× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δήμος Μυτιλήνης: Μια ακτινογραφία 44 ημέρες πριν

Τα ποσοστά των κομμάτων και οι αντιστοιχίες τους με τους συνδυασμούς

Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 13/4/2019

Δήμος Μυτιλήνης: Μια ακτινογραφία 44 ημέρες πριν

Καθώς τα ψηφοδέλτια δεν έχουν ακόμα κλείσει και με 44 μέρες να απομένουν μέχρι τις εκλογές τις 26η Μαΐου, το πάζλ των διεκδικητών του δημαρχικού θώκου για τον Δήμο Μυτιλήνης έχει συμπληρωθεί. Τις πολλές υποψηφιότητες, έξι τον αριθμό, ευνοεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον Κλεισθένη , καθώς για να επιτευχθεί πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει όποιος ή όποια εκλεγεί δήμαρχος να συνεργαστεί με δημοτικούς συμβούλους που έχουν εκλεγεί με άλλους συνδυασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεδομένο αυτό, εκτός των θετικών παραμέτρων που υπάρχουν, δίνει τη δυνατότητα για εκ των προτέρων συμφωνίες για τις μετέπειτα συνεργασίες. Πολλές είναι οι φήμες που κυκλοφορούν με πιο χαρακτηριστική αυτή που θέλει να υπάρχει συμφωνία από τώρα δυο συνδυασμών για μετέπειτα συνεργασία. Μάλιστα λέγεται ότι έχουν μοιράσει και τις θέσεις με τον πρωτεργάτη της συμφωνίας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο να έχει «κλείσει» τη θέση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών. Εκτός όμως από τις φήμες, τις εικασίες και τα «θέλω» της κάθε παράταξης και των ανθρώπων που την στηρίζουν υπάρχει μια πραγματικότητα. Αυτή των αριθμών.
Αν λάβουμε υπόψη τα ποσοστά των κομμάτων που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές σίγουρα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τον δικό τους χαρακτήρα. Όμως μπορούμε να έχουμε μια ένδειξη για το εύρος που κινούνται οι συνδυασμοί των υποψηφίων δημάρχων Μυτιλήνης.

Η Εριφύλλη Χιωτέλλη
Το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 στις έξι δημοτικές ενότητες που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Μυτιλήνης που προέκυψε μετά τη διάσπαση είναι 28,78%. Το κυβερνών κόμμα επέλεξε να στηρίξει για τον δήμο την υποψηφιότητα της πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Εριφύλης Χιωτέλλη η οποία έχει καταφέρει να προσελκύσει ως υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και άτομα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Το στοίχημα για την κ. Χιωτέλλη είναι να συγκρατήσει το ποσοστό του κόμματος και να υπερκεράσει την όποια κυβερνητική φθορά.

Ο Στρατής Κύτελης
Στην αντίπερα όχθη η κομματική υποψηφιότητα του Στρατή Κύτελη που προέρχεται από τη ΝΔ και έχει την στήριξη της ΝΟΔΕ Λέσβου θα προσπαθήσει καταρχήν να καρπωθεί το 27,22% που έλαβε το κόμμα το Σεπτέμβριο του 2015 αλλά και να το ξεπεράσει. Έγκυρες πηγές από το χώρο της ΝΔ επεσήμαναν ότι η ένταξη στο ψηφοδέλτιο ακραίων στοιχείων που κινούνται περάν της ΝΔ, oι οποίοι σημειωτέον έχουν πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια διχασμού της τοπικής κοινωνίας και διατηρούν επαφές με στελέχη της Χρυσής Αυγής- έχει ως στόχο την προσέλκυση του ποσοστού 8,69 % που είχε αθροιστικά η Χ.Α. στις έξι δημοτικές ενότητες που απαρτίζουν τον νεοσύστατο Δήμο Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νίκη Τσιριγώτη
Δυναμική δεύτερου γύρου έχει αναπτύξει η υποψηφιότητα της Νίκης Τσιριγώτη που στηρίζεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Η κ. Τσιριγώτη έχει ως βάση το σταθερό ποσοστό του κόμματος που ήταν 12,37 % στις περιοχές του νέου Δήμου. Το άνοιγμα που έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση με υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους που δεν ανήκουν κομματικά στο ΚΚΕ με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις του Θοδωρή Μαγλογιάννη και της Μαρίας Γιαννίκου συνηγορούν στο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την Νίκη Τσιριγώτη.

Ο Κώστας Αστυρακάκης
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης φαίνεται ως συνεχιστής της παράταξης Γαληνού αφού μαζί του κατέρχονται ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι βασικά στελέχη της νυν δημοτικής αρχής όπως ο Γιώργος Κατζανός, η Αθηνά Ιωσήφελλη, ο Γιώργος Ψάνης. Η υποστήριξη στην υποψηφιότητα Αστυρακάκη από τον νυν δήμαρχο Σπύρο Γαληνό καθώς και ότι ο ίδιος απευθύνεται τόσο στο εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΙΝΑΛ του δίνει ελπίδες για να είναι ένας από εκείνους που θα επιχειρήσουν να μπουν στον δεύτερο γύρο. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για μη κομματική υποψηφιότητα, χωρίς κάποιο χρίσμα δηλαδή- συνταγή που είχε πετύχει στις δύο προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές- τουλάχιστον ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μιχάλης Μαμάκος
Με το επίσημο χρίσμα του ΚΙΝΑΛ στο Δήμο Μυτιλήνης κατέρχεται ο Μιχάλης Μαμάκος πρώην δήμαρχος Πλωμαρίου. Μαζί με τον κ. Μαμάκο είναι γνωστά αυτοδιοικητικά στελέχη που ήταν στην πρώτη γραμμή της δημαρχίας Βουνάτσου. Στοίχημα για τον κ. Μαμάκο είναι να ξεπεράσει το ποσοστό 6,95% που είχε το ΚΙΝΑΛ στις έξι δημοτικές ενότητες του νέου Δήμου.

Ένας ακόμα υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης που προέρχεται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ είναι ο Παναγιώτης Ζαφειρίου ο οποίος κατέρχεται ως ανεξάρτητος, και ήταν ο πρώτος που είχε δηλώσει παρών για τη δημαρχία, ανεξαρτήτως διάσπασης του Δήμου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου