× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η κυβέρνηση μας εξορίζει από τις λαϊκές αγορές»

Kαταγγέλλει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/6/2021

«Η κυβέρνηση μας εξορίζει από τις λαϊκές αγορές»

Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για αναμόρφωση της λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου αποκλείει πλήρως τους Έλληνες Ρομά από ένα παραδοσιακό επάγγελμα τους, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι. Με ανακοίνωση τους ζητούν να τους χορηγηθεί άδεια ελεύθερου πλανοδίου εμπορίου, να γίνει εξορθολογισμός των προστίμων που επιβάλλονται και διαγραφή των υφιστάμενων υπέρογκων ποσών, καθώς και να τους δοθεί δυνατότητα εκπαίδευσης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Aναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά - ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από τη σύσταση της το Νοέμβριο του 2016 δεν έχει σταματήσει να εστιάζει στους βασικούς άξονες προώθησης της ολιστικής ομαλής ένταξης των Ρομά στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία.

Ειδικότερα στον τομέα της απασχόλησης, κατά την προηγουμένη περίοδο και συγκεκριμένα στη διαβούλευση που προηγήθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο του 2017 σχετικά με τη ρύθμιση του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών είχε εκφράσει διεξοδικά τις θέσεις - προτάσεις της με πάνω από 5 επισκέψεις και κατάθεση υπομνημάτων στην τότε Γενική Γραμματεία Εμπορίου, σε συνέχεια αποτύπωσης της κατάστασης στο πεδίο μέσω διαβούλευσης με τους ίδιους τους Ρομά του χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 31 Οκτωβρίου 2017 οι συγκεκριμένες προτάσεις είχαν εκφραστεί και στην ακρόαση φορέων από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το σημαντικότερο θέμα ήταν η θεραπεία όλων των προβλημάτων της ΥΑ 1149/2004 με τα υπέρογκα πρόστιμα. Ο Νόμος 4497/2017 είχε εξορθολογήσει τα πράγματα, είχε ενσωματώσει μεγάλο μέρος των προτάσεών μας και αποτελούσε μια καλή αρχή προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παρα ταύτα παρέμεινε γράμμα κενό, δεν εφαρμόστηκε ή εφαρμόστηκε με στρεβλώσεις, καθώς δεν υπήρξαν εγκύκλιοι, τροπολογίες, ΚΥΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχεται σήμερα η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου» να εξορίσει πλήρως τους Έλληνες Ρομά από ένα παραδοσιακό επάγγελμα τους, σε αντίφαση με την υπό διαμόρφωση εθνική στρατηγική και το νέο 10ετές ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναφέρονται στην απασχόληση ως προϋπόθεση της ένταξης.

Δεν υπάρχουν κομματικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα, παρακαλούμε για την αναμόρφωση του σχεδίου νόμου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης των Ελλήνων Ρομά και κατ’ επέκταση της κοινωνικής τους ένταξης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικεία υπόθεση οι δουλειές του σπιτιού

Το βάρος των οικιακών εργασιών εξακολουθεί να πέφτει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες στα κράτη-μέλη της Ευρώπης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεύθυνη οδήγηση αλλά φταίνε οι άλλοι...

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Τριετία λιτότητας στην Τουρκία

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και πάγωμα του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχισε η αποστολή των φακέλων στους εκλογείς της επιστολικής ψήφου

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που λαμβάνουν οι 202.556 ψηφοφόροι για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΘΕΑΤΡΟ

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Μαλούχος

Σε ηλικία 91 ετών
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εντυπωσίασε η Μαρίνα Σάττι, 11η στη Eurovision

To Νέμο από την Ελβετία έσπασε τα κοντέρ του διαγωνισμού καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 591 βαθμούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Τι ώρα εμφανίζεται η Ελλάδα στον τελικό της Eurovision

Η Μαρίνα Σάττι είναι έτοιμη να ρίξει το «Ζάρι» της για την Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη