× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια ημέρα νερού

Επιμορφωτικές δράσεις και συμμετοχή σε καμπάνια της UNESCO από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/3/2021

Παγκόσμια ημέρα νερού
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου 2021 συμμετείχε στην παγκόσμια καμπάνια της UNESCO για την προβολή της αξίας των υδάτινων πόρων και υγροτόπων της Λέσβου ως περιοχής που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO.

Μέσα από το βίντεο της UNESCO μοναδικές εικόνες από τη Λέσβο ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο προβάλλοντας τις μοναδικές ομορφιές και τα ανεξερεύνητα τοπία του Γεωπάρκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και προώθηση της γνώσης σχετικά με τα υδάτινα συστήματα και τις λεκάνες απορροής σε αναγνωρισμένες περιοχές της UNESCO, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, τα αποθέματα της Βιόσφαιρας και τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Η δράση υλοποιείται παράλληλα με την υλοποίηση του Στόχου 6 για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Καθαρό νερό - Αποχέτευση).

Το Μουσείο προετοίμασε ειδικό βίντεο μέσα από το οποίο προβάλλει τα μοναδικά φυσικά μνημεία της Λέσβου όπως οι υγρότοποι, τα ποτάμια, οι καταρράκτες κ.ά., το οποίο είναι επισκέψιμο στο YouTube στη διεύθυνση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

https://www.youtube.com/watch?v=40qpvqk0aas

 

Διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, εξάλλου, το διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ – ΚΙΒΩΤΟΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ» την Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021. Το σεμινάριο έγινε στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού και συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Σκοπός του ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τους υγροτόπους της Λέσβου και την υψηλή βιοποικιλότητα που συντηρούν.

Στην έναρξη του σεμιναρίου χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κα. Μαρία Παπαδανιήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νικόλαος Ζούρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ομιλία του με θέμα «Γεωπάρκο Λέσβου & Βιοποικιλότητα» παρουσίασε την σημασία του νερού και των υγροτόπων η διαχείριση των οποίων απαιτεί πολύ-επίπεδη και πολύ-κριτηριακή προσέγγιση για την αποτελεσματική διαχείριση τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε δράσεις και εκδηλώσεις του Κέντρου Περιβαλλοντκής Ενημέρωσης Καλλονής που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο.

Στην συνέχεια η Ηλέκτρα Καλδέλλη, Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου «Υγρότοποι της Λέσβου μια πλούσια Εθνική κληρονομιά». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά τόσο την θεωρητική γνώση όσο και την δράση στο πεδίο καθώς οι ενημερωμένοι μαθητές γίνονται οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Στην ομιλία του Δρ. Καλούστ Παραγκαμιάν από το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας με θέμα «Νησιωτικοί υγρότοποι – Υγρότοποι της Λέσβου» μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία του από το πρόγραμμα καταγραφής και χαρτογράφησης των νησιωτικών υγροτόπων που οδήγησε στην προστασία τους καθώς η σημασία τους είναι αναντικατάστατη για τα οφέλη που προσφέρουν.

Η Δρ. Μαρία Δημάκη από Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας παρουσίασε τα ερπετά και τα αμφίβια που εντοπίζουμε στους υγρότοπους της Λέσβου όπως βάτραχοι, φρύνοι, σαύρες, χελώνες και φίδια. Επισήμανε επίσης την συμβολή των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας στην διασταύρωση πολύτιμων πληροφοριών και παραγωγή σημαντικών συμπερασμάτων μέσω της μελέτης των συλλογών τους.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Ελένη Γαληνού από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής που λειτουργεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Το θέμα της ομιλίας ήταν «Τα πουλιά των υγροτόπων της Λέσβου» και παρουσίασε είδη που επιβίωση τους είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη των υγροτόπων καθώς τα μίσα από τα είδη που συναντώνται στην Λέσβο χαρακτηρίζονται ως «υγροτοπικά».

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τα καθεστώτα προστασίας των προστατευόμενων περιοχών, τους τρόπους δράσης για την προστασία τους αλλά και την ανάπτυξη του τόπου με γνώμονα τον σεβασμό στο σπάνιο και ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού που είναι χαρακτηρισμένο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

 

 

 

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΟΡΑ

Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου με εκπτώσεις, μουσική και ανοιχτά καταστήματα έως τις 23:30
Φώτα ανοιχτά, τιμές χαμηλά στη Λευκή Νύχτα της Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών

Με το παραδοσιακό μοίρασμα νηστίσιμου μπαλεζέ και ευλογημένων σταφυλιών
Διήμερος εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σκάλα Μυστεγνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο

Παιδιά όλων των ηλικιών δημιούργησαν τα δικά τους έργα στο εικαστικό εργαστήρι του Αναγνωστηρίου «Η Ανάπτυξη»
Χρώματα από τον βυθό πλημμύρισαν την Αγιάσο
ΧΩΡΙΑ

Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα

Ο Δήμος Μυτιλήνης σχεδιάζει την πλήρη αξιοποίηση του παλιού γηπέδου με νέες υποδομές άθλησης και αναψυχής
Στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο μπάσκετ στην Παναγιούδα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά για τη μεγάλη ανταπόκριση στο Λεσβιακό Καλοκαίρι, υπερασπίζεται τους εργαζομένους και παρουσιάζει τη συνέχεια του προγράμματος
«Η ασφάλεια δεν θυσιάζεται για τις δημόσιες σχέσεις»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους

Επισκέψεις στα νέα πάρκα, επιστημονική ενημέρωση και παρακολούθηση της συντήρησης γιγάντιου απολιθωμένου κορμού
Νέα βιωματική περιήγηση στα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών συμμετέχει στην εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου την Πέμπτη 6 Αυγούστου στην Πλατεία Σαπφούς
Οι γυναίκες της Μυτιλήνης υψώνουν φωνή ενάντια στον πυρηνικό εφιάλτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, λόγω εκτέλεσης εργασιών
Κλείνει προσωρινά η οδός Ναυμάχου Αποστόλη στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης

Αιτία η βλάβη στον παλαιό κεντρικό αγωγό τροφοδοσίας της Κρατήγου επί της Ελευθερίου Βενιζέλου – Σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης
Διακοπή υδροδότησης σε έξι περιοχές της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη

Η Τροχαία διερευνά τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος
Τραυματίας σε σύγκρουση δύο μοτοσικλετών στη Μυτιλήνη
ΕΡΓΑΣΙΑ

98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Έως τις 18 Αυγούστου η υποβολή των αιτήσεων – Αυτοπροσώπως ή ηλεκτρονικά η κατάθεση των δικαιολογητικών
98 προσλήψεις για την καθαριότητα των σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο

Ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους κατοίκους οι τρεις νέοι χώροι αναψυχής που κατασκεύασε ο Δήμος Μυτιλήνης στη Δημοτική Ενότητα Γέρας
Νέες παιδικές χαρές σε Μεσαγρό, Πλακάδο και Σκόπελο