× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τουριστική σεζόν 2021: Τι έχουμε και τι περιμένουμε;

Μέχρι σήμερα έχουμε 7 απευθείας πτήσεις από τις Ευρωπαϊκές χώρες ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες πιθανόν να προστεθούν από 4 έως 6 πτήσεις από Αγγλία, Ολλανδία και Σκανδιναβία.

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/6/2021

Τουριστική σεζόν 2021: Τι έχουμε και τι περιμένουμε;

Διανύουμε το τελευταίο διήμερο του Ιουνίου, και το θολό τουριστικό τοπίο του νησιού μας, έχει αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει μαζί με τις όποιες λιγοστές προοπτικές υπάρχουν για το επόμενο δίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν δούμε όμως  τις προοπτικές, έχει αξία να δούμε τα στοιχεία που έχουμε  μέχρι σήμερα. Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε με πολύ δειλά βήματα για τη Λέσβο στις 14 Μαΐου με το πρώτο τσάρτερ της εταιρείας TUI να φτάνει από το Βέλγιο με μόλις 19 τουρίστες.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν προστέθηκαν 4 ακόμη απευθείας πτήσεις από την Ολλανδία της εταιρείας Corendon και της Ολλανδικής TUI.

Την Κυριακή 27 Ιουνίου στις υφιστάμενες 5 εβδομαδιαίες πτήσεις προστέθηκαν 2 ακόμη από την εταιρεία Apollo με Σκανδιναβούς τουρίστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τον Ιούλιο το τοπίο αρχίζει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά σκοτεινά και αδιευκρίνηστα στοιχεία.

Το πρώτο στοιχείο που δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει είναι τι μέλει γενέσθαι με τους Βρετανούς τουρίστες και τις προγραμματισμένες για τέλος Ιουνίου δύο εβδομαδιαίες πτήσεις με την εταιρεία Jet2. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως προς το παρόν αναβάλλεται η ημερομηνία έναρξης των πτήσεων και ότι πιθανόν η Jet2 θα έρθει στο νησί μας, κοντά στις 10 Ιουλίου όταν δοθεί το πράσινο φως από τη Βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα σε χώρες που σήμερα είναι στην πορτοκαλί λίστα όπως η Ελλάδα και η Βρετανία. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι για την Βρετανία δεν είναι ολόκληρη η χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, αφού οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί, όπως τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, έχουν μπει από την πρώτη στιγμή στις πράσινες περιοχές.

Από εκεί και πέρα μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει και η εταιρεία Sunweb δύο τουλάχιστον απευθείας πτήσεις εβδομαδιαίως από την Ολλανδία για τη Λέσβο. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε ακριβώς θα ξεκινήσει και η Τρίτη πτήση από τις Σκανδιναβικές χώρες, η οποία έχει προγραμματισθεί. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτή πιθανόν να ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τα δεδομένα αυτά τώρα οι απευθείας πτήσεις από τις Ευρωπαϊκές χώρες προς το νησί μας, μέσα στην καρδιά του Αυγούστου, υπολογίζεται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν τις 12 με 13.

Όπως αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας Λευτέρης Καραμπλιάς το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, δεν είναι μόνο ο μικρός αριθμός των πτήσεων αλλά είναι κυρίως το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν γεμίζουν και ότι οι περισσότερες εταιρείες δεν βάζουν πτήσεις αποκλειστικά για τη Λέσβο αλλά και για άλλους προορισμούς.

«Ο αριθμός των επιβατών, σημειώνει που έρχονται αυτή τη στιγμή στο νησί μας, είναι σχετικά μικρός. Οι 13 απευθείας πτήσεις, που υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε, υπό προϋποθέσεις πάντα, μέσα στο καλοκαίρι, θα ήταν ικανοποιητικός δεδομένων των συνθηκών αν ήταν τα αεροπλάνα γεμάτα και όχι μισά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για παράδειγμα το 2019 που ήταν μια σχετικά καλή χρονιά πριν την κρίση του κορονοϊού, είχαμε περίπου 16 απευθείας πτήσεις και 50-55 χιλιάδες αφίξεις. Σήμερα με 13 πτήσεις αμφιβάλλω αν θα φτάσουμε τις  12-15 χιλιάδες αφίξεις. Φυσικά θα είμαστε καλύτερα από την περσινή δύσκολη χρονιά, απέχουμε όμως ακόμη αρκετά από το 2019 και ακόμη περισσότερο από τις 75 χιλιάδες αφίξεις που είχαμε αγγίξει πριν την προσφυγική κρίση», επισημαίνει ο Λευτέρης Καραμπλιάς.  

Από εκεί και πέρα μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και με την Τουρκία όπου προς το παρόν τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Όπως αναφέρουν οι τουριστικοί πράκτορες και οι επαγγελματίες του κλάδου, η έναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων με τα απέναντι παράλια θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της κίνησης στο νησί σε μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται η Τουρκία εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον κορονοϊό και τίποτα δεν είναι ακόμη ξακάθαρο.

Το παζλ της φετινής σεζόν ωστόσο αναμένεται να συμπληρώσουν οι Έλληνες τουρίστες οι οποίοι θα κινηθούν από 15 Ιουλίου έως τέλος Αυγούστου. Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα, αφού ως γνωστόν οι συμπατριώτες μας στην πλειοψηφία τους, επιλέγουν την τελευταία στιγμή τον προορισμό των διακοπών τους.

Η Λέσβος βέβαια, όπως άλλωστε και τα περισσότερα νησιά του Β.Α. Αιγαίου δεν περιλαμβάνονται στις κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων ταξιδιωτών λόγω της μεγάλης απόστασης και των πολύωρων – κουραστικών ακτοπλοϊκών ταξιδιών. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού τα οποία δίνουν την επιλογή για δωρεάν διακοπές στα νησιά που έχουν πληγεί από τη μεταναστευτική κρίση, ανάμεσα σε αυτά και η Λέσβος και φυσικά η έκπτωση του 30% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση στο πρόγραμμα κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Ως τις 10 Μαΐου μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ