× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κοκκίνισε» η Μυτιλήνη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση των οργανώσεων της ΚΝΕ που συμμετέχουν στο 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/7/2021

«Κοκκίνισε» η Μυτιλήνη

Mε συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Νωρίτερα είχαν σχηματιστεί οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ στον χώρο της κατασκήνωσης και κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία Σαπφούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με το δικό της πανό, όπου αναγράφεται ένα ιδιαίτερα μαχητικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα στα τουρκικά και στα ελληνικά, η αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας έδωσε δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Ρήγας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.Καταχειροκροτούμενος καλωσόρισε τους συντρόφους από την Τουρκία και τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί για μας, τα μέλη και του φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο μεγάλη τιμή η φιλοξενία αυτού του θεσμού, που συνεχίζει το ταξίδι του για 30 χρόνια. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση η σημαντική στήριξη και το ενδιαφέρον από σημαντικό τμήμα του λαού και της νεολαίας του νησιού, που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, σε πείσμα ορισμένων αντιδραστικών φωνών, αλλά και της ηγεσίας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί προφανώς τους ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό τους περιεχόμενο».

Πρόσθεσε πως «με αισιοδοξία συνεχίζουμε, αξιοποιούμε τη δυναμική της ιστορικής πείρας, με πείσμα εντείνουμε τη δράση μας εδώ στο νησί, με όπλο την επαναστατική πρόταση του Κόμματός μας, για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων εργαζομένων και νεολαίας, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών μας σε Ελλάδα και Τουρκία, μέχρι την τελική νίκη».

Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νησί – αγωνιστικό στολίδι του Αιγαίου, των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, του θρυλικού go back των Χριστουγέννων του 1944.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρισκόμαστε εδώ, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας, να φωτίζουν σαν φάρος τους αγώνες της τάξης μας, του λαού μας, της νέας γενιάς, που προσδοκά πολλά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.Σε αυτές τις προσδοκίες είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε! Με περισσότερο πείσμα, δύναμη, θέληση, μαχητικότητα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες να είναι σήμερα μαζί μας.

Το 30ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, αυτή η μεγάλη, πανελλαδική δράση της, “έπιασε λιμάνι” εδώ στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου.
Η ΚΝΕ για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί σε συνθήκες πανδημίας μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατευθεί η υγεία του λαού, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Και συνεχίζουμε. Γιατί τα καλυμμένα στόματα, έχουν φωνή πολύ δυνατή!
Σήμερα καλύτερα εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό.
Να γίνει το Κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα είπαμε και με το σύνθημα του συνεδρίου μας: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Μέτα τον λόγο έλαβε ο συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν ο οποίος επεσήμανε ότι «Πετάξαμε πάνω από τα γαλανά νερά του Αιγαίου Πελάγους για να αγκαλιάσουμε τους αγαπητούς μας φίλους στην πάλη, τους συντρόφους μας. Αυτά τα γαλανά νερά είναι μια γέφυρα φιλίας για εμάς, η μελωδία της συντροφικότητας, η φωνή της ελευθερίας. Τους εργάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν τους χωρίζουν αυτά τα νερά αλλά οι εκμεταλλεύτριες τάξεις των δύο χωρών. Είναι τα άπληστα διεθνή μονοπώλια που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι ρατσιστικές, σοβινιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι κυβερνώντες της ΕΕ που προσπαθούν να μας χωρίσουν, που σέρνουν τους λαούς στον θάνατό τους σε αυτά τα γαλάζια νερά, των οποίων οι χώρες διαλύονται από τον πόλεμο και την κατοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, κάλεσε στο βήμα για να βραβεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί». Πρόκειται για ένα βραβείο στο όνομα του Μουσταφά Σουπχί, του Τούρκου επαναστάτη και ιδρυτή του ΚΚΤ, που δολοφονήθηκε μαζί με τους 14 συντρόφους του το 1921 από το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας, η Κεντρική του Επιτροπή αποφάσισε να απονέμεται το βραβείο κάθε χρόνο σε έναν σύντροφο, για να τιμώνται τόσο η μνήμη των ιδρυτών του ΚΚ Τουρκίας, όσο και οι φίλοι του κόμματος που έχουν συμβάλλει στην πάλη του. Το 1ο βραβείο, του 2020, απονεμήθηκε στον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη στενή πολιτική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στα δυο κόμματα. Λόγω της πανδημίας, του απονεμήθηκε σήμερα από κοντά.
Ακόμα, ο Κεμάλ Οκουγιάν, προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το πορτρέτο του Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη Ιρφάν Ερτέλ. Το έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης που αφιερώθηκε στην 100ή επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας και η οποία περιλάμβανε εκατοντάδες πορτρέτα ανθρώπων με επιρροή στην Ιστορία του κόμματος και του εργατικού κινήματος στην Τουρκία. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» τον Σεπτέμβρη του 2020 στην 100ή επέτειο ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος στην τοποθέτηση σου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ταξιδέψαμε από τις Πρέσπες ως τη Σούδα, από τον ηρωικό Γράμμο και το Βίτσι ως την αλύγιστη Ακροναυπλία, διαδηλώσαμε ενάντια στις ΝΑΤΟικές, αμερικανικές και ευρωενωσιακές στρατιωτικές βάσεις, γνωρίσαμε την ηρωική Ιστορία μας, τραγουδήσαμε και φωνάξαμε τα συνθήματά μας!

Σε όσα κι αν έχει πάρει μέρος ο καθένας και η καθεμιά, ακόμη κι αν το φετινό Διήμερο είναι το πρώτο για πολλούς, μπορούν να δουν, μπορούν να αφουγκραστούν και να νιώσουν πως η διάθεση για προσφορά απορρέει όταν ο νους και η καρδιά φλογίζονται από επαναστατικά ιδανικά, πως η ατομική δράση, όταν προσανατολίζεται σε συλλογικούς σκοπούς, με οργάνωση, μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό το ζούμε "από πρώτο χέρι" τις τελευταίες ώρες τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που ταξιδέψαμε από όλη την Ελλάδα για να πάρουμε μέρος σ’ αυτό το ξεχωριστό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Τέτοιο είναι το αποτέλεσμα που επιφύλαξαν όλοι όσοι εργάστηκαν ακούραστα τις προηγούμενες μέρες για να μπορεί η όμορφη πόλη της Μυτιλήνης να φιλοξενήσει φέτος τη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση της νεολαίας.

Σφίγγουμε θερμά το χέρι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, του Κόμματος μας, άλλων ανθρώπων που έβαλαν το λιθαράκι τους για να αποδειχτεί περίτρανα και φέτος ότι η Οργάνωσή μας μπορεί να φέρνει σε πέρας τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις με απόλυτη ασφάλεια μέσα και στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους εργαζόμενος σε αυτούς που συνέβαλαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Λέσβος: 40% πάνω ο τζίρος σε εστίαση και καταλύματα

Διαβάστε εδώ τι οδήγησε στην εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία στη Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο