× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αφήσαμε τη Λέσβο με 5.500 πρόσφυγες και σε έξι μήνες τους έκαναν 23.000»

Ο Αλέξης Τσίπρας «Στο Νησί» 99 FM για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίσης από το 2015 μέχρι σήμερα και τα Ελληνοτουρκικά. Αλλά και για τη μη παρασημοφόρηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου και το Γιάννη Αντετοκούνμπο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2021

«Αφήσαμε τη Λέσβο με 5.500 πρόσφυγες και σε έξι μήνες τους έκαναν 23.000»
' χρόνος ανάγνωσης

Έσκυψε και «σήκωσε το γάντι» της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης του «Στο Νησί» 99 FM και πληροφορηθείς τη σχετική δήλωση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε «καταφέραμε να έχουμε πάνω από 20.000 μετεγκαταστάσεις. Καταφέραμε σε όλη τη χώρα να δημιουργήσουμε μια σειρά από κέντρα υποδοχής για να μην είναι μόνο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που θα υφίστανται τη μεγάλη πίεση». Όπως τόνισε «αφήσαμε μια κατάσταση διαχειρίσιμη με περίπου 5.500 στη Λέσβο τότε και μέσα σε έξι μήνες έγιναν 23.000 γιατί η στρατηγική της νέας κυβέρνησης τότε ήταν να δυσαρεστήσει τα νησιά της πρώτης γραμμής προκειμένου να μην έχει δυσαρεστημένη την υπόλοιπη Ελλάδα. Γιατί η ρητορική του μίσους και η ρατσιστική ρητορική που ενσωμάτωσε στην προεκλογική προπαγάνδα της είχε δημιουργήσει εστίες αντίστασης σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «η λύση δεν είναι η δημιουργία τεράστιων κέντρων φυλακών στα νησιά της πρώτης γραμμής, αλλά η ισχυρή διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της». Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «πέραν των μετεγκαταστάσεων, η λύση είναι η διασπορά του όποιου βάρους όχι σε πέντε νησιά αλλά σε όλη τη χώρα».

«Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες, προφανώς έγιναν και λάθη, εντούτοις καταφέραμε να διαχειριστούμε τα πράγματα. Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε έξι μήνες έδειξε ότι οδήγησε τα πράγματα σε τραγικές καταστάσεις».
Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση ο κ. Τσίπρας είπε πως «ο κορονοιός μας έχει δώσει ένα διάλειμμα, να δούμε τι θα γίνει μετά. Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν θα ξαναβρεθούμε απέναντι στο πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος μιλώντας για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2015 ο Πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μπροστά στον κίνδυνο η χώρα να γίνει «μαύρο κουτί, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», «έπρεπε να βρούμε μια λύση. Επισκέφτηκα τρεις φορές την Τουρκία, παίξαμε πρωταγωνιστικό ρόλο για να βρεθεί μια συμφωνία, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, αλλά ήταν μια συμφωνία που μείωσε τις ροές, μείωσε τους θανάτους ανθρώπων και έδινε μια προοπτική. (...) Προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να διατηρήσουμε τα πράγματα σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Δεν ήταν πάντα διαχειρίσιμη η κατάσταση».

Για τα Ελληνοτουρκικά
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση έχει «λάθος στρατηγική» αντιμετώπισης τους και πως ο κ. Μητσοτάκης έχει οδηγηθεί σε μια στρατηγική «απραξίας και αμηχανίας» ως απόρροια «διαφωνιών και αντιφάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι είναι απολύτως θετικός στο να ανοίγει η Ευρωπαϊκή ¨Ενωση δρόμους προς την Τουρκία, όμως η Ελλάδα μέσα από αυτό πρέπει να κατοχυρώνει τα δικά της δικαιώματα.

Σημείωσε ότι ο ίδιος ζήτησε ένα νέου τύπου Ελσίνκι, που θα δεσμεύει την Τουρκία στην προοπτική επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο. «Δεν το έκανε αυτό η κυβέρνηση, πανηγύριζε για τη δήθεν ψύχραιμη και ήρεμη συμπεριφορά της Τουρκίας, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ένα μήνα μετά ανοίγει τα Βαρώσια ο Ερντογάν. Τώρα εδώ που βρισκόμαστε θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παγώσει τη διαδικασία αν ο Ερντογάν υλοποιήσει τις απειλές για τα Βαρώσια», είπε.

«Εμείς ψύχραιμα τοποθετούμαστε στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε ότι η κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο σε τετελεσμένα που δημιουργούν πολύ χειρότερες συνθήκες για την εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων». «Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στην Κύπρο -αυτό έλειπε να μην ήμασταν-, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αξιοποιώντας τη δυνατότητα τη ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέτοντας στο τραπέζι συγκεκριμένα προτάγματα», τόνισε.
Και κατέληξε «Δεν μπορεί η Ευρώπη να συζητά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης σα να μη συμβαίνει τίποτα και να έχουμε μια Τουρκία που δεν δεσμεύεται για τη δίκαιη επίλυση, στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαφοράς με την Ελλάδα για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και ταυτόχρονα δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Κύπρο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για Αποστολόπουλο και Αντετοκούμπο
«Είναι πολύ θλιβερό αυτό που έγινε με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο και νομίζω δεν τιμά την Προεδρία της Δημοκρατίας ως θεσμό να βγάζει διαρροές που ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη αλλού ή απομειώνει τις όποιες θεσμικές αρμοδιότητες αφορούν τη προεδρία της Δημοκρατίας», απάντησε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά. «Δεν ξέρω τι ακριβώς έχει συμβεί, αυτό που ξέρω εγώ και ο καθένας είναι ότι αν έχει δυο αποκλειστικές αρμοδιότητες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι η απονομή χάριτος και η απονομή τιμής σε πολίτες». Σημείωσε δε ότι περιμένει κάποιες ουσιαστικές εξηγήσεις.

«Με στεναχωρεί όλη αυτή η εξέλιξη, θεωρώ αδιανόητο ο κάθε βουλευτής εν προκειμένω ένας βουλευτής που έχει γίνει διάσημος για τις ακραίες, ρατσιστικές πολλές φορές τοποθετήσεις, να γίνεται πορτιέρης του Προεδρικού Μεγάρου». Ανέφερε ότι είναι «θλιβερή εξέλιξη» γιατί ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν θα παρασυμοφορηθεί «επειδή σε κάποιους δεν αρέσουν οι απόψεις του». Είπε ότι «αυτοί οι κάποιοι δεν είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας που τον επέλεξε προς παρασυμοφόρηση, αλλά είναι οι ακραίοι κύκλοι εντός του κυβερνώντος κόμματος, και είναι ακόμα πιο προφανές ότι δεν είναι ευθύνη του ΥΠΕΞ και μιας χαμηλόβαθμης επιτροπής που τυπικά γνωμοδοτεί προς τον ΠτΔ...».


«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης παρενέβη για να υπάρξει αυτή η εξέλιξη», είπε. Υποστήριξε ότι «είναι και θεσμικό και πρόβλημα ουσίας, πού πηγαίνουμε ως πολιτεία να δημιουργείται μια κατάσταση ενός ασφυκτικού καθεστώς που όποιος διαφωνεί με τον αυτοκράτορας και την πολιτική του δεν θα έχει δικαίωμα είτε να εκφράζει τις απόψεις του είτε να απολαμβάνει της τιμής που η Πολιτεία επιλέγει;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θέλω να ελπίζω», είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι θα είναι το τελευταίο θλιβερό συμβάν γιατί όταν εμπλέκεται ένας θεσμός, η Προεδρία της Δημοκρατίας, και υποβαθμίζεται αυτός ο θεσμός είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που δεν αφορά μόνο την πολιτική σφαίρα αλλά και το θεσμικό πλαίσιο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τέλος «υποκριτική στάση» τους πανηγυρισμούς «ορισμένων πολιτευτών της συντηρητικής παράταξης» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Τώρα πανηγυρίζουν και κάνουν ποσταρίσματα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με την ελληνική σημαία αλλά εδώ είναι κήρυκες του μίσους και ψηφίζουν νόμους που αποκλείουν τα παιδιά των μεταναστών από την προοπτική ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής