× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κύτελης προς Πρωθυπουργό: «Να φτιαχτεί γρήγορα η νέα δομή»

«Πάρκο» η παλιά Μόρια δήλωσε ο Πρωθυπουργός για τον καμένο καταυλισμό στη συνάντηση που είχαν μαζί του οι Δήμαρχοι Μυτιλήνης, Χίου και ανατολικής Σάμου!

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/3/2021

Κύτελης προς Πρωθυπουργό: «Να φτιαχτεί γρήγορα η νέα δομή»
' χρόνος ανάγνωσης

Οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος ζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να επιταχυνθεί η κατασκευή κλειστών ελεγχόμενων κέντρων για πρόσφυγες και μετανάστες μικρής αλλά επαρκούς χωρητικότητας και να προχωρήσει η ανάταξη των νησιών, με υλοποίηση ολοκληρωμένων κοινωνικών και οικονομικών σχεδίων.

Οι δήμαρχοι έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης και τις επιπτώσεις που είχαν η πανδημία και το μεταναστευτικό ζήτημα στις περιοχές τους, με τους ίδιους να ζητούν να συνεχιστεί η ήδη επιτυχημένη αποσυμφόρηση των νησιών και φύλαξη των συνόρων, το κλείσιμο των δομών εντός του αστικού ιστού και η αποκατάσταση των χώρων των παλιών ΚΥΤ, με απόδοση στους δήμους και στις τοπικές κοινωνίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα αναλάβαμε μία δέσμευση. Να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στη ρίζα του. Και παρά τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε τους πρώτους μήνες πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημάρχους στα διοικητικά όρια των οποίων φιλοξενούνται δομές προσφύγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συνομιλία Κύτελη - Μητσοτάκη

«Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στα νησιά μας και λόγω της πανδημίας αλλά κυρίως του μεταναστευτικού ζητήματος είναι πολύ μεγάλες. Δεχόμαστε μία πολύ μεγάλη πίεση, όμως εμείς ακολουθώντας τη φωνή της λογικής και τη συνείδησή μας κάνοντας το καθήκον μας πιστεύουμε απόλυτα όχι γιατί είμαστε κομματικά στελέχη, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το καλό του τόπου και αυτό θα το οδηγήσει σε λύση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Και πήραμε μία γενναία απόφαση ως Δήμος Μυτιλήνης, την  οποία θα σας την καταθέσω και δεν λέει άλλο, από το να γίνει μία κλειστή δομή, να κλείσουν όλες οι υπόλοιπες δομές, ελεγχόμενη, ένα κέντρο ταυτοποίησης ασύλου και απονομής ασύλου, το οποίο θα οδηγήσει σε μία λύση αφενός και από την άλλη θα δώσει το μήνυμα στους απέναντι γείτονες να μην ανοίγουν και κλείνουν την κάνουλα κατά το δοκούν και να χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως εργαλείο για τα δικά τους συμφέροντα», ανέφερε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μας προέκυψε μία καταστροφή πού ήταν το συμβάν, ο εμπρησμός που έγινε ουσιαστικά στη Μόρια όμως μέσα από αυτή την καταστροφή προέκυψε κάτι καλύτερο. Η Μόρια τελείωσε και θα ξαναφτιάξουμε και τον χώρο στην Μόρια, θα φτιάξουμε ένα πάρκο θα τον αποδώσουμε στον Δήμο. Μόρια δεν πρόκειται να ξαναυπάρξει, όπως θα τελειώσει και η υφιστάμενη δομή η οποία παρά τον προσωρινό της χαρακτήρα όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι πολύ καλύτερη από αυτό το οποίο υπήρχε στην Μόρια», απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με εξαιρετικά αυξημένους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας όμως υπόψη από την άλλη, ότι πρέπει να έχουμε κάποιες οργανωμένες υποδομές στα νησιά μας για να μπορούμε να υλοποιούμε όχι απλά την εθνική στρατηγική, αλλά και την Ευρωπαϊκή στρατηγική, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε να συμφωνηθεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Περί ΦΠΑ

Στη συνάντηση τέθηκε και το ζήτημα της μονιμοποίησης του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές, όπως και του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, η ενίσχυση της στελέχωσης των δήμων, ζητήματα εκπαίδευσης, το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων και των αναπτυξιακών κινήτρων για τα νησιά αυτά.

Συζήτηση έγινε και για τις προοπτικές και την πορεία του τουρισμού ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου, με στόχο να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Όπως δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός, ο διάλογος και η συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης και τις τοπικές κοινωνίες θα συνεχιστεί.

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσκαφές στο οικόπεδο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες του πολύπαθου έργου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο καύσωνας υποχωρεί αλλά η ζέστη μένει

Έως 38 βαθμούς κελσίου θα δείξει το θερμόμετρο στη Λέσβο αυτή την εβδομάδα. Δροσίζει από την Παρασκευή 1η Αυγούστου με μελτέμια στο Αιγαίο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα