× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε Αφγανούς πρόσφυγες»

Δήλωση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/8/2021

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε Αφγανούς πρόσφυγες»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Αλβανία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ανθρώπους που απειλούνται από τους Ταλιμπάν.

«Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναλάβει το δικό της μερίδιο του φορτίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του σήμερα στη σελίδα του στο Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έντι Ράμα είπε πως «η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία να εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών μεταναστών ο τελικός προορισμός των οποίων θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Όμως, πριν ακόμη από το αίτημα των αμερικανικών αρχών, ο Ράμα δήλωσε πως η Αλβανία είχε λάβει εκκλήσεις εκ μέρους άλλων διεθνών οργανισμών για “την προσωρινή στέγαση (…) εκατοντάδων ανθρώπων από τους κύκλους των διανοουμένων και Αφγανών μαχητικών γυναικών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εκτέλεσης των Ταλιμπάν“.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θα πούμε “όχι” και όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι σύμμαχοί μας μάς το ζητάνε αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία», υπογράμμισε ο Ράμα.

Ο επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι “ευνοϊκός” στο αίτημα των ΗΠΑ για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων.
Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο πριν από την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό.

Και ο Καναδάς
Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ένας αριθμός από τους οποίους κινδυνεύουν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, το 2006, η Αλβανία είχε δεχθεί να προσφέρει στέγη σε πέντε Κινέζους Ουιγούρους που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και θεωρούνταν τρομοκράτες από το Πεκίνο.

Το 2013, έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία είχε δεχθεί 200 μέλη της Οργάνωσης των μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν (PMPI), μετά τον βομβαρδισμό των καταυλισμών τους στο Ιράν.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε από τότε και τώρα έχουν φθάσει περίπου τις 3.000 στο Ασράφ και στο Μάνζε που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξόριστων της OMPI στον κόσμο.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Κώστας Μουτζούρης για την 28η Οκτωβρίου

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για την αυριανή επέτειο του ΟΧΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση