× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα έργα αν έχουν πατρότητα, έχουν και ονοματεπώνυμο»

Ο Νίκος Σηφουνάκης σπάει τη σιωπή του και μιλά για τα έργα Καλλονής – Σιγρίου και Αγίας Παρασκευής - Στύψης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2021

«Τα έργα αν έχουν πατρότητα, έχουν και ονοματεπώνυμο»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Έχω αποχωρήσει οικειοθελώς από την ενεργό πολιτική, αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον Δημόσιο Λόγο μου» αναφέρει με δήλωση του σήμερα ο πρώην βουλευτής Λέσβου και επί πολλά χρόνια Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης.

Με αφορμή όμως «την επίσημη ανακοίνωση για την δημοπράτηση του σημαντικού οδικού έργου Καλλονής –Πέτρας και τις δηλώσεις που ακολούθησαν ως προς την ‘πατρότητα’ του έργου, μια παλαιά παθογένεια της πολιτικής» και «την για δεύτερη φορά διαφαινόμενη διακοπή –εγκατάλειψη του εκτελούμενου έργου Καλλονής – Σίγρι» ο Νίκος Σηφουνάκης με δημόσια δήλωση του που διένειμε στα Μέσα Ενημέρωσης μίλησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θεωρώ χρέος να υπενθυμιστεί η ιστορική αλήθεια όπως δρομολογήθηκε και με ευθύνη μου, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη» λέει ο κ. Σηφουνάκης τονίζοντας πως «επί δεκαετίες η κατασκευή του υπήρξε όραμα το οποίο κυριαρχούσε στις προεκλογικές διακηρύξεις, όμως την πρωτοβουλία και ευθύνη της κατασκευής του ανέλαβε η Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2000.


Ακολουθεί η παράθεση του χρονικού των έργων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«2002-2003: Κυβέρνηση Κ. Σημίτη, το Υπουργείο Αιγαίου καταθέτει την πρόταση υλοποίησης του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου αλλά και Καλλονής - Πέτρας, ο οποίος δεν είχε προταχθεί έως τότε. Φορέας εκτέλεσης ορίστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και Φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου ήμουν επικεφαλής την τετραετία 2000 - 2004. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε την ανάθεση των μελετών στις 09/06/2003,οι οποίες ανατέθηκαν στα τεχνικά γραφεία: Δοξιάδη & Αρώνη-Δρέτα-Καρλάφτη,δαπάνης2,3 εκ. ευρώ και 1,1 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης των αρχές 2005. Σσυντονιστής ορίστηκε οτότε Γεν. Γραμ. Δ. Καπετανάς.

Με την γνωστοποίηση της πρώτης επεξεργασίας των μελετών υπήρξαν αντιδράσεις, διαφωνίες και προσφυγές, όπως για το σημείο αφετηρίας Καλλονής-Πέτρας, τις παρακάμψεις χωριών, της Σήραγγας Στύψης κ.α. Οι Συσκέψεις με τους Δ/ντες ΥΠΕΧΩΔΕ, την Δ.Τ.Υ.Ν. Λέσβου και των Μελετητών γίνονταν τις περισσότερες φορές στην έδρα του Υπ. Αιγαίου στη Μυτιλήνη.


Με επισκέψεις επιτόπου στις έδρες των τότε Δήμων, οριστικοποιήθηκαν οι χαράξεις τους, και μάλιστα έγινα αυτοψίες και με την χρησιμοποίηση ελικοπτέρου.
2004-2009: Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με επιστολές μου -Ευρωβουλευτής- ενημερώνω για την ανάγκη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων εκπόνησης των μελετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2009-2010: Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, τοποθετούμαι στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, με εκχώρηση και της αρμοδιότητας της Γεν. Γραμ. Αιγαίου.

Επανεκκίνηση συναντήσεων με Μελετητές, Υπηρεσίες, Διαχειριστική Αρχή Συντονιστής ορίζεται ο νυν Αντιπεριφερειάρχης και τότε συνεργάτης του γραφείου μου, Π. Χριστόφας. Διαπιστώνεται η υποχρηματοδότηση που υπήρξε για τις μελέτες, οι οποίες επαναχρηματοδοτούνται και επιβεβαιώνεται ότι η μελέτη ‘’Καλλονή-Πέτρα’’έχει μεγάλη υστέρηση. Χρηματοδοτούνται και εκτελούνται τα εκκρεμή τμήματα έργων, Λάρσου-Καλλονής & Μόριας-Λάρσου.


2010-Σεπτέμβριος:Υ πουργός αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, πραγματοποιείται συνάντηση στην Μυτιλήνη, και επίσκεψη στο Σίγρι για το Λιμάνι και τον οδικό άξονα με τον Υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, και ανακοινώνεται η ένταξη του έργου Καλλονή-Σίγρι στο θεματικό πρόγραμμα του Υπ. Υποδομών 44,5 εκ. €, για να μην επιβαρυνθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. (11/08/2011 εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα ‘’Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας’’)2011:Ολοκληρώνονται τα τεύχη Δημοπράτησης, εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και την 1η Νοεμβρίου δημοσιεύεται και στον ΤοπικόΤύπο η Δημοπράτηση Καλλονής-Σίγρι, η οποία δεν πραγματοποιείται λόγω απεργιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

27 Μαρτίου 2012: Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, παραμένω στο ΥΠΕΚΑ, τρίτη επαναδημοπράτηση του έργου η οποία οδήγησε και στην οριστική ανάθεσητου στις 09 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ η μελέτη ‘’Καλλονή-Πέτρα’’ βρισκόταν στο στάδιο επικαιροποίησης της.Εν κατακλείδι: Γίνεται αντιληπτό ότι το πλήρες ιστορικό των δύο αυτών μεγάλων έργων δεν περιγράφεται εν συντομία. Ότι τα μεγάλα έργα δεν ολοκληρώνονται σε μια Κυβερνητική Θητεία.

Ο νόμος 3263/2004, με διαφάνεια ως προς τον μειοδότη έργου,αλλά λάθος η κατάργηση πρόσθετων κριτηρίων ποιοτικών κ.α. λειτούργησε εις βάρος της προοπτικής των έργων. Σε πολλαπλά παραδείγματα μπορώ να αναφερθώ, και σαφώς το ότι καρκινοβατεί επί εννέα χρόνια το μεγάλο έργο του βόρειου άξονα, με χαμηλή μάλιστα έκπτωση οφείλεται και σε αυτό.


Οι δύο οδικοί άξονες, το Λιμάνι Σιγρίου, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, σχεδιάστηκαν ως ένα αλληλένδετο σύνολο και έτσι παρουσιάστηκαν από εμένα το μακρινό1984 (Νομάρχης), στο Συνέδριο Νομών του Αιγαίου, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου».

Και ο Νίκος Σηφουνάκης καταλήγει: «Τέλος, η ιστορική μνήμη έχει αποθηκεύσει πότε, και πως δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα. Υπ ́ αυτήν την έννοια εάν υπάρχει πατρότητα αυτή έχει ονοματεπώνυμο».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα

Σε εξέλιξη το έργο αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων με παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής
Νέο πρόσωπο για το γήπεδο Αφάλωνα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη

Η Μυτιλήνη εντάσσεται στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σητεία, ενισχύοντας τη σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με τη Θράκη και την Κρήτη
Φτερά για τη Λέσβο από το 2027 με απευθείας πτήσεις προς Αλεξανδρούπολη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης

Μετέφερε στην Αθήνα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Λέσβου και προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
Στο πλευρό των πληγέντων η κυβέρνηση δηλώνει ο Ιάσων Πιπίνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης μιλά για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το νερό, τον αφθώδη πυρετό, τα έργα του Δήμου και τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
«Οι δημότες πληρώνουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους στον Δήμο Μυτιλήνης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης

Με στόχο να μπει φρένο στην άμεση ή έμμεση κτήση και μεταβίβαση δικαιωμάτων σε ακίνητα στις περιοχές αυτές
Συνταγματική προστασία για τις ακριτικές περιοχές ζήτησε ο Δουδωνης
ΧΩΡΙΑ

Σε εξέλιξη φωτιά στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου

Καίει ξερά χόρτα σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες
Σε εξέλιξη φωτιά στην Αγία Βαρβάρα Πλωμαρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;

Ερωτήματα μετά την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Νέα Αριστερά. Δήλωση του Στρατή Νικολάου υπεύθυνου αγροτικού της Νέας Αριστεράς στη Λέσβο
Γιατί δεν εντοπίστηκε νωρίτερα ο αφθώδης πυρετός;
ΧΩΡΙΑ

Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα

Ολοκληρώνονται οι εργασίες και παραδίδονται για χρήση νέοι χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά της περιοχής σε Μεσαγρό, Σκόπελο και Πλακάδο
Τρεις σύγχρονες παιδικές χαρές στη Γέρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας

Εκδήλωση από συλλόγους και φορείς της Λέσβου με μήνυμα την ασφαλή οδήγηση και τη χρήση κράνους
Η Πλατεία Σαπφούς γεμίζει μοτοσυκλέτες για την Παγκόσμια Ημέρα Μοτοσυκλέτας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής

Με ομιλήτρια την Πιστοποιημένη σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Θεοφανία Ναούμ
Εκδήλωση για το μηχανογραφικό στο ΕΠΑΛ Καλλονής
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στο στάδιο μελέτης η αναβάθμιση του Δημοτικού Παναγιούδας

Δήμος Μυτιλήνης και γονείς σε κοινή γραμμή
Στο στάδιο μελέτης η αναβάθμιση του Δημοτικού  Παναγιούδας
ΑΓΟΡΑ

Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου

Μήνυμα ενότητας και ενεργούς συμμετοχής από τις αρχαιρεσίες των Μεσιτών Λέσβου
Ο Σπύρος Διαμαντίδης ξανά στο τιμόνι του Συλλόγου Μεσιτών Λέσβου