× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πώς θα ψήσετε το αρνί σας

Οδηγίες ψησίματος από ένα executive chef με ένα αστέρι Michelin, δύο χρυσούς σκούφους και δεκάδες άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/4/2019

Πώς θα ψήσετε το αρνί σας
' χρόνος ανάγνωσης

Με ένα αστέρι Michelin (το 2002), δύο χρυσούς σκούφους (2006 και 2009), δεκάδες άλλες διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και 43 χρόνια στο χώρο της μαγειρικής, ο executive chef, Νίκος Φωτιάδης, θεωρείται και είναι ένας από τους ειδικούς γύρω από τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής γαστρονομίας.

Αυτή τη φορά, ο κ. Φωτιάδης, μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και μοιράστηκε τα μυστικά του ψησίματος του οβελία, που αποτελεί τον πρωταγωνιστή του κυριακάτικου τραπεζιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το ψήσιμο στη σούβλα, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης, «το αρνί δεν θα πρέπει να είναι βρεγμένο, θα πρέπει να είναι πολύ καλά δεμένο στη σούβλα του, και αρχικά δεν θα πρέπει να είναι κοντά στη φωτιά ώστε να μπορέσει να πάρει όπως πρέπει τα ψησίματά του. Η φωτιά η ίδια θα πρέπει να είναι σκεπασμένη με στάχτη ώστε να εκπέμπει θερμότητα και να μην έχει φλόγα». Και προσέθεσε: «Θα πρέπει το αρνί από την προηγούμενη μέρα να είναι αλατοπιπερωμένο ώστε να μπορεί να τραβήξει καλά, να νοστιμέψει που λέμε. Θα πρέπει να έχει τρυπηθεί σωστά το κεφάλι του αρνιού ώστε να μην είναι γυρισμένο προς τα κάτω γιατί οποιαδήποτε εξοχή του αρνιού μπορεί να κάψει το σημείο εκείνο. Θα πρέπει να είναι ραμμένη η κοιλιά του ώστε να μπορέσει να συγκρατήσει το σχήμα του.

Η απόσταση θα πρέπει να είναι γύρω στα 50 εκατοστά από τη φωτιά. Θα πρέπει να κάνει ένα γρήγορο γύρισμα στην αρχή ώστε οι χυμοί που βγαίνουν να μην πέφτουν κάτω αλλά να ξαναποτίζουν το σφάγιο. Αυτό θα κρατήσει περίπου μια με μιάμιση ώρα ανάλογα την ένταση της φωτιάς». Ακόμη ο κ. Φωτιάδης σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι έχει ψηθεί το αρνί όταν ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο. Τα βασικά μυστικά είναι αυτά».
Κατά το διάστημα που θα ψήνεται το αρνί, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «μπορούμε να έχουμε λίγο λίπος με λίγο λεμόνι ώστε να το ποτίζουμε συνέχεια για να μπορεί να λιπαίνεται το αρνί. Ένα τρικ που κάνουν οι Άραβες είναι να παίρνουν ένα κλαράκι από πεύκο και να βουτάνε αυτό μέσα σε ό,τι επιλέξουν και να αλείφουν με αυτό και όχι με πινέλο». «Με αυτό τον τρόπο παίρνει τη γεύση του πεύκου και δίνεται μία διαφορετική νότα στο αρνί», κατέληξε ο κ. Φωτιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά το ψήσιμο στο φούρνο, εκεί ακολουθείται μία εντελώς διαφορετική διαδικασία καθώς το αρνί μαγειρεύεται συνήθως γεμιστό . «Στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά βάζουν το αρνί στο φούρνο γεμιστό με ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια. Έχουν κάψει το φούρνο πολύ καλά και μετά το σφραγίζουν και το χτίζουν ώστε να μην μπει αέρας και καεί το αρνί , παρόλο που έχει υψηλή θερμοκρασία, καθώς επειδή υπάρχει έλλειψη οξυγόνου βοηθά στο να υπάρχει μία ισορροπία στη θερμοκρασία και να σιγοψηθεί το αρνί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φωτιάδης.

Ο Νίκος Φωτιάδης έχει συνδέσει το όνομα του με τα γνωστότερα και πιο πετυχημένα εστιατόρια της χώρας όπως το Βαρούλκο, η HYTRA, ο Νικόλας της Σχοινούσας, το Castello Hydra, το Meze, το Solymar, τα εστιατόρια του ομίλου Καστελόριζο, το Σουρέδικο, το See you, ο Καρχαρίας, ο Τηλέμαχος, το Dash και το Νταβαντούρι. Το 2017 έλαβε μέρος στο Food Expo 2017 στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος “ Meet the Lamb” με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού αρνιού στη μεσογειακή διατροφή.

Τα τελευταία χρόνια μαζί με άλλους επιφανείς σεφ και επαγγελματίες του διατροφικού τομέα έχουν δημιουργήσει μία ένωση-ομάδα την «Μπριγάδα» με στόχο να προωθήσουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα στήνοντας και στηρίζοντας την επικοινωνία της επαγγελματικής κουζίνας με την πρωτογενή παραγωγή της χώρας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Αετός Λέσβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kung Fu στην Κίνα

Τρεις αθλήτριες του Συλλόγου έδωσαν τις δικές τους αθλητικές μάχες και πέτυχαν πολύ καλά πλασαρίσματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Μικροί και μεγάλοι σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου γνώρισαν το άθλημα της κωπηλασίας μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση του ΝΟΜ στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας εσοδείας 2025, καρπός μιας νυχτερινής τελετουργίας και της λεσβιακής γης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια γεύση αρχαία και πολύτιμη, συνδυάζοντας παράδοση και δημιουργία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις των εν Λέσβω Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Ομιλία της Δρ Κλειούς Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες του μακεδονικού αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΓΕΥΣΗ

Γέφυρα κρασιού και πολιτισμού ανάμεσα σε Λέσβο και Τήνο

Η συνάντηση του Οινοποιείου «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με το «MESSAREA Winery» ανοίγει δρόμους συνεργασίας για την ανάδειξη των αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών και την ανάπτυξη του νησιωτικού οινοτουρισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάνε την πρώτη κίνηση – και μπες στον κόσμο του σκακιού!

Ο Βενιαμίν διοργανώνει Σεμινάριο Βασικών Γνώσεων στο Σκάκι για ενήλικες
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά τυπώνουν… φαντασία στο πρώτο φθινοπωρινό εργαστήριο της «tortuguita»

Το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί τα παιδιά σε μια δημιουργική περιπέτεια εκτυπώσεων την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου