτιά έχει μπει μέσα στον οικισμό και απειλούνται σπίτια.

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, μάλιστα, ότι η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα αφού ακόμα κι αν οριοθετηθεί θα υπάρχει πρόβλημα για τις επόμενες δέκα ημέρες με ενεργές εστίες και κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Υποτιμήθηκε η φωτιά επεσήμανε ο Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δώσει προτεραιότητα στη φωτιά στην Κερατέα που ξέσπασε επίσης την περασμένη Δευτέερα, περίπου, μιάμιση ώρα πριν από τα Βίλια.

Νωρίς το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ζήτησαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και ΤΙΤΑΝ χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει σταλεί, άγνωστο για ποιο λόγο, μήνυμα από το 112. Την εκκένωση έκαναν πόρτα - πόρτα αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο.


Το μέγα ερώτημα που πλανάται στους αποσβολωμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχή των Βιλίων είναι αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν ούτε κάν να οριοθετήσουν τη φωτιά με άπνοια, πώς θα το κάνουν με τις προβλέψεις να αναφέρουν εκδήλωση για δυνατών ανέμων στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής στο μέτωπο με περίμετρο 20 χιλιομέτρων επιχειρούν επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μπαίνει μπροστά η Περιφέρεια για το Εφετείο Βορείου Αιγαίου

Όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Μουτζούρης ο Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησε να αναλάβει η Περιφέρεια την εκπόνηση της μελέτης