× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με 240 εκπροσώπους από 161 Παγκόσμια Γεωπάρκα!

2o ψηφιακό παγκόσμιο φόρουμ Γεωπάρκων διοργάνωσε η Λέσβος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2021

Με 240 εκπροσώπους από 161 Παγκόσμια Γεωπάρκα!

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 240 εκπροσώπων από τα 161 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO που βρίσκονται σε 44 χώρες στον κόσμο, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 2ου Ψηφιακού Φόρουμ Γεωπάρκων, που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και πραγματοποιήθηκε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2021.

Το 2ο Ψηφιακό Φόρουμ Γεωπάρκων με βασικό θέμα την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία και τις δράσεις των Γεωπάρκων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων συνδιοργανώθηκε από το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων και την UNESCO με συντονιστή τον Καθηγητή Νικόλαο Ζούρος, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Στο Φόρουμ συμμετείχαν στελέχη της UNESCO, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων που συνεργάζονται με γεωπάρκα και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης από όλο τον κόσμο. Παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από 33 διακεκριμένους εισηγητές, μεταξύ των οποίων ο κ. Kristof Vandenberghe, Επικεφαλής του Τμήματος Γεωεπιστημών της UNESCO, ο Δρ. Guy Martini, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, ο Καθ. Jianping Zhang, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τα Γεωπάρκα του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, ο Καθ. Ibrahim Komoo του Πανεπιστημίου Kebangsaan της Μαλαισίας, ο Καθ. Xiaochi Jin της Κινέζικης Ακαδημίας Γεωπιστημών, ο καθ. Setsuya Nakada του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο καθ. Jose Luis Palacio του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού, η Δρ. M.-L. Frey, Διευθύντρια Messel Pit της Γερμανίας - Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO, η Δρ. Kristin Rangnes, Διευθύντρια του Γεωπάρκου Gea Norvegica και Συντονίστρια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, ο Δρ. Χ. Φασουλάς, Πρόεδρος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των Φυσικών Κινδύνων, ο Καθ. P. Melo τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Cariri της Βραζιλίας.

Το Φόρουμ επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αξιοποίησης της εμπειρίας και καλών πρακτικών Γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, την βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και φυσικών  καταστροφών και δράσεις για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.

Ο Καθηγητής Νικ. Ζούρος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου  να λειτουργήσει το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας αξιοποιώντας τις δυνατότητες ψηφιακής συνεργασίας και επικοινωνίας αλλά και οργάνωσης ψηφιακών δράσεων για όλα τα μέλη του Δικτύου. Παράλληλα, παρουσίασε πρόταση – οδικό χάρτη για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν τα Γεωπάρκα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ως καλή πρακτική παρουσιάσθηκε η δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Μουσείου στο Σίγρι και οι δράσεις που μπορούν να αναλάβουν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πράσινων υποδομών με μείωση των ενεργειακών αναγκών και των παραγόμενων αερίων του θερμοκηπίου.

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ παρουσιάστηκε επίσης η πρόταση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για τις δράσεις των Γεωπάρκων μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και οι νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της ανάπτυξης Γεωπάρκων στην Αφρική.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν οι καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν από Γεωπάρκα από όλο τον κόσμο στις θεματικές της κλιματικής αλλαγής, των υδάτινων πόρων, της διαχείρισης της φυσικής κληρονομιάς σε παράκτιες ζώνες, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις των περιφερειακών δικτύων Γεωπάρκων στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική αλλά και των Ομάδων Εργασίας για τις φυσικές καταστροφές, τις ηφαιστειακές περιοχές, της γεωλογικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των δράσεων για την υλοποίηση των στόχων για την αειφόρο ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πιστώθηκε η πάγια προκαταβολή στις Κοινότητες του Δήμου Μυτιλήνης

64.000 ευρώ η πρώτη προκαταβολή για το 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τις 24 έως τις 27 Ιουνίου το 21ο συνέδριο του ΚΚΕ

Αναλυτικά τα θέματα που θα εξετάσει το συνέδριο
ΥΓΕΙΑ

Ερώτηση Μπουρνού για το Κέντρο Υγείας Αντισσας

Άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό ζητά ο βουλευτής, καθώς και σχεδιασμό για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στη Λέσβο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ

Εξελέγη χθες από τη Γενική Συνέλευση της Διαδημοτικής Επιχείρησης το νέο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Σύλλογος Επαγγελματιέων Αλιέων για το «Φράγμα Τσικνιά»

«Ο κύριος όγκος να εκβάλει στη θάλασσα»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Προσφυγόπουλα με αναπηρίες στη Φάρμα Καριοφύλλη!

Έπαιξαν με τα ζώα και αγάπησαν τον χώρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 3,8 ρίχτερ στη Δυτική Λέσβο

Τι λέει στο «Ν» ο καθηγητής Ν. Ζούρος
ΧΩΡΙΑ

«Δεν διαμαρτύρονται άδικα οι κτηνοτρόφοι»

Στην Αγία Παρασκευή ο Μουτζούρης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτό θα είναι το νέο Δημαρχείο της Μυτιλήνης

Εγκρίθηκε από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή η μελέτη και προχωρά η διαδικασία για ένταξη σε πρόγραμμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εποχικοί πυροσβέστες δικαιούνται περισσότερα»

Συνάντηση με το Σωματείο Συμβασιούχων Εποχικών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δασικοί χάρτες: Βγαίνουν εκτός οι εκτάσεις με φρύγανα και ασπάλαθους

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό εκτάσεων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

104 οικογένειες περιμένουν από την ομάδα «Κανένας Μόνος»

Λαχειοφόρος αγορά εν όψει Πάσχα και έκκληση για τρόφιμα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ