× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Συνεταιρισμού Μεσοτόπου;

Εξετάζεται ως λύση για την ανακούφιση του Συνεταιρισμού, στα πρότυπα ανάλογης συνεργασίας στην περιοχή της Κοζάνης, ωστόσο νομικά φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2021

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Συνεταιρισμού Μεσοτόπου;

Σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και στελέχη του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, συγκάλεσε τη Δευτέρα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα και πιθανότητα στήριξης του Συνεταιρισμού μετά την τεράστια ζημιά που υπέστη από την πρόσφατη πυρκαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αναστασία Αντωνέλλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης ο οποίος είχε καταθέσει δημόσια προτάσεις για τη στήριξη του συνεταιρισμού, καθώς και ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, φαίνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Συνεταιρισμό για τη χρηματοδότηση και ανέγερση εκ νέου του κτιρίου που καταστράφηκε. Μάλιστα η συνεργασία αυτή θα γίνει στο πρότυπο ανάλογων συνεργασιών που έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές στη χώρα όπως στην Κοζάνη όπου η Περιφέρεια σε συνεργασία με το συνεταιριστικό φορέα της περιοχης, χρηματοδότησαν μουσείο για τον Κρόκο Κοζάνης.

Η λύση αυτή αν και θεωρείται ιδιαίτερα υποστηρικτική για την  περίπτωση του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου, σύμφωνα με πληροφορίες από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, θεωρείται μάλλον αμφίβολο ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρεται ανάλογη περίπτωση ιδιωτικού φορέα όπως είναι το Αναγνωστήριο Αγιάσου, όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή με τη στέγη του, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αν και έσπευσε να χρηματοδοτήσει την επισκευή του, ωστόσο η ενέργεια αυτή δεν μπόρεσε να προχωρήσει διότι προσέκρουσε στο νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρει ότι οι φορείς της Περιφέρειας δεν μπορούν να χρηματοδοτούν απευθείας φορείς που δεν ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Προσθέτουν μάλιστα ότι η περίπτωση του μουσείου της Κοζάνης είναι ιδιαίτερη γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερο προϊόν η αξία του οποίου προστατεύεται.

Μία άλλη λύση που προτείνεται ως πιο ενδεδειγμένη και εύκολα υλοποιήσιμη χωρίς νομικά  κωλύματα είναι η χρηματοδότηση του συνεταιρισμού μέσω του προγράμματος Leader που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Παράλληλα υπάρχει μία ακόμη χρηματοδοτική επιλογή η οποία ωστόσο θα ενεργοποιηθεί τέλος του χρόνου και θα αφορά τη δημιουργία εγκαταστάσεων μεταποιητικών επιχειρήσεων από πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού 400.000.000 ευρώ.

Καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν ότι είναι καλύτερα για το Συνεταιρισμό Μεσοτόπου να στραφεί σε αυτού του είδους τα εργαλεία διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις με τη στήριξη της Περιφέρειας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συγκάλεσα την σημερινή σύσκεψη για να μπορέσουμε να βρούμε μέσα από τις υπηρεσίες μας τρόπους στήριξης του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου. Κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, άλλες μακροπρόθεσμες και άλλες πιο άμεσες και τις εξετάζουμε ήδη για να δούμε πως θα στηριχθεί στην πράξη ο Συνεταιρισμός. Οφείλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τις οικογένειες που ζουν και εργάζονται στον Συνεταιρισμό, οφείλουμε να στηρίξουμε την κοινωνία του Μεσοτόπου, οφείλουμε να στηρίξουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Και αυτό θα πράξουμε».

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί με την τοποθέτηση του Διευθυντή του Συνεταιρισμού Μανώλη Κωνσταντιδέλλη ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου ο οποίος όπως σημειώνει υπέστη ζημιά κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Παρολ’ αυτό σημειώνει ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Συνεταιρισμού συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι σε πελάτες και προμηθευτές

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης