× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

«Η ΝΔ καταστρέφει τη δημόσια παιδεία για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων»

Ομιλία του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, στη Βουλή, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το δημόσιο σχολείο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2021

«Η ΝΔ καταστρέφει τη δημόσια παιδεία για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων»

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς μίλησε στη βουλή, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το δημόσιο σχολείο.


Η ομιλία του κ.Μπουρνού έχει ως εξής:

«- Φέρνετε άλλο ένα νομοσχέδιο για να εδραιώσετε τη δεξιά αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, πράγμα που αποτελεί διακαή σας πόθο εδώ & δεκαετίες. Αντίπαλός σας είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από σειρά προοδευτικών κυβερνήσεων. Ίσως ακόμα & από τότε που καθιερώθηκε η δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμια.

- Έχετε στοχοποιήσει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση σαν πυλώνα κοινωνικής κινητικότητας, κοινωνικού & οικονομικού εκσυγχρονισμού, αλλά & πολιτικής αμφισβήτησης. Λιγότεροι φοιτητές, σημαίνει κλείσιμο σχολών & τμημάτων & περισσότεροι πελάτες για τους φίλους σας των κολλεγίων, γιατί τίποτε δεν κάνετε χωρίς συναλλαγή με συμφέροντα – νομοθετείτε με κυνισμό & θράσος.

- Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκαλείται μείωση εισακτέων στο 86% των Τμημάτων, σε περιφερειακό επίπεδο είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση στη χώρα.Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι βασικός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, γεγονός που εσάς σας αφήνει αδιάφορους.

- O κ.Μητσοτάκης θεωρεί ανεπαρκείς για φοίτηση υποψηφίους που μέχρι πέρσι έμπαιναν στις σχολές,αλλά φέτος δεν μπορούν. Με προκλητική άγνοια του τι είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά & πώς δουλεύουν τα πανεπιστήμια, νομίζετε ότι είναι δική σας δουλειά να αξιολογείτε την καταλληλότητα φοίτησης. Και το υποστηρίζετε με καφενειακά επιχειρήματα και υπερσυντηρητικές ιδεοληψίες.
Λες και τα πανεπιστήμια δεν έχουν δικές τους διαδικασίες αξιολόγησης για το ποιος αξίζει να αποφοιτήσει, πολύ αντικειμενικότερες και σοβαρότερες διαδικασίες, από εξετάσεις λίγων ωρών στην ηλικία των 17-18 ετών.

- Τι σας ενοχλεί αν μπαίνουν πολλοί φοιτητές στα πανεπιστήμια; Μήπως καταναλώνουν παροχές ή επιδόματα, όπως σε άλλες αναπτυγμένες χώρες; Και ποιοι είστε εσείς που θα αποφασίσετε προκαταβολικά ποιος πρέπει να δοκιμάσει να σπουδάσει & ποιος όχι; Ιδίως όταν υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα με τελείως διαφορετικές απαιτήσεις, που χωράνε χιλιάδες φοιτητές & θα μείνουν με κενές θέσεις. Και μάλιστα τμήματα με χαμηλή βαθμολογία που όμως παρέχουν εφαρμοσμένη, τεχνολογική εκπαίδευση για την οποία υποτίθεται κόπτεστε.

- Πραγματοποιείτε τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, επειδή γαλουχηθήκατε με άσχετες, παρωχημένες, μίζερες ιδεοληψίες που κυκλοφορούσαν στα δεξιά έντυπα για δεκαετίες από ανθρώπους που σκανδαλίζονταν με τη μαζικοποίηση της εκπαίδευσης. Και τελικά βάλατε ένα αυθαίρετο κόφτη ακόμα & για άριστους.

- Κουνάτε το δάχτυλο στους νέους, όπως καθιερώσατε την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, όπως τους ρίχνατε το φταίξιμο για την πανδημία, όπως τους κόψατε τα εισοδήματα με το εργασιακό. Μόνο για τα δικά σας παιδιά & τα golden boys θα υπάρχει προκοπή, οι υπόλοιποι θα πάνε σε μια υποβαθμισμένη ιδιωτική εκπαίδευση, σε δουλειά χαμηλών προσόντων και στη μετανάστευση.

- Παραδέχεστε ανοιχτά ότι θέλετε λιγότερους φοιτητές. Ποια χώρα το κάνει αυτό, όταν ο στόχος της ΕΕ είναι τουλάχιστον το 45% του πληθυσμού να είναι πτυχιούχοι;

- Είναι αστείο να μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση & εσείς να νομίζετε ότι θα πετύχουμε την ψηφιακή μετάβαση μειώνοντας τους πτυχιούχους πανεπιστημίων.

- Θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πλαίσιο διοίκησης της εκπαίδευσης που μας πάει δεκαετίες πίσω, σίγουρα πριν τη δεκαετία του ’80 και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν δημοκρατικές διαδικασίες για τη διοίκηση του σχολείου.

- Αποψιλώνετε από αρμοδιότητες τον σύλλογο διδασκόντων, αποστεώνετε τα Σχολικά Συμβούλια, ενώ μιλάτε για αυτονομία σχολικών μονάδων. Φτιάχνετε μια δημόσια υπηρεσία με αυταρχικό έλεγχο από ένα μονοπρόσωπο όργανο, τον διευθυντή, με υπερεξουσίες για ανεμπόδιστες πελατειακές συναλλαγές & τα στελέχη εκπαίδευσης που θα είναι κομματικοί. Γι’ αυτό ακριβώς καταργείτε τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Μας γυρίζετε στις εποχές των επιθεωρητών.

- Πολλαπλασιάζετε στελέχη & συμβούλους, αλλά χωρίς αξιοκρατία & αντικειμενικότητα. Καθιερώνετε Συμβούλια επιλογής, χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων, απλώς με επιλογές του υπουργού.

- Χωρίς καμία πρόνοια για δομές επιμόρφωσης, η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού σαν αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής αξιολόγησης, γίνεται στιγματισμός, θα θυμίζει μάλλον αναμόρφωση. Η αξιολόγηση χρειάζεται κουλτούρα συλλογικής αυτοβελτίωσης και ελέγχου. Όχι επιβολή από τους ανθρώπους που διόρισε ο υπουργός.

- Χωρίς επενδύσεις στην εκπαίδευση, χωρίς διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσετε μια πολιτική ταξική και ελιτίστικη με το δόγμα της «ποιότητας για λίγους» και τους πολλούς σε υποβαθμισμένα σχολεία και υποβαθμισμένα επαγγέλματα. Στο άτυπο μνημόνιο που εφαρμόζετε συστηματικά & με ζήλο, στο έργο της τρόικας που αναλάβατε να συνεχίσετε από μόνοι σας, ξέρουμε ότι θα αναβιώσουν όλοι οι αναχρονισμοί που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας & θα παλέψετε να φτιάξετε μια κοινωνία που ο καθένας θα ξέρει τη θέση του -αρκεί να είναι κάτω από σας.

Δυστυχώς για σας, όχι για πολύ ακόμα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου»

Ατζέντα - Ημερολόγιο για τα 3 χρόνια του προγράμματος από το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής και την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνεχίζεται το παζάρι για τις τιμές του γάλακτος στη Λέσβο

Τυροκόμοι και γαλακτοπαραγωγικοί συνεταιρισμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Κοινή παρέμβαση από 36 ριζοσπαστικές, αριστερές και αντικαπιταλιστικές δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ανακαλέστε άμεσα τις συνενώσεις τμημάτων στα σχολεία της Μυτιλήνης»

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στην υπουργό Παιδείας
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Να απαντήσει άμεσα η δημοτική αρχή Κύτελη»

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Μυτιλήνης για το περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και ψυχολογικής πίεσης σε βάρος εργαζομένων γυναικών του Δήμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αισθανόμαστε ντροπή και αγανάκτηση»

Κοινή δήλωση των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων Εριφύλης Γιαννάκα και Βάσως Χοχλάκα για το περιστατικό της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Δήμο Μυτιλήνης
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Που είναι η πολιτική προστασία;»

Ερωτήματα που ζητάνε απαντήσεις προς τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης από το συνδυασμό «με πυξίδα τον πολίτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»

Όλη η συνέντευξη σε βίντεο των δύο εργαζόμενων του Δήμου Μυτιλήνης που καταγγέλλουν παραβιαστική και σεξιστική συμπεριφορά από «ανώτερό τους»- Έχουν καταρρεύσει ουκ ολίγες φορές από τον ψυχολογικό πόλεμο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Επιβάλλεται μία πλάκα στη μνήμη της ιστορικής συνάντησης»

Το «Ν» μίλησε με τον τ. Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό εν όψει της έλευσης του Ποντίφικα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η αγρότισσα δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα»

Μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και πρωτογενή τομέα Πανάγου Κουφέλου, για την παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι υποψήφιοι που θα πλαισιώσουν τον Τζιμή στη ΝΟΔΕ

Χωρίς αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές ο σημερινός πρόεδρος
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μιλούν στην κάμερα του «Ν» για την ψυχολογική βία που δέχονται

Εφιάλτης η εργασία τους στον Δήμο, καταγγέλλουν δύο μητέρες εργαζόμενες που ζητούν δικαιοσύνη- Αύριο όλη η συνέντευξη