× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η αυγουστιάτικη Πλατεία βουτάει στις γεύσεις της Λέσβου και τις ιστορίες τους

Κυκλοφορεί και διανέμεται δωρεάν σε όλο το νησί

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/8/2021

Η αυγουστιάτικη Πλατεία βουτάει στις γεύσεις της Λέσβου και τις ιστορίες τους
' χρόνος ανάγνωσης

Η αυγουστιάτικη Πλατεία βουτάει στις γεύσεις της Λέσβου και μιλά με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ντόπια γαστρονομία και τις επιρροές της, με εξώφυλλο τις ντόπιες χάχλες από τα χέρια και τον φακό της Μαρίας Πανάγου. Ο δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης, μας μιλά για το τραπέζι των Λέσβιων στην Αρχαιότητα, σε ένα τεύχος που φιλοξενεί συνέντευξη της πρώτης Ελληνίδας Master Chef, της Μαργαρίτας!

Ο Σύλλογος Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» μοιράζεται μαζί μας συνταγές, αλλά και τη μαγειρική που «έφεραν» μαζί τους στη Λέσβο οι πρόσφυγες, έναν αιώνα πίσω και επηρέασαν την ντόπια κουζίνα. Η «Ηλιαχτίδα», δραστήριος Σύλλογος του Μανταμάδου μάς μιλά για τη νέα της έκδοση με θέμα τις συνταγές και τη μαγειρική των γυναικών της κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο νέοι σε ηλικία σεφ, ο Στράτος Ιωσηφέλλης από το Μεσότοπο που έχει πανελλαδική καταξίωση και η Μαρία Πανάγου που θυμάται τις μαγειρικές από τον «Τζετζερέ» της γιαγιά της μιλούν στην Πλατεία για τα νόστιμα πιάτα της Λέσβου.

Ούζο και κρασί, και από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ανεμώτια», συνοδεύει τις γευστικές σελίδες της Πλατείας, μαζί με συμβουλές των ειδικών, προτάσεις εξόδου και υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να γλυκαθούμε, εδώ από το Editorial κερνάμε λίγη από την ξακουστή βασιλόπιτα της Αγιάσου του αρτοζαχαροπλαστείου Σουσαμλή, που έγινε «χρυσή» σε διαγωνισμό γεύσης του Λονδίνου. Ένα γλυκό με 50 χειροποίητα φύλλα φτιαγμένα από βρασμένο γλυκάνισο πορτοκάλι και λάδι. Ανάμεσα τους ξερή Αγιασώτικη μυτζήθρα με ζάχαρη και 15 γλυκά μυρωδικά. Πιπερόριζα, κακουλές, κανέλα, γαρύφαλλο και πολλά άλλα.

Καλή σας όρεξη!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου εκδήλωση Βιολογικού Μελιού από την Οικογενειακή Επιχείρηση «Μέλισσα» από την Άγρα
ΓΕΥΣΗ

Ταβέρνα «Ουρανός»: Μια οικογενειακή ιστορία τριών γενεών στην Επάνω Σκάλα

Από το 1995 μέχρι σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται με την ίδια αγάπη από την εγγονή Μαρία Βασίβαγλη
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα