× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ηχηρό «μηχανοκίνητο»... μήνυμα από τη Λέσβο

Μεγάλη συμμετοχή πολιτών και φορέων στη μηχανοκίνητη πορεία κατά της νέας δομής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τα γεγονότα της Καράβας

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 28/2/2021

Ηχηρό «μηχανοκίνητο»... μήνυμα από τη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα (Κυριακή μεσημέρι) η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα των χωριών της Λοτυτρόπολης Θερμής, κατά της νέας δομής και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τα γεγονότα της Καράβας.

Η κινητοποίηση είχε μεγάλη  συμμετοχή, ενώ τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων σε όλα τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και λίγο αργότερα στο κέντρο της Μυτιλήνης όπου κατευθύνθηκε η πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι προσυγκεντρώσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεγάλες προσυγκεντρώσεις της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν  στην περιοχή της Λάρσου και στην Παναγιούδα. Εκεί βρέθηκαν  εκατοντάδες πολίτες, φορείς, Αντιπεριφερειάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.λπ.

Παρόντες στις συγκεντρώσεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.  Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης στην προσυγκέντρωση της Παναγιούδας ήταν  ότι η ουρά των αυτοκινήτων έφτασε  μέχρι τον Αφάλωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν θέλουμε τα νησιά μας, φυλακές ψυχών»

Μιλώντας στην κάμερα του «Ν» πριν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η μεγάλη πορεία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, σημειώσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει η συνέβη στη Λέσβο πριν ένα χρόνο και συνεχίζει την εμμονή της για τη δημιουργία μιας υπερδομής – φυλακής στο νησί μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα από την πλευρά της σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών προκειμένου νόμιμα και με ασφάλεια να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού  Αναστασία Αντωνέλλη, σημείωσε ότι παραμένει σταθερή στις απόψεις της η Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε δομής στα νησιά μας.

«Οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις που θέλουν να μας επιβάλουν υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

«Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα, ένα μεγάλο όχι σε όσους θέλουν να εγκαταστήσουν δομές και φυλακές δίπλα στα χωριά μας» , σημείωσαν μεταξύ άλλων στις δηλώσεις τους οι πρόεδροι των κοινοτήτων Νέων Κυδωνιών Αντώνης Κόμλος και Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδής.

«Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε τα αιτήματα του Λεσβιακού λαού και την απόφαση που είχαμε πάρει πριν ένα χρόνο, να μην επιτρέψουμε να γίνουν τα νησιά μας φυλακές συγκέντρωσεις δυστυχισμένων ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της παράταξης «Με πυξίδα τον Πολίτη» Εριφύλη Χιωτέλλη.   

«Όσες αποφάσεις και αν πάρουν τα συμβούλια, όσες μεθοδεύσεις και αν γίνουν τον τελικό λόγο και την τελική απάντηση τη δίνουν οι πολίτες», δήλωσε η Νίκη Τσιριγώτη επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κάμερα του «Ν».

«Τα σχέδια που έχουν είναι να μετατρέψουν τα νησιά μας, σε αποθήκες ψυχών δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης, επαναλβάνοντας ότι παραμένει σταθερός στις απόψεις του οι οποίες εκφράστηκαν όπως τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

«Είμαστε καλόπιστοι και πιστεύουμε τον Υπουργό που μίλησε για αποσυμφόρηση έως το Πάσχα δήλωσε η δημοτική Σύμβουλος Εριφύλη Γιαννάκα και πρόσθεσε κανείς δεν θέλει αυτή τη νέα δομή – φυλακή γιατί όλοι θέλουμε να παραμείνουμε στα νησιά μας».

«Στέλνουμε μήνυμα ενάντια στις πολιτικές τις κυβέρνησης και στη νέα δομή», σημείωσε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βάσω Χοχλάκα η οποία συμμετείχε στην προσυγκέντρωση.

Παρών στις κινητοποιήσεις και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς, ο οποίος δήλωσε αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας νέας δομής και φυλακών στους δήμους των νησιών μας.

Οι δύο μηχανοκίνητες πορείες ξεκίνησαν περίπου στις 12:30 το μεσημέρι,  κινήθηκαν  προς τη Μόρια μπήκαν  στη Μυτιλήνη μέσω της Επάνω Σκάλας, πέρασαν από το  Κιόσκι, την  Προκυμαία την πλατεία Κωνσταντινουπόλεως, την οδό  Βουρνάζων, τη Λαγκάδα και από εκεί κατέληξαν στην Παγανή.

Σε όλα τα σημεία των προσυγκεντρώσεων και στο κέντρο της πόλης, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα ισχυρή. Μάλιστα δυνάμεις των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ από νωρίς βρισκόταν έξω από το Παλιό Δημαρχείο της Μυτιλήνης.

Η μηχανοκίνητη πορεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1:30 το μεσημέρι ήταν απολύτως ειρηνική και δεν υπήρξαν έκτροπα ή προβλήματα. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάμε βόλτα με τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα της Μυτιλήνης

Εφτά σταθμοί φόρτισης στην πόλη. Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποδηλάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εργασίες ανακαίνισης σε 3ο Γυμνάσιο ‑ 4ο Λύκειο Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης επισκέφθηκε το κτίριο των δύο σχολείων μαζί με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, τον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιλήνης και τον Πρροϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τεχνητή νοημοσύνη και ιατρική μπορούν να συμβαδίσουν;

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διοργάνωσε θερινό σχολείο για τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική με συμμετοχή 40 επιστημόνων από όλη την Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποκατάσταση προβλήματος έκδοσης Αδειών στη Διεύθυνση Μεταφορών

Η έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων και αδειών οδήγησης είναι πλέον εφικτή.
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Συκαμνιά πλημμύρισε με τραγούδια, χορούς και μνήμες

Mια παραδοσιακή πατινάδα από το Σύλλογο Γυναικών του χωριού ξεχύθηκε στα καλντερίμια, ταξιδεύοντας κατοίκους και επισκέπτες σε παλιές εποχές και ζωντανεύοντας την αυθεντική παράδοση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

80% επιτυχία στις πανελλαδικές για το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Πολλοί μαθητές κατάφεραν να εισαχθούν στην πρώτη ή δεύτερη επιλογή τους, σε σχολές όπως Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Κοινωνιολογία κ.α.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλοκαιρινό καλλιτεχνικό εργαστήρι από την Poliana

Την Πέμπτη 31 Ιουλίου στις 6:30 μ.μ περάστε ένα δημιουργικό απόγευμα. Δηλώστε συμμετοχή !
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Στέφανος πίσω από το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή και το Σάββατο 1 και 2 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εσπερινός και Θεία Λειτουργία
ΘΕΑΤΡΟ

Μεγάλη απώλεια για τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου

Η ανακοίνωση της ΘΕΣΙΣ για τον θάνατο της Νίκας Γεωργή
ΧΩΡΙΑ

Στην αφθονία υποσχέσεων, στη δίψα ο Πολιχνίτος

Καφέ νερό, άδειοι πυροσβεστικοί κρουνοί και το χωριό στα όρια της επιβίωσης, ενώ οι υποσχέσεις του Δήμου Δυτικής Λέσβου για συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετατίθενται «μετά τον Δεκαπενταύγουστο» -Συνέντευξη με τον Αργύρη Τσιτσάνο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή Τραχανά στην Αντισσα με έθιμα, χορούς και γλέντι στην πλατεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άντισσας «Τέρπανδρος» καλεί ντόπιους και επισκέπτες την Πέμπτη 31 Ιουλίου σε μια μέρα γεμάτη αυθεντικές γεύσεις, ζωντανά έθιμα, λεσβιακούς χορούς και πολύ μουσική, κάτω από τα πλατάνια της πλατείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κατσαρολικά για την Παλαιστίνη»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη ενάντια στη γενοκτονία και τον λιμό στη Γάζα