× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο

Από 8 ετών, μέσα στην κουζίνα του Μεσοτόπου σήμερα ξεχωριστός σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλά στην «Πλατεία» για τις γεύσεις τις Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/8/2021

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Chef, Στράτος Ιωσηφέλλης άρχισε το μαγειρικό του ταξίδι, σε ηλικία 8 ετών όπου και άρχισε να βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση «Ο Πάλλας» του Μεσοτόπου που διατηρούν µέχρι και σήµερα στην Λέσβο.  Μέχρι τις 20 Αυγούστου σερβιρει γευστικό brunch από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στον «Πάλλα». Τη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου φτιάχνει μενού για ξεχωριστά εστιατόρια.

Γευστικές χάχλες, φρέσκα αβγά, κοτόπουλο, ντόπια τυριά θα δείτε σε αυτό το ξεχωριστό brunch με smoothie πεπονιού, αλλά και τηγανίτες με μαρμελάδα σύκου. Κάπου εκεί θα τριγυρνούν και τα διδυμάκια του, στη δροσιά του καφενείου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταδιακά άρχισε και η ενασχόληση µε τα µαγειρευτά φαγητά παρέα στην μητέρα και τη γιαγιά του, που του έδωσαν το έναυσµα να πειραµατιστεί και να δοκιµάσει διάφορους γευστικούς συνδυασµούς.

Αργότερα αποφοίτησε από το Τµήµα Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel και Tourism Studies «Le  Monde», έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δηµόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελµάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τοµέα της Εστίασης, έχει εργαστεί σε µια πληθώρα εστιατορίων. Μερικά από αυτά είναι το Bistro  «Quartier d’Athènes» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), η Μπυραρία «Beer on us» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant «Διόσκουροι» µε τον Chef Δηµήτρη Πολίτη ως sous-chef.

Τέλος µαζί µε το «Ελληνικό Πρωινό – Greek Breakfast» ως Consultant Chef, προωθούν µέσα από τις δράσεις τους, Γεύσεις και Αρώµατα από όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης που αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται και πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση στον Μεσότοπο, ενώ έχει επιμεληθεί ξεχωριστό μενού για τις εκδηλώσεις του Κτήματος «Οινοφόρου» μίλησε στην Πλατεία για το πώς βλέπει τη γαστρονομία της Λέσβου:

«Η κουζίνα της Λέσβου είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης μεταξύ της κουλτούρας των ντόπιων, του αποτυπώματος της τουρκοκρατίας και του πολιτισμού που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο επισκέπτης γρήγορα θα καταλάβει πως η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα και αντιστέκεται στην εισχώρηση ακραίων νεωτερισμών που θα αλλοτρίωναν τον χαρακτήρα του. Ακόμη και οι νεότερες γενιές παραμένουν ως επί το πλείστον πιστές στα παραδοσιακά μεσογειακά πρότυπα διατροφής, διατηρώντας την γεύση και την ποιότητα και εξελίσσοντας παράλληλα τις τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, η κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τρία ΠΟΠ τυριά, το κασέρι, την φέτα και το λαδοτύρι, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η μελισσοκομία είναι για τους Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης και επιτρέπουν στο νησί να απολαμβάνει αυτάρκειας σε μεγάλο βαθμό.

Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που βρίσκει κανείς στα παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί του νησιού, αλλά και στην καθημερινή κουζίνα είναι τα σουγάνια, γεμιστά κρεμμύδια, το σφουγγάτο, πρόκειται για ομελέτα φούρνου με κολοκύθι και μυρωδικά οι γκιουζλεμέδες, τηγανιτά τυροπιτάκια με ούζο και δυόσμο, οι κολοκυθανθοί, γεμιστοί είτε με φέτα, είτε με ρύζι και μυρωδικά, τα αλίπαστα με την σαρδέλα Καλλονής να ξεχωρίζει, γαύρος μαρινάτος με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, αλλά και το λαδοτύρι σαγανάκι.

Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται επίσης αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά, ξινό τραχανά,  χάχλες, πρόκειται για τραχανά σε σχήμα «φωλιάς», έτοιμο να γεμιστεί με ό,τι επιθυμεί και φαντάζεται ο καθένας, αλλά και μια αστείρευτη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στην γλυκιά παράδοση του νησιού θα βρει κανείς, επίσης,  Μπακλαβά με αμυγδαλόψιχα και ανθόνερο, τα λεγόμενα «γεμάτα», ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτού, Πλατζέτα, σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι και κανέλα, καθώς και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Η Λέσβος του απολιθωμένου δάσους, του Θεόφιλου, του Μολύβου, των αρχοντικών με την τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, της πληθώρας παρθένων παραλιών αποτελεί έκπληξη για τον επισκέπτη και η ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση υπόσχεται μια μοναδική γευστική εμπειρία!»

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ούζο γίνεται εμπειρία στο καλοκαίρι της Λέσβου

OuzoFest 2025 με αρώματα γλυκάνισου, γεύσεις τοπικών αποσταγμάτων και παγωτό ούζο σε μια αυθεντική γιορτή πολιτισμού στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η ποδηλασία στη Λέσβο έχει χορηγούς με ψυχή

Η δύναμη πίσω από τα πεντάλ: ευχαριστίες σε χορηγούς, υποστηρικτές και συνοδοιπόρους από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου