× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις; Είναι πολλές!

Ο συντοπίτης μας, καθηγητής, Γιώργος Πλειός μιλά στο «Ν» για το νέο του βιβλίο που καταγράφει ένα διεθνές φαινόμενο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 27/6/2021

Ψευδείς και παραποιημένες ειδήσεις; Είναι πολλές!
' χρόνος ανάγνωσης

Το νέο βιβλίο του «Παραποιημένες Ειδήσεις (Fake News)», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Gutenberg και εξετάζει ένα φαινόμενο διεθνές και συνάμα επικίνδυνο: τις παραποιημένες και ψευδείς ειδήσεις (fake news), παρουσίασε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» ο συντοπίτης μας, Γιώργος Πλειός, καθηγητής και πρόεδρος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Γ. Πλειός ασχολείται συστηματικά με το φαινόμενο των παραποιημένων ειδήσεων, έχοντας δώσει διαλέξεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το φαινόμενο δεν είναι πρόσφατο. Για παράδειγμα ως πρώτη ψευδής είδηση καταγράφεται σε εφημερίδα της Νέας Υόρκης το 1835 που έκανε λόγο για νυχτεριδάνθρωπο στη σελήνη!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έντασή του όμως είναι πολύ υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, όπως μας είπε: από τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, την περίοδο συνομιλιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, έως τη «φραπελιά», εικόνες που δακρύζουν, το αλκοόλ που σώζει από τον κορονοϊό (παραποιημένη είδηση), Θεσσαλονικιούς περιπατητές σε δήθεν μικρή απόσταση εν μέσω λοκντάουν και μια σειρά ψευδείς, παραποιημένες «ειδήσεις» που δεν τιμούν σε καμία περίπτωση το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με την επιστημονική προσέγγιση του φαινομένου, στην έρευνα του, διαπίστωσε πως υπάρχουν 702 κατηγορίες παραποιημένων ειδήσεων, «τις οποίες δεν θα τις συναντήσουμε όλες, οι περισσότερες δεν έχουν υπάρξει ακόμα, αλλά δυνητικά είναι πιθανό να υπάρξουν στο μέλλον».

Η διόγκωση του φαινομένου σχετίζεται σύμφωνα με τον Γ. Πλειό, με την εμπορευματοποίηση της ενημέρωσης (τα περισσότερα κλικ) και τους πολιτικούς ανταγωνισμούς, ενώ η καταγραφή του σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επαναλειτουργούν τα τμήματα κολύμβησης και πόλο του ΝΟΜ

Την προσπάθεια του Συλλόγου συνδράμουν ιστορικές μορφές του υγρού στίβου της Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta έφτασε στο Πλωμάρι

Τα αποτελέσματα της 2ης ιστιοδρομίας και το νησιώτικο γλέντι στην πλατεία του χωριού της νότιας Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ο 15ος «Γαβαθώνιος» ένωσε και φέτος μικρούς και μεγάλους

Το ραντεβού ανανεώνεται για τον Αύγουστο του 2026. Και τότε, όλοι μαζί, θα ξαναφωνάξουν: «Πλάλω τσι Ξιπατώθκα!»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λήμνος πρωταγωνίστρια στην 24η Aegean Regatta

Η Δήμαρχος του νησιού Ελεονώρα Γεώργα χαρακτήρισε την τελετή έναρξη των αγώνων «γεγονός με έντονους συμβολισμούς» που αναδεικνύει τη σημασία του ναυταθλητισμού για την τοπική ανάπτυξη
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σπήλαια και υπόγειες γεωμορφές «ζωντανεύουν» στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Στις 27 Αυγούστου, 10:30–12:30, μια βιωματική εμπειρία για παιδιά 10–15 ετών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μητέρες στο επίκεντρο: Μια συνάντηση για την ανατροφή, την αγάπη και τα όρια

Στις 3 Σεπτεμβρίου στο Mythical Coast Wellness Retreat η συνάντηση της Help με ελεύθερη συμμετοχή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Λέσβος παίζει… επιτραπέζια αντισφαίριση

Τουρνουά την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΕΥΣΗ

Από τα αμπέλια έως τα τυριά και την απαράμιλλη γαστρονομία της Λήμνου

Πηγή γεύσης και παράδοσης του Αιγαίου- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «Ν» ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Υποσχέσεις για δωρεάν μετακίνηση των νησιωτικών αθλητικών σωματείων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση το μέτρο θα ισχύσει για τα επιδοτούμενα πλοία στις 77 άγονες γραμμές
ΓΕΥΣΗ

Η γαστρονομία της Λέσβου στην αρχαιότητα

Στο τραπέζι κυριαρχούσαν τα θαλασσινά, αρωματισμένο ψωμί με βότανα, το τυρί, το ελαιόλαδο και φυσικά το φημισμένο στα πέρατα της γης, Λεσβιακό κρασί
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ