× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά

Ξανάνοιξε και θα ξαναλειτουργηθεί ανήμερα της Παναγίας έπειτα από εργασίες συντήρησης που διήρκεσαν πέντε χρόνια το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/8/2021

Ο Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο τον Δεκαπενταύγουστο του 2013

Στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αυτό ορόσημο του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και ένα σημαντικό ιστορικό, τουριστικό και θρησκευτικό κέντρο της σύγχρονης Τουρκίας θα λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν να ανοίξει η Μονή και να χοροστατήσει ο Πατριάρχης στη Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου μετά από πέντε χρόνια αναστηλωτικών εργασιών.

Η αναστήλωση της Μονής
Στη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης της Μονής Σουμελά ανακαλύφθηκε μυστικό παρεκκλήσι που πλέον είναι προσβάσιμο μέσω μιας ξύλινης σκάλας, όπου και ειδικοί συνεχίζουν να εργάζονται για την αποκατάσταση των τοιχογραφιών. Επιπλέον ανακαλύφθηκε παρεκκλήσι που βρίσκεται πάνω στην πλαγιά, στα δεξιά της βορινής στέγης του μοναστηριού και το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο από ένα μυστικό πέρασμα. Λαθρανασκαφείς το έχουν καταστρέψει• η επιπλέον μελέτη που έγινε προβλέπει την αποκατάσταση και αυτών των τοιχογραφιών.

Το κόστος αποκατάστασης έφτασε τα 6,53 εκατ. δολάρια. Παρεμβάσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο καθολικό της μονής, σε παρεκκλήσια, στο αγίασμα, στη βιβλιοθήκη, στα κελιά των μοναχών και στον ξενώνα.

Στο έργο συμμετείχε ομάδα 100 ατόμων, στην οποία περιλαμβάνονται πέντε μηχανικοί και 30 βιομηχανικοί ορειβάτες που ανέλαβαν να απομακρύνουν και να ασφαλίσουν τους επικίνδυνους βράχους πάνω από το μνημείο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.