× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η πραγματικότητα και τα δεδομένα σας διαψεύδουν, κύριε Πρωθυπουργέ»

Οι «Οικολόγοι Πράσινοι» για τη συνάντηση Δημάρχων και Μητσοτάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2021

«Η πραγματικότητα και τα δεδομένα σας διαψεύδουν, κύριε Πρωθυπουργέ»
' χρόνος ανάγνωσης

«Με επικοινωνιακές συναντήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα κύριε Πρωθυπουργέ. Η πραγματικότητα και τα δεδομένα σας διαψεύδουν» σημειώνουν σε ανακοίνωσή του οι «Οικολόγοι Πράσινοι» σχετικά με τη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα οι «Οικολόγοι Πράσινοι», παραθέτοντας τα παραπάνω στοιχεία των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης τον Ιούλιο του 2019, συγκρινόμενα με σήμερα, σημειώνουν:

Έναν χρόνο μετά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει με τα ΜΑΤ, και με απίστευτη βία στα νησιά μας, τη δημιουργία των «υπερφυλακών»- Κλειστών Κέντρων Κράτησης, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου για να δώσει μια επικοινωνιακή εικόνα επιτυχημένης διαχείρισης του ζητήματος και σύμπλευσης των κυβερνητικών επιλογών με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από κάθε πραγματικότητα εμφανίζεται μια επικοινωνιακή επιτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος που δυστυχώς η αλήθεια και τα δεδομένα τη διαψεύδουν οικτρά. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε στις 7/7/2019, 13.584 πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και την 1/3/2021 παρόλη τη μείωση των ροών, την πανδημία και τις  δηλώσεις της Κυβέρνησης για την επιτυχημένη διαχείριση, φιλοξενούνται στα 3 νησιά 14.256 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τη προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία υπερδομών που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά, εξάπτοντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν ότι καλούνται να υποστηρίξουν μια αδιέξοδη πολιτική που καθιστά τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Πολιτική που διαιωνίζει τα προβλήματα και προκαλεί την κοινωνία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης, απεγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, με τη δημιουργία μικρών ανοικτών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρίς μόνιμη παραμονή στα νησιά αλλά με αναλογική κατανομή τους σε όλη τη χώρα.     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε, «Η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει τα επικοινωνιακά τρικ της Κυβέρνησης, που με τη συνδρομή των 3 Δημάρχων που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της, προσπαθεί να εμφανίσει μια «μαγική» εικόνα επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά μας. Αντί να κρύβει το πρόβλημα στα νησιά, η κυβέρνηση πρέπει να προσχωρήσει στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, το δικαίωμα στο άσυλο και την παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αφουγκραζόμενη παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες των νησιών που έχουν χάσει πλέον κάθε αντοχή, μετά από τόσα χρόνια. Είναι αναγκαία η κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, όπως έχουν ζητήσει άλλωστε και η Δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία και με τη διαρκή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του οποίου είμαστε μέλη».

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής