× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αμεσα το υπουργείο Παιδείας χτυπά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Αίτημα της Συμπαράταξης Πολιτών για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/2/2021

«Αμεσα το υπουργείο Παιδείας χτυπά το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»

Συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τις αλλαγές που έφερε ο πρόσφατος νόμος του Υπ.Παιδείας ζητά η «Συμπαράταξη Πολιτών» προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ειδικότερα οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης Πολιτών» με επικεφαλής τον Γιάννη Σπιλάνη, σημειώνουν:

«Ο νόμος του Υπ.Παιδείας που ψήφισε η κυβέρνηση -εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή να υπολειτουργεί-"χτυπάει" άμεσα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή-και όχι μόνο-επένδυση στα νησιά μας. Πέραν της ακαδημαϊκής και επιστημονικής του διάστασης, ας μην μας διαφεύγει η κοινωνική , οικονομική αλλά και η εθνική διάσταση, λόγοι που επέβαλαν άλλωστε την ίδρυσή του.

Ο τρόπος εισαγωγής των φοιτητών στη 3οβάθμια εκπαίδευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποψίλωση πολλών τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου - που ως γνωστό Τμήματά του λειτουργούν σε τέσσερα απ τα νησιά της Περιφέρειάς μας- βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του, την ίδια στιγμή που δεν τίθενται βαθμολογικά κριτήρια για τα ιδιωτικά κολλέγια τα οποία ως γνωστό έχουν γίνει ισότιμα με τα Δημόσια Πανεπιστήμια .

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό και εθνικό έργο που έγινε στα νησιά μας μεταπολεμικά γιατί:.

-          Ενισχύει τα νησιά μας με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που όταν του δοθεί η ευκαιρία μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας -όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το Τμήμα Διατροφής της Λήμνου μέσα από τη συνεργασία του με τις τοπικές επιχειρήσεις,

-          Ενισχύει κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά τις τοπικές κοινωνίες με νέους ανθρώπους που δίνουν ζωή στα νησιά όλο το χρόνο, ενώ κάποιοι από αυτούς αποφασίζουν να μείνουν εδώ,

-          Συμβάλλει, μέσω των φοιτητών, των γονιών τους και των φίλων τους, στη ζωντανή διαφήμιση των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα.

-          Συμβάλει πολλαπλά στην οικονομική τόνωση των τοπικών κοινωνιών

-          Δίνει την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες των νησιών μας , από αδύναμες οικονομικά οικογένειες, για σπουδές στη 3οβάθμια εκπαίδευση στον τόπο τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκα έξοδα που θα τους έκοβε τα όνειρα.

-          Συμβάλλει τα μέγιστα με το ερευνητικό του έργο και στέκεται αρωγός, όταν του ζητηθεί, στην Αυτοδιοίκηση και την ανάπτυξη των νησιών.

 

Πέραν των παραπάνω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα 35 περίπου  χρόνια λειτουργίας του στα νησιά μας έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις και απέκτησε αναγνωρισιμότητα στην Διεθνή Ακαδημαϊκή Κοινότητα τόσο για τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά του Τμήματα όσο και για το ερευνητικό έργο και τις συνεργασίες του στον Ελλαδικό και Διεθνή επιστημονικό χώρο. Οι απόφοιτοί του έχουν εξαιρετική επαγγελματική ή ακαδημαϊκή διαδρομή σε καινοτόμα, δυναμικά σε παγκόσμιο επίπεδο και κρίσιμα για την ανάπτυξη των νησιών μας πεδία όπως το περιβάλλον, η ωκεανογραφία, η γεωγραφία, η πολιτιστική τεχνολογία και επικοινωνία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η διατροφή, πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα, σχεδιασμός προϊόντων κλπ .

Κι ενώ κινδυνεύουν τα νησιά μας να χάσουν αυτή τη μοναδική αναπτυξιακή επένδυση, την ίδια στιγμή που η κοινωνία άφωνη παρακολουθεί να εκτυλίσσεται αυτό το σενάριο μπροστά στα μάτια μας, καμία φωνή δεν ακούστηκε τόσο απ την Περιφέρεια Β Αιγαίου όσο και από τους Δήμους. Οταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, λιγότερο μειονεκτικές, η Αυτοδιοίκηση ξεσηκώνεται, οργανώνεται και οργανώνει τις τοπικές κοινωνίες ενάντια σε αντίστοιχα σχέδια.

Με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο χώρος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης- συμπεριλαμβανομένων και των ναυτικών σπουδών που χρειάζονται ενίσχυση- σε μια νησιωτική περιοχή όπως η δική μας, αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό και εθνικό στόχο, θα περιμέναμε μέτρα στήριξής της και κίνητρα προσέλκυσης όσο το δυνατό περισσότερων φοιτητών και καθηγητών, (διευκόλυνση με επαρκείς φοιτητικές εστίες και σίτιση, επιδότηση μετακινήσεων, ταξίδια εμπειριών και γνώσεων κ.ά). Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιμέναμε την απαξίωσή του .

Με το φόβο της επανάπαυσης και ανάθεσης της ‘’αναπτυξιακής ‘’ πολιτικής  των νησιών μας στα στρατόπεδα προσφύγων, μιας και προσφέρουν εύκολη εκλογική πελατεία σε Κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, με έκδηλη την αγωνία μετατροπής των νησιών μας σε κολαστήρια, εξαρτημένα από τα στρατόπεδα όπως η Λέρος στο παρελθόν, σας καλούμε κ Πρόεδρε να αναλάβετε  πρωτοβουλίες.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ζητά να πραγματοποιηθεί άμεσα ειδική συζήτηση στο Περ. Συμβούλιο με θέμα’’ αντιμετώπιση επιπτώσεων του πρόσφατου νόμου για την Παιδεία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου’’

 

Στην συζήτηση αυτή προτείνουμε να κληθούν :

1.Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου

2.οι Αυτοδιοικητικές αρχές όλων των νησιών της Περιφέρειας,

3.Η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

4. οι Βουλευτές όλων των κομμάτων των νησιών μας

5.οι σύλλογοι εκπαιδευτικών , εργαζομένων και φοιτητών του Πανεπιστημίου

6.τα επιμελητήρια των νησιών μας»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Δεν τρώμε κουτόχορτο κ. Μηταράκη»

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού, σχετικά με τη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο και τις ανακοινώσεις Μηταράκη
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μείωση των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο το 1ο τρίμηνο του 2021

Διατηρείται το θετικό ισοζύγιο αφίξεων – αναχωρήσεων. Συνολικά ήρθαν στη χώρα έως τέλος Μαρτίου 1.595 πρόσφυγες και μετανάστες
ΥΓΕΙΑ

«Στριμώχνονται για να εμβολιαστούν»

«Χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας οι πολίτες» λέει η ΔΗΠΑΚ Λέσβου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Απαράδεκτη η απόφαση κλεισίματος του Καρά Τεπέ»

Ανακοίνωση της «Συνύπαρξης»
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Νέος διοικητής στην υπηρεσία Ασύλου

Αναλαμβάνει ο Μάριος Καλέας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Οι συνέπειες των πολέμων γίνονται αντιληπτές στην καθημερινότητα μας»

Συνέντευξη με τον Αριστείδη Σγατζό και τον Στρατή Γιαννούλη για την αντιπολεμική κινητοποίηση του Σαββάτου στην Πλατεία Σαπφούς
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

«Τι συμβαίνει στην ελληνική οικογένεια, όταν κλείνει η πόρτα;»

Η Μ. Σταμάτη μιλά για την ενδιαφέρουσα διαδικτυακή εκδήλωση που έρχεται το Σάββατο να «ταράξει τα νερά»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Το να δεινοπαθούν, αλλά να είναι αόρατοι δεν είναι λύση»

«Πού είναι η δήθεν ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη χώρα πρώτης υποδοχής» λέει η Μ. Κομνηνάκα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ναρκοφυτεία στον Καρά Τεπέ

Κατασχέθηκαν 46 δενδρύλλια και 78 φυτά κάνναβης και συνελήφθη ο αλλοδαπός καλλιεργητής
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα fake news σχετικά με τα self test

Σύμφωνα με διαδικτυακές φήμες σε περίπτωση που ένας μαθητής βρεθεί δεύτερη φορά θετικός σε self test «κλείνεται» σε «δομή covid»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, μέσα από τα μάτια των μαθητών

Σχολεία από όλη την Ελλάδα μιλούν για την εμπειρία τους στη Λέσβο σε διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 6 το απόγευμα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Stop υπουργείου σε οικονομικό βοήθημα αιτούντων άσυλο

Αφορά όσους δεν στεγάζονται σε δομές ευθύνης του υπουργείου και συνεργαζόμενους φορείς