× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Τους τα βροντάνε» κι οι εργολάβοι!

Ματαιώνεται η επισκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Σχολείου; Εγκαταλείπει το έργο της αναβάθμισης του συγκροτήματος της Ακαδημίας η εταιρεία που το εκτελεί αφού... δεν μπορεί να συνεννοηθεί με το Δήμο Μυτιλήνης!

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 7/8/2021

«Τους τα βροντάνε» κι οι εργολάβοι!

Ένα πολύ σημαντικό έργο για τη νέα γενιά της Μυτιλήνης, αυτό της αναβάθμισης του σχολικού συγκροτήματος της Ακαδημίας διακόπτεται από την εταιρεία που το εκτελεί «με αποκλειστική υπαιτιότητα του φορέα κατασκευής και του κυρίου του έργου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγείται σε ακύρωση η επισκευή του 3ου Δημοτικού σχολείου Μυτιλήνης και του Ειδικού σχολείου της πόλης καθώς και οι υπολειπόμενες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος που είναι το 60% του συνόλου.

Τα παραπάνω κάνει γνωστά με επιστολή της την 30η Ιουλίου 2021 προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης η τεχνική εταιρεία «Δόμηση Αιγαίου Α.Ε» η οποία ανέλαβε το έργο με σύμβαση που υπογράφτηκε στις 6 Αυγούστου 2019 και η οποία προχώρησε όσο προχώρησε με χίλια μύρια εμπόδια από μεριάς του Δήμου Μυτιλήνης που δείχνει ΑΝΙΚΑΝΟΣ να συνεργαστεί και να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από τη σύμβαση.

Ο εργολαβικός μαραθώνιος
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή που φέρνει σήμερα το «Ν» στο φως:
1. Στο έργο δεν είχε γίνει έναρξη εργασιών, έως 14.11.2019 οπότε επιδόθηκε Έκθεση Επίδοσης Δικαστικού Επιμελητή με αίτημα διάλυσης σύμβασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Στις 17.07.2020, με έγγραφό της η εργολήπτρια εταιρεία προέβη σε ματαίωση της Διάλυσης Σύμβασης, επειδή υπήρξαν διαβεβαιώσεις από μέρους του Δήμου, ότι θα εκκενωθεί αρχικά και παραχωρηθεί για εργασίες το κτίριο του 5ου Λυκείου, εν συνεχεία και με την ολοκλήρωση των εργασιών σ’ αυτό, θα εκκενωθεί και θα παραχωρηθεί για εργασίες το κτίριο του 3ου Δημοτικού και Ειδικού Σχολείου. Δεδομένου αυτού, στις 13.08.2020 με απόφαση της προϊσταμένης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνη, αποφασίστηκε η ανάκληση της απόφασης διάλυσης σύμβασης.

3. Ακολούθησαν οι επισκευαστικές εργασίες στο κτίριο του 5ου Λυκείου και Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αρχικά, κατά την περίοδο των θερινών διακοπών στους χώρους του Λυκείου η εκτέλεση των εργασιών ήταν ομαλή χωρίς προβλήματα. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η μεταστέγαση της Σχολικής μονάδας και της υπηρεσίας, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί ο Δήμος δεν πραγματοποιήθηκε, αναγκάζοντάς την εταιρεία εφόσον είχε αναπτύξει ήδη το εργοτάξιό της και είχε προβεί στις απαιτούμενες προμήθειες, συμφωνίες και προσλήψεις σε προσωπικό, να λειτουργεί παράλληλα με το Σχολείο και την Υπηρεσία, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη οικονομική ζημιά στην επιχείρησή εξαιτίας των δυσκολιών και των καθυστερήσεων που παρατηρούνταν από:
- τη χαμηλή απόδοση των συνεργείων
- τα επιπλέον μέτρων προστασίας που έπαιρναν.
- τις φθορές που προκαλούνταν σε ήδη εκτελεσμένες ή ημιτελείς εργασίες, από την παράλληλη λειτουργία σχολείου και υπηρεσίας
- την περιορισμένη ακτίνα που υπήρχε η δυνατότητα να εκτελούνται εργασίες, για να περιορίζεται η όχληση
- την εκτέλεση ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εργασιών, συνδέοντας και αποσυνδέοντας διαρκώς τις εγκαταστάσεις στα διάφορα τμήματα προκειμένου να εξασφαλίζεται η παράλληλη λειτουργία του Σχολείου και της υπηρεσίας.

Κάπως έτσι, οι εργασίες στο κτίριο του Λυκείου ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση, παρά τις δυσκολίες και τη ζημιά. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα εκτελέστηκαν οι επισκευαστικές εργασίες στο 10ο Νηπιαγωγείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 30.06.2021, πριν 40 μόλις μέρες δηλαδή, υποβλήθηκε στο Δήμο έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου που στεγάζεται το Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Σχολείο, προκειμένου να εκτελεστούν και σ’ αυτό το κτίριο οι επισκευαστικές εργασίες που απαιτούνται από τη μελέτη. Στις 20.07.2021, πριν δυο εβδομάδες, επειδή είχαν παρέλθει ήδη 20 ημέρες από το κλείσιμο των Σχολείων και δεν είχε παραχωρηθεί το κτίριο, υποβλήθηκε νέο έγγραφο για άμεση παραχώρηση του κτιρίου, εντός τριών ημερών. Μάλιστα η εργολήπτρια εταιρεία ενημέρωνε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαζόταν να υποβάλει αίτημα διακοπής εργασιών.


Όπως σημειώνει η «Δόμηση Αιγαίου Α.Ε» στην επιστολή της στο Δήμο «η διάρκεια των θερινών διακοπών γενικά, είναι πολύ σημαντική περίοδος για τη λειτουργία εργοταξίων εντός σχολικών μονάδων, αλλά και λόγω της απουσίας μαθητών απ’ όλο το σχολικό συγκρότημα. Έχει ήδη αναλωθεί, έως και σήμερα, ανεκμετάλλευτος ένας μήνας από το μικρό αυτό διάστημα των θερινών διακοπών χωρίς να έχει παραχωρηθεί το κτίριο για επισκευαστικές εργασίες».


Ας σημειωθεί ότι για το έργο έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες:
- στο κτίριο του 5ου Λυκείου και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
- στο κτίριο του Νηπιαγωγείου
- Μερικώς, κατά 40% οι εργασίες του περιβάλλοντος χώρου.
Η αξία συνολικά των εκτελεσμένων εργασιών στο έργο, ανέρχεται στο ποσό των 520.746,45 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα πληρώσουμε όλοι!
Με την επιστολή της η εργολήπτρια εταιρεία κάνει γνωστά τα παρακάτω σημαντικά αφού προαναγγέλλονται αποζημιώσεις που θα πληρωθούν από τους πολίτες πέρα από το ότι τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου και αυτά του Ειδικού Σχολεία θα μένουν στην ουσία χωρίς σχολεία.

«Η παρούσα αποτελεί επίσης όχληση κατά την έννοια του άρθρου 137 του Ν.4412/2016 για αποζημίωση της θετικής ζημίας, την οποία υφίσταται η εταιρεία μας εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε κατά την εκτέλεση των εργασιών παράλληλα με τη λειτουργία Σχολείου και Υπηρεσίας καθώς και της διακοπής των εργασιών της σύμβασης από υπαιτιότητα του κυρίου του έργου.

Οι θετικές ζημίες της εταιρείας μας για το διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι και σήμερα λόγω μη έναρξης των εργασιών αρχικά, των δυσκολιών κατά την εκτέλεση εργασιών με παράλληλη λειτουργία Σχολείου και υπηρεσίας και την διακοπή των εργασιών, συνίστανται σε σταλίες (αποζημιώσεις λόγω καθυστερήσεων στις συμβάσεις) προσωπικού και μηχανημάτων, επιπλέον προμήθειες εγγυητικών, επιπλέον ασφάλιστρα και κάθε άλλη δαπάνη, την οποία καταβάλλει ο ανάδοχος κατά τη διάρκεια αυτή, ώστε να διατηρεί το εργοτάξιο σε ετοιμότητα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυρόπουλος: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε

Με την συμμετοχή πολλών τοπικών στελεχών και μελών του κόμματος η ομιλία του υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει τον ΚΟΣΜΟ για τις ευρωεκλογές

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, «αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΧΩΡΙΑ

Ζωντανεύει η Βατούσα με Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον

Μετά από ενέργειες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλίου. Η ίδρυσή του δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως