× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ντροπή! Στις σχολικές καθαρίστριες θα κάνουμε... οικονομία;

Τα υπουργεία «κόβουν» τις καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, οι τάξεις εν μέσω κορονοϊού θα απολυμαίνονται μετά το τέλος της ημέρας και ο Δήμος Μυτιλήνης δεν «βροντά» για να βρει κονδύλια

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 13/8/2021

Ντροπή! Στις σχολικές καθαρίστριες θα κάνουμε... οικονομία;

Με απαράδεκτους όρους για την υγιεινή, την υγεία των παιδιών και εκπαιδευτικών, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες δεκάδων σχολικών καθαριστριών αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για τον Δήμο Μυτιλήνης, εφόσον ο Δήμαρχος και το επιτελείο του δεν «βροντούν» στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για παραπάνω χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα μόλις 30 σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές με σύμβαση πλήρους απασχόλησης 10 μηνών- όταν πολλές εξ αυτών εργάζονται με συμβάσεις 20 χρόνια (!) εργάζονται στον Δήμο Μυτιλήνης και ακόμα 36 σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες με τρίωρες συμβάσεις.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο Μυτιλήνης προσφέρονται 102 θέσεις εργασίας για την καθαριότητα των σχολικών κτηρίων, πλην όμως είναι τρίωρης απασχόλησης! Η δε υπουργός Παιδείας διαμήνυσε ότι η καθαριότητα των σχολείων θα γίνεται μετά το πέρας των μαθημάτων!

Μέχρι πρότινος και εν μέσω κορονοϊού, οι σχολικές καθαρίστριες δούλευαν από τις 10.30 το πρωί, κάποιες από τις 7 έως και τις 5 το απόγευμα (!), και σε κάθε διάλειμμα καθάριζαν και απολύμαιναν σχολικές τάξεις, εργαστήρια υπολογιστών και φυσικά τις τουαλέτες. Πλέον, και ενώ η μετάλλαξη «Δ» του κορονοϊού κυριαρχεί και δεν γίνεται εμβολιασμός των μαθητών κατά του κορονοϊού, ειδικά για τα παιδιά του δημοτικού, η απολύμανση θα γίνεται μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε απόγνωση φυσικά είναι οι 30 σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες του Δήμου Μυτιλήνης που εργάζονται με το καθεστώς των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, έχουν ταλαιπωρηθεί για τις πληρωμές τους ουκ ολίγες φορές και έχουν χτυπήσει πόρτες για να μη χάσουν επιδόματα Χριστουγέννων. Με το πλήρες ωράριο, ακόμα και αν δούλευαν υπερωρίες λάμβαναν γύρω στα 750 ευρώ επί 10 μήνες και τώρα θα πέσουν στα 360 ευρώ το μήνα, όταν κάποιες εξ αυτών δουλεύουν για χρόνια στα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει 306 ώρες που αντιστοιχούν σε 102 θέσεις τρίωρης εργασίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει πρακτικά ότι θα παρουσιαστούν νέες προσλήψεις στον Δήμο Μυτιλήνης, όμως θα χάσουν τα μεροκάματά τους δεκάδες σχολικοί καθαριστές και καθαρίστριες, ενώ οι νέοι που θα προσληφθούν θα είναι μόνο για τρίωρη απασχόληση. Σε αδιέξοδο φάνηκε να ήρθε και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ενώ και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης «πέρασε» αυτή την απόφαση στη βάση των μαθηματικών υπολογισμών.

Γιατί όμως δεν αξιοποιείται μία λύση με ίδιους πόρους; Γιατί σε άλλους Δήμους δεν δέχτηκαν τα τρίωρα και πίεσαν για πλήρη απασχόληση. Και εν τέλει γιατί δεν αξιοποιούνται άλλα κονδύλια που έχει ο Δήμος Μυτιλήνης ώστε να προστατευτεί και η υγεία των μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και η εργασία δεκάδων ανθρώπων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έγινε στη συνάντηση

Σχεδόν όλες οι σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη για το επίμαχο θέμα. Εκείνος πάντως, φαίνεται να τις καθησύχασε ότι από τον Οκτώβρη κάποιες 3ωρες συμβάσεις θα μετατραπούν σε…5ωρες…

Ο Σύλλογος Εργαζομένων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης, Γιώργος Αλεξίου τόνισε στο «Ν» ότι θα πρέπει οι σχολικές καθαρίστριες και καθαριστές να είναι μόνιμης απασχόλησης γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το υπουργείο Εσωτερικών την απόφασή του.

 

Δεν υπάρχουν πόροι;

Χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε πώς «επικοινωνούν τα κονδύλια», βλέπουμε για παράδειγμα τη διάθεση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να επιχορηγεί τους Δήμους που έχουν πληγεί από το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Εγκρίθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επιπλέον χρηματοδοτήσεις για εννέα Δήμους 2,34 εκατ. ευρώ (!), στο πλαίσιο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Μικρότεροι Δήμοι παίρνουν 200 και 500 χιλιάδες ευρώ. Για παράδειγμα ο Δήμος Θηβαίων θα λάβει 260.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολικών κτηρίων, αλλά ο Δήμος Μυτιλήνης ζήτησε 12,5 χιλιάρικα για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων εδάφους, ύδατος και υπολειμμάτων της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ της Μόριας! Δεν αμφισβητούμε ότι ενδεχομένως να μην είναι δυνατόν να ληφθούν χρήματα λόγω των περίφημων κωδικών και της γραφειοκρατίας. Όμως χρήματα για τον Δήμο Μυτιλήνης υπάρχουν, και υπάρχουν και επιχειρήματα προς τα αρμόδια υπουργεία για τα όσα έχει περάσει το πολύπαθο νησί. Ας μην πληρώσουν τα σπασμένα οι καθαρίστριες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τα ιαματικά Λουτρά Πολιχνίτου

Πολλά υποσχόμενη κίνηση για εξυπηρέτηση 500 ατόμων τα επόμενα δύο χρόνια
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Eπισκευές στα δημοτικά κτίρια του Δήμου Μυτιλήνης

Με προϋπολογισμό 99.999,99 ευρώ, που χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Δήμου