× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παρέμβαση Γιάννη Μπουρνού για τους δασικούς χάρτες

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος απέστειλε, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2021

Παρέμβαση Γιάννη Μπουρνού για τους δασικούς χάρτες
' χρόνος ανάγνωσης

Την άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών της Λέσβου ζητά με επιστολή του, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς. 

Ο Γιάννης Μπουρνούς τονίζει ότι έγινε δέκτης παραπόνων από δεκάδες πολίτες και φορείς του νησιού σχετικά με τον μεγάλο αριθμό λαθών που εμπεριέχονται στον εν λόγω χάρτη: Έχουν χαρτογραφηθεί ως δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, πλήθος εκτάσεων με αμπέλια, ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα και βοσκοτόπια όπου ασκείται γεωργική δραστηριότητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η χαρτογράφηση απεικονίζει και χαρακτηρίζει ως δασικές ακόμα και εκτάσεις που, βάσει τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές και άλλες που έχουν αποχαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Γιάννης Μπουρνούς επικαλείται την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και το Τμήμα Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που αναφέρουν ότι οι δασικοί χάρτες συντάχθηκαν βάσει συνδυασμού αεροφωτογραφιών του 1945 και δορυφορικών φωτογραφιών, χωρίς τη διενέργεια επιτόπιων αυτοψιών ούτε δειγματοληπτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προβληματική αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αγροτών, κτηνοτρόφων και, γενικά, νόμιμων ιδιοκτητών γης να κινδυνεύει να χάσει τις γεωργικές του εκμεταλλεύσεις.

Η δε τρίμηνη προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απομακρύνει τους κινδύνους, να απωλέσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους, καθώς και την δυνατότητα αντίστοιχης επιδότησης και ένταξης σε επιδοτούμενα παραγωγικά προγράμματα.

Επιπλέον, τονίζει ο Γιάννης Μπουρνούς, το κόστος για την υποβολή ορθώς τεκμηριωμένης ένστασης είναι δυσβάσταχτο για όσους έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, εφόσον σε αυτό προστίθεται η προσφυγή σε ιδιώτες δασολόγους, τοπογράφους και δικηγόρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, δε, και η παράταση της τρίμηνης προθεσμίας και οι διορθώσεις που ενδεχομένως πραγματοποιηθούν δεν δύνανται να αποτυπώσουν την πραγματική κατάσταση, αφού αρκετοί ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν ένσταση με αποτέλεσμα να χάσουν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των εκμεταλλεύσεων τους, ενώ θα εκμηδενιστεί και η αξία της γης τους.

Με βάση τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζητά την ανάκληση του αναρτημένου δασικού χάρτη της Λέσβου και την αναμόρφωση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου και την ανάδοχο εταιρεία, με βάσει τα πραγματικά δεδομένα, ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα μια φορά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με πρόσθετα έξοδα για την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους. 

Η γενικευμένη κρίση, τα πολυεπίπεδα προβλήματα του νησιού μας, τα έξοδα για την επανακτηματογράφηση στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας, τα έξοδα για το Κτηματολόγιο όλης της υπόλοιπης Λέσβου συνηγορούν προς αυτή την λύση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026

Ο Παναγιώτης Χριστόφας ευχαριστεί υπηρεσίες και συνεργάτες για τη συλλογική προσπάθεια σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Πρώτος στο Βόρειο Αιγαίο ο Δήμος Μυτιλήνης με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το 2026
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη

Ο πρώην Υπουργος μίλησε στην εκδήλωση μνήμης για τον Σήφη Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου στό κτήριο της Ε.Σ.Η.Ε.Α με την ευκαιρία των πέντε χρόνων, από την δολοφονία του.
Ο Σήφης Βαλυράκης, μέσα από τα μάτια του Νίκου Σηφουνάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο

Την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στο κτίριο Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ομιλητή τον Βασίλη Πύρρο, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αναφέρθηκε στο ήθος και στον χαρακτήρα του εκλιπόντα
Δήλωση Μουτζούρη για τον δάσκαλο Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

Ένας σπουδαίος παιδαγωγός και πνευματικός άνθρωπος που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον τόπο
Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παναγιώτης Παρασκευαΐδης