× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων στα νησιά μας»

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, Διαμάντως Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη για τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2021

«Να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας των εκτάσεων στα νησιά μας»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις κυβερνητικές ευθύνες και τα προβλήματα που συνεπάγονται για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Λέσβου και της Λήμνου, κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μαζί με δύο ακόμη συναδέλφούς της, τους βουλευτές Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Στο πλαίσιο της ερώτησης μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών από το 2017 με την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όλη τη χώρα, τώρα και στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου, αναδεικνύει τις ευθύνες όλων των μέχρι τώρα αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που πατάει πάνω στη νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη διατηρεί. Ευθύνες για τις κάθε είδους αλλαγές στη χρήση, στο χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων σε αγροτικές, ή σε εκτάσεις που έχουν γίνει σπίτια, οικισμοί, ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κλπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα με τις επιπτώσεις τους να πλήττουν και τους αγρότες και κτηνοτρόφους και των νησιών της Λέσβου και της Λήμνου και που αφορούν:

-Την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους αμφισβητεί τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής εκμετάλλευσης ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

-Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκές και αγροτικές οικογένειες για προσφυγές-ενστάσεις-αντιρρήσεις για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή του ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, για τοπογραφικά, για τη σύνταξη της ένστασης. Αυτά διαμορφώνονται από 300 – 4000 ευρώ, ποσά απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, καθώς και εργαζόμενους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, παρά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη χρήση της γης που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στον συγκεκριμένο τομέα.

Με βάση τα παραπάνω  ερωτάται ο Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει ώστε:

- Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός τους χαρακτήρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα χρονικά και διοικητικά μέτρα από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από τις ενστάσεις-αντιρρήσεις, αφού το ίδιο το κράτος δημιούργησε τα οποιαδήποτε προβλήματα.

- Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων», καταλήγουν στην ερώτησή τους, οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ