× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανάσταση... δυο ώρες νωρίτερα;

Συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ιερώνυμος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2021

Ανάσταση... δυο ώρες νωρίτερα;
' χρόνος ανάγνωσης

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για πραγματοποίηση της Ανάστασης δύο ώρες νωρίτερα, στις 10 μ.μ., κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», κυβέρνηση και Eκκλησία. Στόχος είναι να γίνει η Ανάσταση στους ναούς με προσέλευση του κόσμου στους υπαίθριους χώρους, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί εκτεταμένη παράταση του ωραρίου εντός του οποίου επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε μια πρώτη συζήτηση χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ώστε να συζητήσει για τον τρόπο λειτουργίας των ναών και των μονών κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου.

Oπως παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» (φύλλο 14ης Απριλίου), η ΔΙΣ προτείνει, με επιστολή της προς το αρμόδιο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των ναών έως 1.500 τ.μ. να είναι τα 100 άτομα, δηλαδή να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. κλειστού χώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση διαφέρει από την κυβερνητική γραμμή που εφαρμόζεται έως τώρα για ένα άτομο ανά 20 τ.μ. μέσα σε κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομο ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών. Παράλληλα, η Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός των ατόμων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τα ωράρια κυκλοφορίας των πολιτών σε συνδυασμό με τα ωράρια των λειτουργιών. Τώρα οι πολίτες πρέπει να έχουν επιστρέψει σπίτι έως τις 9 μ.μ.

Το ωράριο θα παραταθεί, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παράλληλα, βεβαίως, οι λειτουργίες θα ξεκινούν νωρίτερα, ενώ και το «Χριστός Ανέστη» θα ακουστεί νωρίτερα. Συμβαίνει άλλωστε σε πολλά χωριά της πατρίδας μας, καθώς οι ιερείς αναγκάζονται να πηγαίνουν από χωριό σε χωριό για να τελούν τη λειτουργία της Ανάστασης.

Πάντως, στην Ιεραρχία θεωρούν ότι το φετινό Πάσχα η κατάσταση είναι ευκολότερα διαχειρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας πιστοί προσέχουν περισσότερο, έχουν εμβολιαστεί, ενώ και ο καλός καιρός που προβλέπεται για το Πάσχα θα επιτρέπει την παραμονή των πιστών στους προαύλιους χώρους. Aλλωστε, στην επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο, η ΔΙΣ εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους των ναών, όπως π.χ. η Αποκαθήλωση τη Μ. Παρασκευή και η λιτανεία του Επιταφίου πέριξ των ναών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο

Μεταφέρονται από τη Λήμνο στο ΚΥΤ Μαυροβουνίου Λέσβου
Νέα άφιξη 39 αλλοδαπών στη νοτιοανατολική Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Το Υπουργείο Πολιτισμού άναψε το πράσινο φως για την ανάδειξη και επανάχρηση του ιστορικού συγκροτήματος στον Κοφινά, με στόχο τη δημιουργία πολιτιστικού πυρήνα για τη Χίο
Νέα εποχή για το Λωβοκομείο Χίου με την έγκριση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο

Έμφαση σε υποδομές, ύδρευση και τουριστική στρατηγική, με αναφορά σε καθυστερήσεις και ελλιπή συνεργασία
Αιχμές Βαλσαμίδη για έργα ακτοπλοΐα τουρισμό και προϋπολογισμό στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν

Επιθέσεις σε τάνκερ, τελεσίγραφο Ισραήλ στον Λίβανο, πετρέλαιο πάνω από 100 δολάρια και ο Τραμπ μιλά για «τελείωμα της δουλειάς»
Στη 13η μέρα του πολέμου ο Κόλπος φλέγεται και οι αγορές τρέμουν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης

Οι πλημμυροπαθείς θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην κατάθεση αιτήσεων για λάβουν την προβλεπόμενη οικονομική ενίσχυση
Λήμνος: Ως τις 7 Απριλίου οι αιτήσεις αποζημίωσης
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους

Ο πρόεδρος Τάσος Γιάγκογλου προειδοποιεί για ασφυξία στις επιχειρήσεις καφέ και ζητά επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση
Αντιδρά η Ελληνική Ένωση Καφέ στην επιβολή πλαφόν κέρδους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μένει μέχρι να φύγει το Super Star

Μικρή παράταση της δρομολόγησης του στην γραμμή
Μένει μέχρι να φύγει το Super Star
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας

Στη Λέσβο οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Χίου και Σάμου μαζί με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννη Βουτσινά με επίκεντρο τη νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση
Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο χτίζουν νέα θαλάσσια γέφυρα συνεργασίας
ΕΛΛΑΔΑ

Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες

Έκτακτες ανακοινώσεις Χατζηδάκη – Παπασταύρου – Θεοδωρικάκου για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πλαφόν σε καύσιμα και βασικά προϊόντα για τρεις μήνες
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε ο θεατρικός παραγωγός Πάνος Κατσαρίδης στο Πρωινό του ΑΝΤ1
Πέθανε ο Γιώργος Μαρίνος
ΚΟΣΜΟΣ

Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου

Η προειδοποίηση της Saudi Aramco για καταστροφικές συνέπειες, οι απειλές του Ιράν για πλήρη μπλόκο στα Στενά του Ορμούζ και η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων στον Περσικό Κόλπο εντείνουν την ανησυχία για νέα ενεργειακή κρίση
Εξανεμίζονται τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

Στο επίκεντρο η χρηματοδότηση αθλητικών έργων και το νέο πλαίσιο Πολιτικής Προστασίας
Στην Αθήνα ο Κώστας Μουτζούρης για τη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ