× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντιδρούν στην υφαρπαγή των ιαματικών πηγών

Επιστολή Βέρρου στα συναρμόδια Υπουργεία για την απόσυρση της διάταξης που συγκεντρώνει τις Ιαματικές Πηγές σε μία Ανώνυμη Εταιρεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2021

Αντιδρούν στην υφαρπαγή των ιαματικών πηγών
' χρόνος ανάγνωσης

Την πλήρη εναντίωσή του στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού που αφορά στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρίας «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ)», εκφράζει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας με επιστολή του προς την Κυβέρνηση την απόσυρση της διάταξης που ουσιαστικά συγκεντρώνει την διαχείριση των Ιαματικών Πηγών σε μία ανώνυμη εταιρία.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Αφροδίτη Βατή αλλά και με τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (σ.σ. του οποίου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου είναι μέλος), απέστειλε επιστολή προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, που κοινοποιείται στους βουλευτές της Λέσβου, αλλά και στους Προέδρους του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Σταμάτη Γαρδέρη και ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό του για τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξάλλου ο Δήμος Δυτικής Λέσβου διαθέτει τρεις σημαντικές ιαματικές Πηγές (Πολιχνίτου, Λισβορίου, Εφταλούς) τις οποίες έχει ενταγμένες στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μεταξύ άλλων τονίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με έκπληξη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε για το σχέδιο της Κυβέρνησης, στα πλαίσια προωθούμενου νομοσχεδίου, που αφορά στην αφαίρεση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση της διαχείρισης του φυσικού πόρου των Ιαματικών Πηγών. Η αφαίρεση αυτή επιχειρείται να γίνει μέσα από τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την ονομασία «Ιαματικές Πηγές ΑΕ» με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων της Ελλάδος, όπως αναγράφεται στα άρθρα 7 έως 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι η σύσταση της Ανώνυμης αυτής Εταιρίας «πλήττει άμεσα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».

Ο Δήμαρχος στην επιστολή του υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι θεωρεί πως η συγκέντρωση της διαχείρισης των Ιαματικών Πηγών σε μια ανώνυμη εταιρία που εισηγείται το Υπουργείο, «πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Καταλήγοντας, ζητώντας την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού ευελπιστώντας στην αρωγή της πολιτείας «ώστε η κάθε τοπική κοινωνία να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει τους φυσικούς πόρους που έχει κληρονομήσει μόνη της με την υποστήριξη και τη συνεργασία της πολιτείας, όπως το Σύνταγμα της Ελλάδας ορίζει σχετικά με τις τοπικές υποθέσεις». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη

Παρέλαση στην προκυμαία παιχνίδια στην Πλατεία Σαπφούς και αποκριάτικα πάρτι σε όλη την πόλη. Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλόγους και πολίτες
Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έργα της ΔΕΥΑΛ στην οδό Χατζηγρηγόρη

Κλειστή η οδός Κυπαρισσίων από την συμβολή των οδών Θεοκρίτου και Ευρυπίδου και η οδός Χατζηγρηγόρη από την συμβολή της με την οδό Αισχύλου έως την συμβολή της με την οδό Πιττακού.
Έργα της ΔΕΥΑΛ στην οδό Χατζηγρηγόρη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Μυτιλήνης λόγω έργων ύδρευσης

Κλείνουν για 30 ημέρες τμήματα των οδών Τσιμισκή και Ιουστινιανού με εκτροπή της κυκλοφορίας από την Καραβαγγέλη
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Μυτιλήνης λόγω έργων ύδρευσης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης προχωρά το αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Ήπια αύξηση της επιβατικής κίνησης το 2025 με κυρίαρχες τις συνδέσεις εσωτερικού
Χωρίς σχέδιο ανάπτυξης προχωρά το αεροδρόμιο Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Τον Φεβρουάριο τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής και του Κ.Υ. Μανταμάδου

Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις που ξεκινούν εξελίσσονται και ολοκληρώνονται στο νησί
Τον Φεβρουάριο τα εγκαίνια της ψυχιατρικής κλινικής και του Κ.Υ. Μανταμάδου
ΥΓΕΙΑ

4,29 με άριστα το 5 η βαθμολογία για το Βοστάνειο από τους πολίτες

Αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης έκανε ο διοικητής Αλέξανδρος Κουτσαντώνης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή πίτας του νοσηλευτικού ιδρύματος
4,29 με άριστα το 5 η βαθμολογία για το Βοστάνειο από τους πολίτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όχι στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λέσβου για τις αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου
Όχι στην αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική συζήτηση και κοπή πίτας από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου η εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Τσουκαλά
Πολιτική συζήτηση και κοπή πίτας από τη Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σταθερά βήματα για σύγχρονες υποδομές ανακύκλωσης στη Γέρα

Αυτοψία του Δημάρχου Μυτιλήνης στο έργο Πράσινου Σημείου που ενισχύει την περιβαλλοντική πολιτική του Δήμου
Σταθερά βήματα για σύγχρονες υποδομές ανακύκλωσης στη Γέρα
ΧΩΡΙΑ

Δεν υπάρχει σπατάλη νερού λέει η Κοινότητα Σιγρίου

Εποχικό φαινόμενο η υπερχείλιση δεξαμενής σύμφωνα με τον πρόεδρο Παύλο Τσίκνα
Δεν υπάρχει σπατάλη νερού λέει η Κοινότητα Σιγρίου
ΧΩΡΙΑ

Σε τελική ευθεία η αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης στο Αμπελικό

Ολοκληρώνεται ένα έργο κρίσιμης υποδομής που βάζει τέλος σε ένα δίκτυο ηλικίας άνω των 60 ετών
Σε τελική ευθεία η αντικατάσταση του κεντρικού δικτύου ύδρευσης στο Αμπελικό