× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάσταση... δυο ώρες νωρίτερα;

Συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2021

Ανάσταση... δυο ώρες νωρίτερα;
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για πραγματοποίηση της Ανάστασης δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 μ.μ., κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», κυβέρνηση και Eκκλησία. Στόχος είναι να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτη συζήτηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ώστε να συζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ναών και των μονών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου.

Oπως παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» (φύλλο 14ης Απριλίου), η ΔΙΣ προτείνει, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των ναών έως 1.500 τ.μ. να είναι τα 100 άτομα, δηλαδή να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση διαφέρει από την κυβερνητική γραμμή που εφαρμόζεται έως τώρα για ένα άτομο ανά 20 τ.μ. μέσα σε κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομο ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών. Παράλληλα, η Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός των ατόμων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα ωράρια κυκλοφορίας των πολιτών σε συνδυασμό με τα ωράρια των λειτουργιών. Τώρα οι πολίτες πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι έως τις 9 μ.μ.

Το ωράριο θα παραταθεί, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, βεβαίως, οι λειτουργίες θα ξεκινούν νωρίτερα, ενώ και το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί νωρίτερα. Συμβαίνει άλλωστε σε πολλά χωριά της πατρίδας μας, καθώς οι ιερείς αναγκάζονται να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό για να τελούν τη λειτουργία της Ανάστασης.

Πάντως, στην Ιεραρχία θεωρούν ότι το φετινό Πάσχα η κατάσταση είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας πιστοί προσέχουν περισσότερο, έχουν εμβολιαστεί, ενώ και ο καλός καιρός που προβλέπεται για το Πάσχα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους προαύλιους χώρους. Aλλωστε, στην επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, η ΔΙΣ εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους των ναών, όπως π.χ. η Αποκαθήλωση τη Μ. Παρασκευή και η λιτανεία του Επιταφίου πέριξ των ναών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες απειλές για τον αμπελοοινικό τομέα

Έρχονται αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν το κρασί
ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα αδείας για εργατοτεχνίτες και οικοδόμους

Δείτε εδώ πότε ξεκινά να καταβάλλεται
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα γραμμή στήριξης για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις

Οι αιτήσεις από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 10 Οκτωβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδοτήσεις για νέες επενδύσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Επιλέξιμα τα επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό άνω των 2.000.000 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λίνα Μενδώνη σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Η τριήμερη περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού από 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου περιλαμβάνει επίσκεψη σε σημαντικά μνημεία, επαφές με τοπικούς φορείς και την αναβάθμιση εμβληματικών πολιτιστικών υποδομών
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη στρατηγική βάση στον τόπο της μνήμης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ