× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κοκκίνισε» η Μυτιλήνη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση των οργανώσεων της ΚΝΕ που συμμετέχουν στο 30ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 10/7/2021

«Κοκκίνισε» η Μυτιλήνη

Mε συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς το απόγευμα του Σαββάτου 10 Ιουλίου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του 30ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Νωρίτερα είχαν σχηματιστεί οι προσυγκεντρώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ στον χώρο της κατασκήνωσης και κατευθύνθηκαν με πορεία στην πλατεία Σαπφούς.

Με το δικό της πανό, όπου αναγράφεται ένα ιδιαίτερα μαχητικό και ταυτόχρονα αισιόδοξο μήνυμα στα τουρκικά και στα ελληνικά, η αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας έδωσε δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Ρήγας, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ.Καταχειροκροτούμενος καλωσόρισε τους συντρόφους από την Τουρκία και τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποτελεί για μας, τα μέλη και του φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Λέσβο μεγάλη τιμή η φιλοξενία αυτού του θεσμού, που συνεχίζει το ταξίδι του για 30 χρόνια. Μας γεμίζει αυτοπεποίθηση η σημαντική στήριξη και το ενδιαφέρον από σημαντικό τμήμα του λαού και της νεολαίας του νησιού, που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, σε πείσμα ορισμένων αντιδραστικών φωνών, αλλά και της ηγεσίας της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί προφανώς τους ενοχλεί το αντιιμπεριαλιστικό τους περιεχόμενο».

Πρόσθεσε πως «με αισιοδοξία συνεχίζουμε, αξιοποιούμε τη δυναμική της ιστορικής πείρας, με πείσμα εντείνουμε τη δράση μας εδώ στο νησί, με όπλο την επαναστατική πρόταση του Κόμματός μας, για τη συσπείρωση νέων δυνάμεων εργαζομένων και νεολαίας, για να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών μας σε Ελλάδα και Τουρκία, μέχρι την τελική νίκη».

Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νησί – αγωνιστικό στολίδι του Αιγαίου, των μεγάλων και ηρωικών αγώνων, του θρυλικού go back των Χριστουγέννων του 1944.

Βρισκόμαστε εδώ, πιο δυνατοί, πιο αποφασισμένοι. Εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας, να φωτίζουν σαν φάρος τους αγώνες της τάξης μας, του λαού μας, της νέας γενιάς, που προσδοκά πολλά από τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.Σε αυτές τις προσδοκίες είμαστε σίγουροι πως θα ανταποκριθούμε! Με περισσότερο πείσμα, δύναμη, θέληση, μαχητικότητα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά την αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, που καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες να είναι σήμερα μαζί μας.

Το 30ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, αυτή η μεγάλη, πανελλαδική δράση της, “έπιασε λιμάνι” εδώ στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου.
Η ΚΝΕ για άλλη μια χρονιά πραγματοποιεί σε συνθήκες πανδημίας μια μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.
Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατευθεί η υγεία του λαού, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Και συνεχίζουμε. Γιατί τα καλυμμένα στόματα, έχουν φωνή πολύ δυνατή!
Σήμερα καλύτερα εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Να γίνει το Κόμμα μας πιο ικανό στη δράση του για την ανασύνταξη του κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό.
Να γίνει το Κόμμα μας, αυτό που πολύ εύστοχα είπαμε και με το σύνθημα του συνεδρίου μας: «Δυνατό ΚΚΕ. Νους - Καρδιά - Οργανωτής της εργατικής - λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό».

Μέτα τον λόγο έλαβε ο συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν ο οποίος επεσήμανε ότι «Πετάξαμε πάνω από τα γαλανά νερά του Αιγαίου Πελάγους για να αγκαλιάσουμε τους αγαπητούς μας φίλους στην πάλη, τους συντρόφους μας. Αυτά τα γαλανά νερά είναι μια γέφυρα φιλίας για εμάς, η μελωδία της συντροφικότητας, η φωνή της ελευθερίας. Τους εργάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν τους χωρίζουν αυτά τα νερά αλλά οι εκμεταλλεύτριες τάξεις των δύο χωρών. Είναι τα άπληστα διεθνή μονοπώλια που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι ρατσιστικές, σοβινιστικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι ο ιμπεριαλισμός και το ΝΑΤΟ που προσπαθούν να μας χωρίσουν. Είναι οι κυβερνώντες της ΕΕ που προσπαθούν να μας χωρίσουν, που σέρνουν τους λαούς στον θάνατό τους σε αυτά τα γαλάζια νερά, των οποίων οι χώρες διαλύονται από τον πόλεμο και την κατοχή».

Αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, κάλεσε στο βήμα για να βραβεύσει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, με το Βραβείο Φιλίας «Μουσταφά Σουπχί». Πρόκειται για ένα βραβείο στο όνομα του Μουσταφά Σουπχί, του Τούρκου επαναστάτη και ιδρυτή του ΚΚΤ, που δολοφονήθηκε μαζί με τους 14 συντρόφους του το 1921 από το αστικό κράτος. Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας, η Κεντρική του Επιτροπή αποφάσισε να απονέμεται το βραβείο κάθε χρόνο σε έναν σύντροφο, για να τιμώνται τόσο η μνήμη των ιδρυτών του ΚΚ Τουρκίας, όσο και οι φίλοι του κόμματος που έχουν συμβάλλει στην πάλη του. Το 1ο βραβείο, του 2020, απονεμήθηκε στον σύντροφο Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη στενή πολιτική συνεργασία και τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στα δυο κόμματα. Λόγω της πανδημίας, του απονεμήθηκε σήμερα από κοντά.
Ακόμα, ο Κεμάλ Οκουγιάν, προσέφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το πορτρέτο του Νίκου Ζαχαριάδη, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον κομμουνιστή καλλιτέχνη Ιρφάν Ερτέλ. Το έργο αποτελεί μέρος της έκθεσης που αφιερώθηκε στην 100ή επέτειο από την ίδρυση του ΚΚ Τουρκίας και η οποία περιλάμβανε εκατοντάδες πορτρέτα ανθρώπων με επιρροή στην Ιστορία του κόμματος και του εργατικού κινήματος στην Τουρκία. Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» τον Σεπτέμβρη του 2020 στην 100ή επέτειο ίδρυσης του ΚΚ Τουρκίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος στην τοποθέτηση σου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ταξιδέψαμε από τις Πρέσπες ως τη Σούδα, από τον ηρωικό Γράμμο και το Βίτσι ως την αλύγιστη Ακροναυπλία, διαδηλώσαμε ενάντια στις ΝΑΤΟικές, αμερικανικές και ευρωενωσιακές στρατιωτικές βάσεις, γνωρίσαμε την ηρωική Ιστορία μας, τραγουδήσαμε και φωνάξαμε τα συνθήματά μας!

Σε όσα κι αν έχει πάρει μέρος ο καθένας και η καθεμιά, ακόμη κι αν το φετινό Διήμερο είναι το πρώτο για πολλούς, μπορούν να δουν, μπορούν να αφουγκραστούν και να νιώσουν πως η διάθεση για προσφορά απορρέει όταν ο νους και η καρδιά φλογίζονται από επαναστατικά ιδανικά, πως η ατομική δράση, όταν προσανατολίζεται σε συλλογικούς σκοπούς, με οργάνωση, μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αυτό το ζούμε "από πρώτο χέρι" τις τελευταίες ώρες τα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, που ταξιδέψαμε από όλη την Ελλάδα για να πάρουμε μέρος σ’ αυτό το ξεχωριστό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Τέτοιο είναι το αποτέλεσμα που επιφύλαξαν όλοι όσοι εργάστηκαν ακούραστα τις προηγούμενες μέρες για να μπορεί η όμορφη πόλη της Μυτιλήνης να φιλοξενήσει φέτος τη μεγάλη πανελλαδική συνάντηση της νεολαίας.

Σφίγγουμε θερμά το χέρι των μελών και των φίλων της ΚΝΕ, του Κόμματος μας, άλλων ανθρώπων που έβαλαν το λιθαράκι τους για να αποδειχτεί περίτρανα και φέτος ότι η Οργάνωσή μας μπορεί να φέρνει σε πέρας τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις με απόλυτη ασφάλεια μέσα και στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας.

Ευχαριστούμε όλους τους φορείς, τους εργαζόμενος σε αυτούς που συνέβαλαν να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις σε αυτόν τον ξεχωριστό τόπο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη διακοπή υδροδότησης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΛ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Αναψαν τα αίματα» στο Περιφερειακό για την δημοσκόπηση

Φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ Άρη Χατζηκομνηνού και Νίκου Καρασάββα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σηκώνει αυλαία την Παρασκευή, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ‑ «Οδηγητή»

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή και Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Δαβάκη

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γαϊδαρανήφορο

Κάηκαν ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Το έργο Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου δεν ήταν ποτέ ξεχασμένο στα συρτάρια»

Δήλωση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για τη δημοπράτηση του δρόμου Μεγαλοχωρίου – Αγιάσου
ΑΧΙΝΟΣ

Πατήστε τον αχινό, 16/9/2021

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μοιράζετε χρήματα που θα δοθούν σε εφοπλιστικό και τουριστικό κεφάλαιο»

Ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη βουλή για τη νέα νομοθεσία θαλάσσιας πολιτικής και το Μεταφορικό Ισοδύναμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ιστορικός περίπατος στην Κουλμπάρα

Γνωριμία με τα σοκάκια και την εγκατάσταση των προσφύγων στη γειτονιά. Ολοκληρώνονται το Σαββάτο στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις που οργάνωσε «το κιρκινέτσι» για τα 99χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, χωρίς μέτρα προστασίας»

Σοβαρές καταγγελίες του Γιώργου Κατζανού για την κατάσταση που επικρατεί στο ΣΜΑ της Λεμονούς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σχολικό bazaar και δωρεά βιβλίου για το Χαμόγελο του Παιδιού

Από σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΧΩΡΙΑ

«Είναι ευθύνη του Δήμου, όχι της ΔΕΔΑΠΑΛ»

Θα απομακρύνει και το κοντέινερ που είχε ζητηθεί από τον πρώην πρόεδρο της Κάπης απαντά η ΔΕΔΑΠΑΛ