× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη νομοθετεί η κυβέρνηση

Με εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2021

Ακαταδίωκτο για λοιμωξιολόγους και κυβερνητικά στελέχη νομοθετεί η κυβέρνηση
' χρόνος ανάγνωσης

Με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, θα έχουν στο εξής το ακαταδίωκτο τα μέλη τριών επιτροπών που πρωταγωνιστούν στην λήψη αποφάσεων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, το lockdown και τους εμβολιασμούς.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το ότι δεν θα υπάρχει πια η δυνατότητα οι αρχές να εξετάσουν καν τα μέλη των επιτροπών για τα όσα έπραξαν στα καθήκοντά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για τα μέλη των εξής επιτροπών:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας τα μέλη τους «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο λειτουργίας» των επιτροπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εν λόγω τροπολογία δεν προστατεύει μόνο τους επιστήμονες, αλλά και γενικούς γραμματείς υπουργείων και άλλους κρατικούς λειτουργούς, που συμμετέχουν στη δοτή Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει συστήσει αυτή την επιτροπή προκειμένου να δικαιολογεί κάθε αμφισβητούμενη πολιτική απόφαση που λαμβάνει με πρόσχημα τον κορωνοϊό, όπως την απαγόρευση συναθροίσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κ. Μητσοτάκης πετά την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη στην πανδημία στην Επιτροπή» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι βουλευτές του οποίου αποχώρησαν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Η Κουμουνδούρου σημείωσε πως «η αιφνιδιαστική τροπολογία δέκα υπουργών της κυβέρνησης που εξασφαλίζει ότι μέλη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν δικαστικά αλλά ούτε καν να κληθούν να καταθέσουν στις δικαστικές Αρχές για τη διαχείριση της πανδημίας, μην τυχόν και αποκαλυφθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων».

«Επιβεβαιώνει δε την κριτική μας πως ο κ. Μητσοτάκης αγνοεί τις εισηγήσεις τους και τα επιδημιολογικά δεδομένα και φέρνει τους επιστήμονες προ τετελεσμένων και προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων» προσθέτει η Κουμουνδούρου εκτιμώντας πως «η διάταξη αυτή προσβάλλει το κύρος της επιτροπής στη κοινή γνώμη και δίνει στρεβλή εντύπωση για τα μέλη της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε κάθε περίπτωση άλλωστε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι γνωμοδοτικός, συνεπώς οι όποιες ευθύνες για τα εγκληματικά λάθη που έχουν οδηγήσει στο 6μηνο αποτυχημένο λοκντάουν, στην κατάρρευση του ΕΣΥ και της οικονομίας, είναι αποκλειστικά του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναμένουμε την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής αυτής διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής ώστε να κατανοήσουμε για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται σήμερα η ασυλία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Το πλοίο της Sea Jets συνεχίζει τα δρομολόγια στην γραμμή Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρωχημένα συστήματα πίσω από το μπλακ άουτ στο FIR Αθηνών

Παραμύθια της χαλιμάς τα όσα ανακοινώθηκαν περί κυβερνοεπίθεσης
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος η «κατανόηση» στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Σκληρή αντιμετώπιση των αγροτικών μπλόκων έδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε λίγο μετά την συνάντηση του με αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε Γαλλία και Ισπανία

Στόχος η ανατροπή της απόφασης που λήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μία από τα ίδια το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη με αγρότες

Νέα πανελλαδική σύσκεψη η απάντηση των αγροτικών μπλόκων
ΕΛΛΑΔΑ

Στο 2,6% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ράλι έκαναν οι τιμές των τροφίμων, + 20% οι σοκολάτες, + 13,1% τα κρέατα, + 10,6% τα φρούτα. Βουτιά 34,1% έκανε η λιανική τιμή του ελαιολάδου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι άνθρωποι πίσω από τις αποφάσεις της Περιφέρειας

Ποιοι αντιπεριφερειάρχες χειρίζονται κρίσιμους τομείς στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βλάβη στην άγκυρα κράτησε δεμένο το ΤΑΛΩΣ στο λιμάνι των Μεστών

Απαγόρευση απόπλου μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος και την έγκριση του νηογνώμονα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναστάτωση στο λιμάνι Αγίου Ευστρατίου από πτώση οχήματος

Άμεση κινητοποίηση της Λιμενικής Αρχής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώνεται η θητεία του Αλέξανδρου Κουβακά στο Βόρειο Αιγαίο

Αποστρατεύεται ο Αρχιπύραρχος και Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μετά από απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή σκυτάλης στην 98 ΑΔΤΕ με μετάθεση του Νικολάου Γκρέτσα

Αποχωρεί από τη Λέσβο ο διοικητής της 98 ΑΔΤΕ και αναλαμβάνει καθήκοντα στη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών
ΕΛΛΑΔΑ

Αποστρατεύεται ένας σταθερός φίλος της Λέσβου

Ο Υποστράτηγος Χριστόφορος Μπόκας ολοκληρώνει μια μακρά διαδρομή προσφοράς στο Πυροσβεστικό Σώμα αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα και στο Βόρειο Αιγαίο την περίοδο που είχε υπηρετήσει