× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο

Από 8 ετών, μέσα στην κουζίνα του Μεσοτόπου σήμερα ξεχωριστός σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης μιλά στην «Πλατεία» για τις γεύσεις τις Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 15/8/2021

Λίγες ημέρες ακόμα για το γευστικό brunch στον Μεσότοπο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Chef, Στράτος Ιωσηφέλλης άρχισε το μαγειρικό του ταξίδι, σε ηλικία 8 ετών όπου και άρχισε να βοηθά στην οικογενειακή επιχείρηση «Ο Πάλλας» του Μεσοτόπου που διατηρούν µέχρι και σήµερα στην Λέσβο.  Μέχρι τις 20 Αυγούστου σερβιρει γευστικό brunch από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι στον «Πάλλα». Τη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου φτιάχνει μενού για ξεχωριστά εστιατόρια.

Γευστικές χάχλες, φρέσκα αβγά, κοτόπουλο, ντόπια τυριά θα δείτε σε αυτό το ξεχωριστό brunch με smoothie πεπονιού, αλλά και τηγανίτες με μαρμελάδα σύκου. Κάπου εκεί θα τριγυρνούν και τα διδυμάκια του, στη δροσιά του καφενείου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταδιακά άρχισε και η ενασχόληση µε τα µαγειρευτά φαγητά παρέα στην μητέρα και τη γιαγιά του, που του έδωσαν το έναυσµα να πειραµατιστεί και να δοκιµάσει διάφορους γευστικούς συνδυασµούς.

Αργότερα αποφοίτησε από το Τµήµα Μαγειρικής Τέχνης του Institute of Hotel και Tourism Studies «Le  Monde», έχει διατελέσει καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης σε διάφορα Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ., όπως και στην «Σιβιτανιδείο Δηµόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελµάτων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον τοµέα της Εστίασης, έχει εργαστεί σε µια πληθώρα εστιατορίων. Μερικά από αυτά είναι το Bistro  «Quartier d’Athènes» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), η Μπυραρία «Beer on us» ως Υπεύθυνος Κουζίνας (Chef), το Bar-Restaurant «Διόσκουροι» µε τον Chef Δηµήτρη Πολίτη ως sous-chef.

Τέλος µαζί µε το «Ελληνικό Πρωινό – Greek Breakfast» ως Consultant Chef, προωθούν µέσα από τις δράσεις τους, Γεύσεις και Αρώµατα από όλη την Ελλάδα υπό την αιγίδα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στράτος Ιωσηφέλλης που αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται και πάλι στην οικογενειακή επιχείρηση στον Μεσότοπο, ενώ έχει επιμεληθεί ξεχωριστό μενού για τις εκδηλώσεις του Κτήματος «Οινοφόρου» μίλησε στην Πλατεία για το πώς βλέπει τη γαστρονομία της Λέσβου:

«Η κουζίνα της Λέσβου είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης μεταξύ της κουλτούρας των ντόπιων, του αποτυπώματος της τουρκοκρατίας και του πολιτισμού που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Ο επισκέπτης γρήγορα θα καταλάβει πως η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει διατηρήσει το παραδοσιακό χρώμα και αντιστέκεται στην εισχώρηση ακραίων νεωτερισμών που θα αλλοτρίωναν τον χαρακτήρα του. Ακόμη και οι νεότερες γενιές παραμένουν ως επί το πλείστον πιστές στα παραδοσιακά μεσογειακά πρότυπα διατροφής, διατηρώντας την γεύση και την ποιότητα και εξελίσσοντας παράλληλα τις τεχνικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H παραγωγή ούζου, η καλλιέργεια της ελιάς και το άριστο ελαιόλαδο, η κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, με τρία ΠΟΠ τυριά, το κασέρι, την φέτα και το λαδοτύρι, η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η μελισσοκομία είναι για τους Λέσβιους κομμάτι της τοπικής τους παράδοσης και επιτρέπουν στο νησί να απολαμβάνει αυτάρκειας σε μεγάλο βαθμό.

Από τα πιο ιδιαίτερα πιάτα που βρίσκει κανείς στα παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζερί του νησιού, αλλά και στην καθημερινή κουζίνα είναι τα σουγάνια, γεμιστά κρεμμύδια, το σφουγγάτο, πρόκειται για ομελέτα φούρνου με κολοκύθι και μυρωδικά οι γκιουζλεμέδες, τηγανιτά τυροπιτάκια με ούζο και δυόσμο, οι κολοκυθανθοί, γεμιστοί είτε με φέτα, είτε με ρύζι και μυρωδικά, τα αλίπαστα με την σαρδέλα Καλλονής να ξεχωρίζει, γαύρος μαρινάτος με λάδι ξύδι και σκόρδο, γυαλιστερές και κυδώνια με λίγο λεμονάκι, αλλά και το λαδοτύρι σαγανάκι.

Στη Λέσβο δραστηριοποιούνται επίσης αρκετοί γυναικείοι συνεταιρισμοί και οικοτεχνίες που παρασκευάζουν παραδοσιακά ζυμαρικά, ξινό τραχανά,  χάχλες, πρόκειται για τραχανά σε σχήμα «φωλιάς», έτοιμο να γεμιστεί με ό,τι επιθυμεί και φαντάζεται ο καθένας, αλλά και μια αστείρευτη ποικιλία από μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού. Στην γλυκιά παράδοση του νησιού θα βρει κανείς, επίσης,  Μπακλαβά με αμυγδαλόψιχα και ανθόνερο, τα λεγόμενα «γεμάτα», ένα τοπικό είδος αμυγδαλωτού, Πλατζέτα, σιροπιασμένα φύλλα ζύμης σκέτα ή γεμιστά με καρύδι και κανέλα, καθώς και γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Η Λέσβος του απολιθωμένου δάσους, του Θεόφιλου, του Μολύβου, των αρχοντικών με την τόσο ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, της πληθώρας παρθένων παραλιών αποτελεί έκπληξη για τον επισκέπτη και η ιδιαίτερη γαστρονομική της παράδοση υπόσχεται μια μοναδική γευστική εμπειρία!»

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδηλάτες και Lesvos Runners τιμούν το βουνό και τη φύση

Με ποδηλατοβόλτα, εκδηλώσεις και τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της ορεινής ποδηλασίας γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού στην Αμαλή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Βράβευση του Δήμου Μυτιλήνης για την προστασία των ζώων συντροφιάς

Διάκριση με «Ηρωικές Καρδιές» από το Υπουργείο Εσωτερικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παράδοση βρεφικών πακέτων «Baby Kits» στην Καλλονή

Από την οργάνωση «Αποστολή» και τη Eurobank
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το aRtοποιώ σκορπίζει αγάπη με γλυκό και αρκουδάκι

Συλλογή παιχνιδιών, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για οικογένειες της Λέσβου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Πώς το αιμοδυναμικό της Μυτιλήνης αλλάζει τον χάρτη της καρδιολογικής φροντίδας

Η ομιλία του δρ Αναστάσιου Μίλκα στην εκδήλωση της AHEPA και η μάχη για κάθε καρδιά στο νησί
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην Πέτρα με παιχνίδια, δώρα και μελωδίες

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Πέτρας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια γιορτινή ημέρα γεμάτη δημιουργίες και εκπλήξεις το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Μην υποτιμάτε τα παιδιά σας»: το μήνυμα των Special Olympics από τη Μυτιλήνη

Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ομάδα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και ένα κάλεσμα για... κανονικότητα και συμπερίληψη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχημένο το Εσωτερικό Τουρνουά Σκακιού της Λέσχης «Βενιαμίν ο Λέσβιος»

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μυτιλήνης με την συμμετοχή 57 μικρών σκακιστών και σκακιστριών
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έναρξη νέου Τμήματος παραδοσιακών χορών στην Παναγιούδα

Εγγραφές από 5 Δεκεμβρίου