× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων»

Ψήφισμα της φοιτητικής παράταξης «Πανσπουδαστική – Κινήσεις συνεργασίας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2021

«Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων»
' χρόνος ανάγνωσης

Ψήφισμα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον Δ. Κουφοντίνα εξέδωσαν οι  Εκλεγμένοι  με  την φοιτητική παράταξη  «Πανσπουδαστική Κινήσεις  Συνεργασίας». Στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε την αυθαίρετη μεταχείριση του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, απεργού πείνας και δίψας, τη στέρηση βασικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του, της μεταγωγής του. Κάθε αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος κρατούμενου αποδεικνύει ότι είναι κάλπικο το ενδιαφέρον της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του κράτους τους "για ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταδικάζουμε τα διαχρονικά φαινόμενα παραβίασης δικαιωμάτων των κρατουμένων φοιτητών (όπως η άρνηση φοιτητικής άδειας κ.ά.) και οι "εκδικητικού" τύπου μεταγωγές. Αυτή η απαράδεκτη μεταχείριση των κρατουμένων οδηγεί πολλές φορές τους ίδιους ακόμη και σε απεργίες πείνας. Είναι επικίνδυνη και αντιδραστική η συζήτηση για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση των απεργών πείνας. Είναι γνωστό ότι με την ισχύουσα νομοθεσία για την ιατρική δεοντολογία δεν επιτρέπεται πράξη χωρίς τη συναίνεση του ασθενούς. Καταδικάζουμε τη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με την αυθαίρετη εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατούμενων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί.

Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων, με σειρά νομοθετημάτων. Έχουν ευθύνη για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας και το γεγονός ότι αποτελούν αυτές αποθήκες ψυχών, με τους κρατούμενους να στοιβάζονται σε κελιά υπό συνθήκες ασφυκτικού υπερπληθυσμού, χωρίς θέρμανση, χωρίς επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας για κρατούμενους και εργαζόμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασία της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Κατάργηση όλων των ποινικών διατάξεων που περιστέλλουν λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες (τρομονόμος κλπ.).

Εξασφάλιση σύγχρονων και αξιοπρεπών συνθηκών κράτησης, με σεβασμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων και στήριξη των πιο ευάλωτων.

Βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής, για τη δημιουργία και στελέχωση των απαραίτητων κρατικών δομών με το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη, επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αλλά και αποτελεσματική κοινωνική επανένταξη όσων εκτίουν την ποινή τους», σημειώνει η παράταξη  «Πανσπουδαστική Κινήσεις  Συνεργασίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ημερολόγιο 2026 με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου

Πρόσκληση συμμετοχής των Συλλόγων Γονέων με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κοινωνική οικονομία σε πρώτο πλάνο

Στους χώρους του μοναδικού δημοσιογραφικού συνεταιρισμού στο Αιγαίο ξεναγήθηκαν Visit Agiasos, Καλοτρόπιο, ViModo και Business Incubator Gotse Delchev στο πλαίσιο του έργου ELCSEE
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης