× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θυμός – Βία – Συγχώρεση»

Εγχειρίδιο για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού από την ΠΝΟΗ, για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/3/2021

«Θυμός – Βία – Συγχώρεση»
' χρόνος ανάγνωσης

Στην έκδοση εγχειριδίου για την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ προχώρησε το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας της Π.Ε. Λέσβου ΠΝΟΗ - ΟΚΑΝΑ για την εφαρμογή του σε μαθητές της Β΄θμιας Εκπαίδευσης ε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια.

Το υλικό με τίτλο «Θυμός – Βία – Συγχώρεση» και με συγγραφέα την Κοινωνική Λειτουργό Δέσποινα Σαμοθρακή στέλεχος πρόληψης της ΠΝΟΗΣ, είχε την εποπτεία για τη συγγραφή του από τον Δημήτρη Μπούμπα,  Συντονιστή Εκπαιδευτικού  Έργου Λήμνου – Λέσβου και την υποστήριξη όλης της επιστημονικής ομάδας καθώς και του Δ.Σ. της ΠΝΟΗΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟΗ καθώς τα  σχολεία δύναται και πρέπει να είναι τα πρώτα και κύρια στοιχεία υποστήριξης και αντιμετώπισης καταστάσεων βίας και επιθετικότητας, θεωρείται σημαντική η ανάπτυξη πολιτικής και πρόληψης τέτοιων φαινομένων και η εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων, που μπορούν και οφείλουν να υποστηρίξουν τα παιδιά, εκπαιδεύοντας τα σε επίπεδο ηθικό προσωπικό και κοινωνικό.

«Η εφαρμογή ενός προγράμματος αγωγής υγείας, όπως ο ¨Θυμός-Βία-Συγχώρεση¨ στο χώρο του σχολείου, αποτελεί βασικό συντελεστή της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης των μαθητών, με στόχο την καλλιέργεια θετικών στάσεων και δεξιοτήτων προκειμένου να αποτραπεί η επιθετική συμπεριφορά, παράλληλα με την αγωγή και καλλιέργεια της έννοιας της συγχωρητικότητας, έτσι ώστε να κατανοήσουν τα παιδιά την ανάγκη αποκατάστασης των διαταραγμένων σχέσεων, καλλιεργώντας την ικανότητα τους να ρυθμίζουν τις σχέσεις τους στο σχολικό περιβάλλον, μέσα από την αναγνώριση των αξιών, που μοιράζονται σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναγνωρίζοντας και ξεπερνώντας τις διαδικασίες του κοινωνικού ρατσισμού και αποκλεισμού, ενισχύοντας την αποδοχή της διαφορετικότητας και καλλιεργώντας ένα κλίμα ασφάλειας στο σχολείο ενθαρρύνονται οι διαδικασίες εκείνες, που δρουν ανταγωνιστικά στη βία και το σχολικό εκφοβισμό.

Το υλικό αυτό αποτελείται από τρεις ενότητες (σχολικός εκφοβισμός-βία-συγχώρεση). Κάθε ενότητα περιλαμβάνει το θεωρητικό μέρος και τις βιωματικές ασκήσεις για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένων των στόχων κάθε δραστηριότητας, καθώς και της διαδικασίας εφαρμογής της και χρησιμοποιεί ενεργητικές μεθόδους μάθησης και επικοινωνίας.

Μπορεί να εφαρμοστεί  αυτούσιο ως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλά και χρησιμοποιώντας μεμονωμένες ενότητες ως βραχεία παρέμβαση, από εκπαιδευτικούς ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικοί επιθυμούν να έχουν το υλικό, προκειμένου να το αξιοποιήσουν  μπορούν να απευθυνθούν στο Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ για να το προμηθευτούν δωρεάν και σε περίπτωση εφαρμογής του να έχουν εποπτεία από τα στελέχη του κέντρου , εφόσον  επιθυμούν», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Κέντρο Πρόληψης ΠΝΟΗ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Καλεί γονείς, διδάσκοντες, Συλλόγους Γονέων, μαθητές, εργαζόμενους, φορείς και σωματεία του Δήμου Δυτικής Λέσβου να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις
Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Καλλονής για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη

Η Ανταρσία στο Αιγαίο μαζί με άλλες 32 περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις καλούν σε συμμετοχή στα συλλαλητήριο.
Κοινό κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση της πλατείας Σαπφούς
ΣΕΠΕ Λέσβου «Όλοι στις συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη

Καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το μεσημέρι του Σαββάτου
Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη

Οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις καλούν σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης στο Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι.
Οι συνταξιούχοι της Λέσβου συμμετέχουν στην κινητοποίηση για τα Τέμπτη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο

Ταξίδι στον γεωλογικό χρόνο για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Άγρας στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Οι μαθητες της Αγρας ταξιδεύουν στο χρόνο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών

Το καλάθι της Αγάπης που υλοποιεί, προχώρησε στην διάθεση τροφίμων σε ευάλωτες οικογένειες του νησιούκαι στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου.
Ο Ερυθρός Σταυρός Μυτιλήνης στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου

Ο Κοινωνικός Χώρος καταγγέλλει νέο περιστατικό βίας και συνδέει την επίθεση με κλίμα μισαλλοδοξίας των τελευταίων ημερών
Επίθεση με πέτρα στο Αντίβαρο στη Χίο και ζημιές στην τζαμαρία του χώρου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές της Μυτιλήνης στους δρόμους για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη

Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς, με στάση εργασίας της ΕΛΜΕ, ζητώντας δικαιοσύνη για τα 57 θύματα και ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας
Μαθητές, φοιτητές και καθηγητές της  Μυτιλήνης στους δρόμους για τα 3 χρόνια από τα Τέμπη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ραδιοερασιτεχνισμός κοντά στα σχολεία της Λέσβου

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκήπου
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός κοντά στα σχολεία της Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρόσκληση για 2 αναπληρωτές δασκάλους σε σχολεία της Λέσβου

Αιτήσεις έως 3 Μαρτίου για θέσεις ΠΕ70 σε Μήθυμνα και Παναγιούδα με βάση τον βαθμό πτυχίου και τοπική διαδικασία πρόσληψης για το διδακτικό έτος 2025-2026
Πρόσκληση για 2 αναπληρωτές δασκάλους σε σχολεία της Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Μεγαλο συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη για τα Τέμπη

Στην Πλατεία Σαπφούς στις 12 το μεσημέρι. Δείτε αναλυτικά ανακοινώσεις φορέων και πολιτικών οργανώσεων που συμμετέχουν
Μεγαλο συλλαλητήριο στις 28 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη για τα Τέμπη