× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Στο έλεος εισπρακτικών εταιριών χιλιάδες αγρότες»

Ερώτηση του Γ. Μπουρνού και 55 ακόμη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, για την απουσία ρύθμισης των κόκκινων δανείων της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2021

«Στο έλεος εισπρακτικών εταιριών χιλιάδες αγρότες»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Λιβανό, 56 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τουλάχιστον 35.000 αγρότες, που τελούν σε απόγνωση, όπως αναφέρεται, λόγω της παντελούς απουσίας ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», που είχαν χορηγηθεί από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Τα δάνεια αυτά αγγίζουν το 1,5 δις ευρώ (μαζί με τον εκτοκισμό φτάνουν τα 4 δις).

Με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκαν συνθήκες ασφυξίας για τους αγρότες, εξαιτίας των παλαιών δανείων που τέθηκαν προς εκκαθάριση. Η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας. Εκτός από τα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας, συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, τίθενται και θέματα ιδιοκτησίας, τα οποία έχουν εθνικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα.
Τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό την διαχείριση της εκκαθαρίστριας εταιρίας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της «κακής ΑΤΕ», μετά την παραχώρηση της «καλής ΑΤΕ» στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες πολλών  αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρίες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους.
Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις του κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.
Το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει σε λειτουργία σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες, με ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο προσφερόμενων λύσεων, η οποία έληξε στις 31/12/2019. 
Έκτοτε η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι αδυνατεί να παρέμβει πλέον στο Τραπεζικό σύστημα, την στιγμή που αποτελεί ζητούμενο τόσο η εξυγίανση των συνεταιρισμών όσο και η ελάφρυνση ή και η διαγραφή χρεών όσων έχουν εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο και έχουν καλύψει το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων.
Και όλα αυτά σε μία εξόχως προβληματική χρονιά για την αγροτική παραγωγή λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων και κατ΄ επέκταση σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών. 
Παράλληλα οι ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνάρτηση με τους απαράδεκτα αργούς ρυθμούς των διαδικασιών αποζημιώσεων των αγροτών, δημιουργούν πλέον συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιβίωσης του αγροτικού κόσμου. 
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς 1) ποιά είναι η πρόθεση της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει συνεννόηση με το εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών και 2) πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, συνεταιρισμών) για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι

Αυτοψία Χριστόφα στο χωριό και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών πλακόστρωσης του κεντρικού δρόμου
Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης

Μιλά για προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και καλεί τον Δήμαρχο να ασχοληθεί με τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου
Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την Αειφορία»
Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η καταπολέμηση κουνουπιών στο Βόρειο Αιγαίο

Από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου
Ξεκινά η καταπολέμηση κουνουπιών στο Βόρειο Αιγαίο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά του Μανταμάδου στέλνουν μήνυμα στήριξης στους κτηνοτρόφους

Με παιχνίδια, δημιουργικές δράσεις και το σύνθημα «Κτηνοτρόφοι δυνατοί κρατάνε τη Λέσβο ζωντανή» πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή γιορτή του Συλλόγου Γυναικών Μανταμάδου
Τα παιδιά του Μανταμάδου στέλνουν μήνυμα στήριξης στους κτηνοτρόφους
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη στη Γέρα για τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη

Γνωστός επαγγελματίας της περιοχής και ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία
Θλίψη στη Γέρα για τον αιφνίδιο θάνατο του Παναγιώτη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στις δηλώσεις του Γιώργου Κατζανού

Κάνουν λόγο για προσβολή της προσωπικότητας και του έργου των εργαζομένων και προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν φαινόμενα απαξίωσης και εκφοβισμού
Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στις δηλώσεις του Γιώργου Κατζανού
ΧΩΡΙΑ

Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα

Σε εξέλιξη το έργο αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων με παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής
Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη

Η Μυτιλήνη εντάσσεται στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σητεία, ενισχύοντας τη σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με τη Θράκη και την Κρήτη
Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης

Μετέφερε στην Αθήνα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Λέσβου και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης μιλά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το νερό, τον αφθώδη πυρετό, τα έργα του Δήμου και τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης

Με στόχο να μπει φρένο στην άμεση ή έμμεση κτήση και μεταβίβαση δικαιωμάτων σε ακίνητα στις περιοχές αυτές
Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης