× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο

Από 8 ετών, μέσα στην κουζίνα του Μεσοτόπου σήμερα ξεχωριστός σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλά στην «Πλατεία» για τις γεύσεις τις Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/8/2021

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Chef, Στράτος Ιωσηφέλλης άρχισε το μαγειρικό του ταξίδι, σε ηλικία 8 ετών όπου και άρχισε να βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση «Ο Πάλλας» του Μεσοτόπου που διατηρούν µέχρι και σήµερα στην Λέσβο.  Μέχρι τις 20 Αυγούστου σερβιρει γευστικό brunch από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στον «Πάλλα». Τη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου φτιάχνει μενού για ξεχωριστά εστιατόρια.

Γευστικές χάχλες, φρέσκα αβγά, κοτόπουλο, ντόπια τυριά θα δείτε σε αυτό το ξεχωριστό brunch με smoothie πεπονιού, αλλά και τηγανίτες με μαρμελάδα σύκου. Κάπου εκεί θα τριγυρνούν και τα διδυμάκια του, στη δροσιά του καφενείου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταδιακά άρχισε και η ενασχόληση µε τα µαγειρευτά φαγητά παρέα στην μητέρα και τη γιαγιά του, που του έδωσαν το έναυσµα να πειραµατιστεί και να δοκιµάσει διάφορους γευστικούς συνδυασµούς.

Αργότερα αποφοίτησε από το Τµήµα Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel και Tourism Studies «Le  Monde», έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δηµόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελµάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τοµέα της Εστίασης, έχει εργαστεί σε µια πληθώρα εστιατορίων. Μερικά από αυτά είναι το Bistro  «Quartier d’Athènes» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), η Μπυραρία «Beer on us» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant «Διόσκουροι» µε τον Chef Δηµήτρη Πολίτη ως sous-chef.

Τέλος µαζί µε το «Ελληνικό Πρωινό – Greek Breakfast» ως Consultant Chef, προωθούν µέσα από τις δράσεις τους, Γεύσεις και Αρώµατα από όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης που αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται και πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση στον Μεσότοπο, ενώ έχει επιμεληθεί ξεχωριστό μενού για τις εκδηλώσεις του Κτήματος «Οινοφόρου» μίλησε στην Πλατεία για το πώς βλέπει τη γαστρονομία της Λέσβου:

«Η κουζίνα της Λέσβου είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης μεταξύ της κουλτούρας των ντόπιων, του αποτυπώματος της τουρκοκρατίας και του πολιτισμού που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο επισκέπτης γρήγορα θα καταλάβει πως η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα και αντιστέκεται στην εισχώρηση ακραίων νεωτερισμών που θα αλλοτρίωναν τον χαρακτήρα του. Ακόμη και οι νεότερες γενιές παραμένουν ως επί το πλείστον πιστές στα παραδοσιακά μεσογειακά πρότυπα διατροφής, διατηρώντας την γεύση και την ποιότητα και εξελίσσοντας παράλληλα τις τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, η κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τρία ΠΟΠ τυριά, το κασέρι, την φέτα και το λαδοτύρι, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η μελισσοκομία είναι για τους Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης και επιτρέπουν στο νησί να απολαμβάνει αυτάρκειας σε μεγάλο βαθμό.

Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που βρίσκει κανείς στα παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί του νησιού, αλλά και στην καθημερινή κουζίνα είναι τα σουγάνια, γεμιστά κρεμμύδια, το σφουγγάτο, πρόκειται για ομελέτα φούρνου με κολοκύθι και μυρωδικά οι γκιουζλεμέδες, τηγανιτά τυροπιτάκια με ούζο και δυόσμο, οι κολοκυθανθοί, γεμιστοί είτε με φέτα, είτε με ρύζι και μυρωδικά, τα αλίπαστα με την σαρδέλα Καλλονής να ξεχωρίζει, γαύρος μαρινάτος με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, αλλά και το λαδοτύρι σαγανάκι.

Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται επίσης αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά, ξινό τραχανά,  χάχλες, πρόκειται για τραχανά σε σχήμα «φωλιάς», έτοιμο να γεμιστεί με ό,τι επιθυμεί και φαντάζεται ο καθένας, αλλά και μια αστείρευτη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στην γλυκιά παράδοση του νησιού θα βρει κανείς, επίσης,  Μπακλαβά με αμυγδαλόψιχα και ανθόνερο, τα λεγόμενα «γεμάτα», ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτού, Πλατζέτα, σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι και κανέλα, καθώς και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Η Λέσβος του απολιθωμένου δάσους, του Θεόφιλου, του Μολύβου, των αρχοντικών με την τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, της πληθώρας παρθένων παραλιών αποτελεί έκπληξη για τον επισκέπτη και η ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση υπόσχεται μια μοναδική γευστική εμπειρία!»

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Αετός Λέσβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kung Fu στην Κίνα

Τρεις αθλήτριες του Συλλόγου έδωσαν τις δικές τους αθλητικές μάχες και πέτυχαν πολύ καλά πλασαρίσματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Μικροί και μεγάλοι σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου γνώρισαν το άθλημα της κωπηλασίας μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση του ΝΟΜ στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας εσοδείας 2025, καρπός μιας νυχτερινής τελετουργίας και της λεσβιακής γης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια γεύση αρχαία και πολύτιμη, συνδυάζοντας παράδοση και δημιουργία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις των εν Λέσβω Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Ομιλία της Δρ Κλειούς Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες του μακεδονικού αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΓΕΥΣΗ

Γέφυρα κρασιού και πολιτισμού ανάμεσα σε Λέσβο και Τήνο

Η συνάντηση του Οινοποιείου «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με το «MESSAREA Winery» ανοίγει δρόμους συνεργασίας για την ανάδειξη των αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών και την ανάπτυξη του νησιωτικού οινοτουρισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάνε την πρώτη κίνηση – και μπες στον κόσμο του σκακιού!

Ο Βενιαμίν διοργανώνει Σεμινάριο Βασικών Γνώσεων στο Σκάκι για ενήλικες
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά τυπώνουν… φαντασία στο πρώτο φθινοπωρινό εργαστήριο της «tortuguita»

Το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί τα παιδιά σε μια δημιουργική περιπέτεια εκτυπώσεων την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
ΓΕΥΣΗ

Η Λέσβος συναντά την Τήνο μέσα από το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Η Κοιν.Σ.Επ. της Λέσβου παρουσίασε στην Τήνο το επιτυχημένο μοντέλο κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τους δεσμούς συνεργασίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου