× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για γονείς και παιδία

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/7/2021

Βιβλία για γονείς και παιδία

Σήμερα θα σας μιλήσω για κάποια βιβλία που πολύ θα ήθελα να τα είχα διαβάσει όταν τα δικά μου παιδιά ήταν πολύ μικρά. Βιβλία που σου λύνουν τα χέρια. Που απαντούν στις ρωτήσεις των νέων γονέων, όποια ώρα του εικοσιτετραώρου χρειάζονται οι απαντήσεις. Συμβουλές, ιδέες και λύσεις σε μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα, δίνονται από ειδικούς, με απλό και κατανοητό τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν εδώ και αρκετές δεκαετίες βιβλία-εγχειρίδια, για τις σχέσεις γονέων και παιδιών. Τουλάχιστον από την δεκαετία του 1970, δεν ξέρω αν κυκλοφορούσαν ευρέως στην Ελλάδα. Στις μέρες μας ευτυχώς κυκλοφορούν και θα σας γνωρίσω δύο από αυτά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον.
ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ Υπευθυνότητα-Κατανόηση-Αγάπη

Με την υπογραφή της Καθηγήτριας Παιδοψυχιατρικής Α’ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίας Ελένης Λαζαράτου, κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα το 2020, το βιβλίο αυτό. Ένα βιβλίο για τους γονείς που αναρωτιούνται αν κάνουν το σωστό με τα παιδιά τους. Θα πρότεινα για αρχή να κρατήσετε τα εξής: «Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαίωσαν ότι κάθε παιδί γεννιέται με τον δικό του χαρακτήρα.

Οι γονείς κάνουν λάθη, «είτε από έλλειψη προσοχής είτε από υπερβολική φροντίδα». Προσέξτε, « η ισορροπημένη στάση των γονέων» μας λέει μεταξύ άλλων η συγγραφέας, «είναι εκείνη που θα οδηγήσει το παιδί στο να αναπτύξει όλες τις δυνατότητές του και να περάσει ευτυχισμένα και δημιουργικά παιδικά χρόνια. Ένα ικανοποιημένο και συναισθηματικά ασφαλές παιδί θα γίνει με τη σειρά του πηγή χαράς, ικανοποίησης και περηφάνιας για τους γονείς του». Η συνέχεια στις σελίδες του, που αξίζει να διαβαστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.


Βιβλία όπως το ΕΞΥΠΝΟ ΜΩΡΟ 100 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ. Με την υπογραφή της Simone Cave και της Dr Caroline Fertleman, σε μετάφραση της Σταματίας Γιουβανέλλη, Φιλόλογος-Παιδαγωγός. Από της εκδόσεις Παρισιάνου.

Επειδή σχεδόν κανένας γονέας δεν πιστεύει ότι, περνά αρκετό χρόνο παίζοντας με το μωρό του, μαθαίνουμε διαβάζοντας, πως στην πραγματικότητα, «μερικά λεπτά παιχνιδιού, εδώ και εκεί, κάθε μέρα είναι καλύτερα από έναν μαραθώνιο παιχνιδιών μία φορά την εβδομάδα». Βασικό είναι να απολαμβάνετε τον χρόνο που περνάτε μαζί. Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται πολλές δραστηριότητες που διαρκούν μόνο λίγα λεπτά και όμως έχουν σημαντικά οφέλη για την ανάπτυξη των μωρών. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη ανά ηλικία. Από την γέννηση μέχρι τους έξι μήνες, από τους έξι μέχρι τους δώδεκα, και από τους δώδεκα μέχρι τους είκοσι τέσσερις μήνες.

Καλή σας ψυχαγωγία!

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης